Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pytanie związane z dostarczeniem przesyłki przez kuriera

Polecane posty

Gość gość

Załóżmy, że ktoś kupił coś na allegro, wysyłka kurierem. Co się stanie jeśli kurier dwa razy nie zastanie osoby uprawnionej do odebrania paczki? Czy potem tę paczkę przetrzymują u siebie w magazynie w firmie kurierskiej czy odsyłają do nadawcy, który wysłał paczkę (sklep na allegro)?

Gość gość
Zostawiaja na poczcie.

Gość gość
Zalezy jakie pacxzki masz na mysli,no raczej poczcie.....zreszta kurier ma obnowiazek zadzwonic na twój numer jak Cie nie sostanie.

Gość gość
Kurier na poczcie?? Niby jakiej firmy?? Chyba z poczty, to tak... Zresztą poczta trzyma przesyłki 14 dni, potem odsyła do nadawcy. A firma kurierska na pocztę nic nie nosi, bez jaj.

Gość gość
U mnie chodzi z poczty kurier ale to zalezy jeśli to sa lekkie paczki ty[pu ubrania to poczta.

Gość gość
Ale to nadal jest pracownik poczty. Wysyłka kurierem zwykle oznacza DHL, Siódemkę, UPS czy coś w ten deseń. Poczta to poczta.

Gość gość
Najpierw powinni zadzwonić i umówić sie na inna godzinę .Jeżeli nie zastali nikogo , mnie sie zdarzyło że kurier oddał paczkę do pobliskiej poczty :)

Gość gość
Serio, nie uwierzę, że kurier firmy nie będącej Pocztą Polską zostawia paczkę na poczcie... I list przewozowy podpisuje pierwsza z brzegu pani z okienka?? Kurierzy mogą mieć problem nawet za zostawienie przesyłki u sąsiada, jeśli adresat to zgłosi. Generalnie kurier jedzie do mieszkania, albo dzwoni wcześniej umówić się na odbiór. Jeżeli nikogo nie zastanie, wtedy też dzwoni. Czasem da się dogadać z odbiorem w innym miejscu (zależy od kuriera i jego trasy). Po dwóch nieudanych próbach przesyłka wraca na magazyn - wydaje mi się, że jej dalszy los zależy od regulaminów i zasad danej firmy, ale tutaj już nie wiem. Ale zostawienie przesyłki na jakiejś poczcie?? Ja bym złożyła skargę na tego kuriera... No chyba że to był kurier PP (bo tacy są), ale to już inny temat. Oni rozwożą głównie paczki albo duże polecone, ale to nie jest chyba jakaś specjalna usługa PP, że wybiera się "kuriera" - po prostu taka forma listonosza do większych przesyłek.

Gość gość
Spoko, już znalazłam na necie, chodzi o firmę siódemka. No więc jak 2 razy nikogo nie zastaną, to paczka idzie na magazyn, jest tam 3 dni, a potem odsyłają do nadawcy. Najśmieszniejsze że byłam dziś cały dzień w domu, kuriera nie było, a na stronie jest napisane "Przesyłka awizowana (AV)".

Gość lanser
nie zostawi na żadnej poczcie moze zostawic u sasiada ale widac to w trackingu. pod dwukrotnej nieobecnosci czek na ionformacje od nadawcy co dalej moze byc 3 doreczenie platne dodatkowo, moze byc zwrot w zaleznosci co zleci nadawca. jesli to 7, opek, k-ex czy inna gowniana firma to paczka mzoe lezec gdziec w ogrodku albo skrzynce na listy jesli byla mala :D

Gość lanser
dla 7 nieodebrany telefon=awizowanie :D

Gość gość
Własnie ze zostawia , bo raz tak miałam ale kurier spytał się grzecznie czy sobie tego zyczę , bo nie chciało mi sie z*********ć 50 km do jego bazy by odebrac paczkę

Gość lanser
bo to byl kurier pocztexu. zaden kurier nie zostawi paczki na poczcie bo pracownik poczty podpisujac jej odbior wzialby za nia odpowiedzilnosc a jak ma odrobine oleju w glowie to tego nie zrobi.

Gość gość
A właśnie mam pytanie, jak się nie odbierze telefonu od kuriera z różnych powodów, to on w ogóle nie podjedzie pod adres na paczce?

Gość lanser
czasami podjedzie czasami nie. lepiej oddzwonic.jak dobra firma to przyjedzie.

Gość gość
Różnie - czasem dzwonią przed przyjazdem, a czasem dopiero jak pojadą i nikogo nie ma. Ja bardzo często nie mogę odebrać telefonu, ale wtedy zawsze oddzwaniam - jak czekam na przesyłkę, to domyślam się, że to mógł być kurier przecież.

Gość gość
Tylko Dhl jest rzetelna firma

Gość gość
Lanser nie pisz bzdur , moze i jakis obcy swieżak by się bał zostawić paczkę na poczcie ale moi kurierzy się nie boją .Gdyz często coś zamawiam na tym polega moja praca i osoby z poczty znam i mam telefony do róznych Pań , więc to kwestia człowieka i dogadania się

Gość gość
Kurier nie ma obowiazku dzwonic - poczytajcie regulamin przewozu

Gość lanser
Lanser nie pisz bzdur , moze i jakis obcy swieżak by się bał zostawić paczkę na poczcie ale moi kurierzy się nie boją .>>kurier się nie boi on da paczke kazdemu kto pokaze dowod i podpisze odbior. to pracownik poczty paczki nie odbierze jesli nie jest debilem bo raz ze to wspieranie konkurencji i za takie cos z roboty powinni go wywalic dwa podpisujac odbior paczki bierze na siebie odpowiedzilnosc za jej stan. wyobrazmy sobei ze kupujesz telewizor za pare tysiecy pracownik poczty odbiera telewizor ma pekniety ekran i co pracownika poczty pozywasz do sadu ? kurier ma kwit ze paczke odebrane bez zastrzezen. durne ludzie w polsce nie rozumieja ze firma kurierska to nie poczta i mysla ze wszystko mzona odebrac na poczcie bo pracownice poczty sa tam od odbeirania i wydawania paczek :D

Gość gość
Z resztą Twojej wypowiedzi się zgadzam. Ale część "kurier się nie boi on da paczke kazdemu kto pokaze dowod i podpisze odbior" - niekoniecznie. Kogo spotkały nieprzyjemności za coś takiego, więcej nie zostawi byle komu. Poza tym ile razy w życiu jakikolwiek kurier poprosił Cię o dowód? Bo mnie nigdy!! Kiedyś podpisywałam jakąś umowę poprzez kuriera i nawet wtedy nie wziął ode mnie dowodu - dostał ode mnie opier...ol za to...

Gość wifigdańsk
autorko a pytasz bo nie chcesz odebrac zamówionej paczki?

Gość gość
Ale co Ty z tym telewizorem wyjezdzasz , akurat nie miałam takiego problemu gdyż sprzęty wole kupic osobiscie i sobie sprawdzić .Ja piszę o małych paczkach , mnie pasuje ta opcja bo jak pisałam nie mam ochoty jezdzić po 50 km do bazy po paczkę ,raz tak miałam i dziekuję jeszcze kurier skłamał ze dzwonił 2 razy i sie umawiał ze mna i ze to ja zawaliłam sprawę tej firmie podziekowałam :)dlatego opcja poczty mnie pasuje i tak u mnie jest i koniec

Gość lanser
to byl przyklad bo to rzecz ktora latwo uszkodzic nie uszkadzajac mechanicznie opakowania paczki wystarczy ze na nia rogiem spadnie inna paczka. kurier zostawiajac sasiadowi nie prosi o dowod bo widzi pod jakim jest adresem ale jesli jest na poczcie na ktorej pracuje 10 osob to rozsadnie bylo by sprawdzic kto dokladnie paczke odebral. byle komu nie oznacza zostawienia komus kto nie chce kurier ma prawo zostawic kazdemu jesli odbiorca paczki wyraza zgode na odebranie przez kogos innego. mial nieprzyjemnosci bo zostawil np. sasiadowi a odbiorca paczki tego nie chcial bo o tym nie wiedzial. rownie dobrze mogl ktos kupic prezent dla zony a kurier zostawiajac paczke zonie popsul niespodzianke bo i takie przypadki sie zdarzaja. kurier powinien zostawic paczke tylko osobie wskazanej przez odbiorce, wiem ze maja w regulaminach inaczej ale tam az roi sie od klauzul abuzywnych. w 15 firmach kurierskich ktore byly kontrolowane chyba kazda miala cos nie tak z regulaminem o ile dobrze pamietam.

Gość gość
gość Ale co Ty z tym telewizorem wyjezdzasz , akurat nie miałam takiego problemu gdyż sprzęty wole kupic osobiscie i sobie sprawdzić .Ja piszę o małych paczkach , mnie pasuje ta opcja bo jak pisałam nie mam ochoty jezdzić po 50 km do bazy po paczkę ,raz tak miałam i dziekuję jeszcze kurier skłamał ze dzwonił 2 razy i sie umawiał ze mna i ze to ja zawaliłam sprawę tej firmie podziekowałam usmiech.gif dlatego opcja poczty mnie pasuje i tak u mnie jest i koniec U mnie tez chodzi taki kurier co kłamie i raz nawet uszkodził paczke , skad jestes?

Gość Kriszaaa
W takich sytuacjach nalepiej zaczac wspolprace i przyjazn ;) z platforma wysylkowa np. Safe Pak - swietna sprawa

Gość Offka67
takich problemow unika sie z Safe Pakiem :)

Gość katzemitxe
Wiem,ze Safe Pak poszerzyl teraz swoja oferte o zagraniczne wysylki co jest super bo mam rodzine w Niemczech:) NIezle sobie radza i sie rozwijaja

Gość gość467
az takie probley? poradzic na to moze Safe Pak, rzeczywiscie sa ok, sprawdz ich platforme, bezpieczni sa

Gość gość
Ja korzystalam z uslug panpaczka i nie bylo takich problemow z niczym. Po prostu firma rzetelnie sie wywiazala ze swoich obowiazkow.