Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pennyyyy

pytanie o uczulenie na gluten

Polecane posty

Gość pennyyyy

czy uczulenie na gluten może wystąpić dopiero po zwiększeniu dawki z 3 do 6 gram? córa ma 8 miesięcy i jest na mm, gluten wprowadzam za pomocą kaszki nestle - 1 płaska łyżeczka przez 2 miesiące (od 6-mca), teraz zwiększamy dawkę - 2 płaskie łyżeczki (3 miesiąc). córa ma wysypkę, zrobiłam błąd, bo w tym czasie też podałam owoce (słoiczek jabłko, truskawka, malina) wysypka nie schodzi. czy to może być uczulenie na gluten, dopiero po 2 miesiącach wprowadzania? wysypka nie jest jakaś mocna, małe krostki na policzkach, ramionach i na "kości ogonowej".

Gość pennyyyy
tzn 1 płaska łyżka do zupy - jak jest na opakowaniu

Gość gość
Moja córka tez ma 8 m-cy. Ma alergię na bialko. Również jest na etepie podwójnej dawki kaszki glutenowej i również dostala wysypk i:). Bylam u alergologa,bo z reszta jest pod stalą obserwacją i lekarz powiedział,ze uczulenie na gluten objawia sie zmianami stolca,bólami brzucha itp. A rzadko wysypką... A krostki na twarzy i za uszami córka ma od miesiąca...

Gość pennyyyy
stolce cały czas są podobne, za uszkami nie ma wysypki. policzki, broda, nad ustami, ramiona... córa była na bebilon pepti, ale ze względu na kolki i zaparcia. potem przeszliśmy w 5 miesiącu już na zwykłe mleko i było ok

Gość gość
Pennyyy, jeśli to wysypka świadcząca o alergii pokarmowej, to prędzej winne są tu truskawki i maliny, szczególnie te pierwsze są mocno alergizujące. Inna sprawa, że nietolerancja glutenu może wyjść dużo później niż w okresie prowokacji, ale faktycznie wysypka nie jest jej typowym objawem, więc ja bym z glutenu nie rezygnowała. Sama obecnie zwiększam dawkę glutenu 8 miesięcznemu synkowi - jest to w niektóre dni nawet więcej niż 2 łyżki stołowe i nic złego się nie dzieje.