Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pampersiara

Kiedy sadzać dziecko na nocnik ?

Polecane posty

Gość pampersiara

Moja córka właśnie zaczęła 8 miesiąc.. Mamy już dla niej przyszykowany fajny grający nocnik i tak się zastanawiam, kiedy mogę ją powoli uczyć sadzać na nocnik ? Dodam, że dziecko siedzi samo, ale tylko posadzone, no i jest na etapie gaworzenia, więc na pewno nie zawoła do mnie samo,że chce si... Sama nie wiem co o tym sądzić, bo wiem, że opinie są różne. Kiedy Wy zaczęłyście uczyć malucha sadzania na nocnik ?

ma 14 miesięcy i jeszcze nie zaczełam. Dziecko nie potrafi w tym wieku trzymać jeszcze moczu, także takie uczenie jest bez sensu. Tym bardziej, że nie rozumie o co chodzi.

Gość pampersiara
no właśnie, też mi się tak wydaje... ale wszyscy z rodziny mi mówią, że to najwyższy czas...

Gość gość
ma 14 miesięcy i jeszcze nie zaczełam. Dziecko nie potrafi w tym wieku trzymać jeszcze moczu, także takie uczenie jest bez sensu. Tym bardziej, że nie rozumie o co chodzi. ********** Fakt, dziecko ma niedojrzały układ moczowy i nie ma w tym żadnego sensu. Nie radzę też zmuszać dziecka do nocnika bo dzięki matce może nabawić się zaparć nawykowych na 2 lata a potem będziecie jeździć na lewatywy i szukać cud leku. Matki nie zdają sobie nawet z tego sprawy.

Gość pampersiara
jaki więc wiek jest najbardziej odpowiedni ?

Gość gość
wyrzuć grający nocnik i kup zwykły - zanim dzecko zdąży przestraszyć się tej kretyńskiej melodyjki i nie będzie chciało wogóle siadać ze strachu. mój ma 12 mcy i codziennie przed wieczorną kąpielą siada i robi kupę do nocnika i chyba już wie o co chodzi. ćwiczyliśmy od 9 miesiąca. mamy najzwyklejszy nocnik kupiony w lidlu.

Gość gość
Ja posluchalam tych co gadali zeby sadzac jak najwcześniej i efekt jest taki ze dziecki ma 1,5roku i nawet nie chce patrzec na nocnik. Nigdy nic nie robilam na sile tylko w formie zabawy. Nie sadzaj.

8 miesięczne dziecko i nocnik ? Wg mnie za wcześnie ;) A że WSZYSCY gadają ? - niech gadają :D Ty jesteś matką i wiesz najlepiej co robić ;) Mi też matka z teściową gadali że roczne dziecko już powinno siedzieć na nocniku :o A ja głupia je posadziłam ....po jednym dniu nocnik schowałam :P Potem "sama od siebie" wprowadziłam nocnik jak synek miał 1,5 roku i też klapa. Pelny sukces odniosłam tuż przed 2 urodzinami. Jak dla mnie to jest idealny wiek na naukę - dziecko rozumie dużo. Jak będę miała drugie dziecko to też wieku ok 2 lat będę nocnikowała.

Też należę do tych co posłuchały... Synek miał 9mcy jak go posadzilam kilka razy było ok potem była zabawa z nocnikiem nocnik na głowę a krzyk przy sadzaniu. Synek w czerwcu skończy 2latka ma nakładkę na sedes z ukochanym sosik i sam zaczął dawać sygnały że chce siedziec. Od 2mcu soku robi do kibelka kupe nie zawsze zdąży. Ale ja mu tłumaczyłam że mama soku tu robi że Wiktorek też tam musi robić