Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Moinka77

Jadę do Wietnamu :)

Polecane posty

Gość Moinka77

Dziewczyny musiałam się pochwalić, właśnie wykupiłam wycieczkę do Wietnamu - W słomkowym kapeluszu z biura Rainbow Tours! :) Zakładam wątek żeby dowiedzieć się co nieco, raz, o samej wycieczce organizowanej przez tego touroperatora, bo to moja pierwsza wycieczka przez biuro podróży. Pytanie: jak wygląda czas wolny na takich wycieczkach? Każdy rozchodzi się w swoją stronę? Można się wtedy wybrać na jakąś dodatkową wycieczkę lokalną? Trzeba wrócić do hotelu na umówiony czas? Drugie pytanie, już bardziej odnośnie samego Wietnamu: czy trzeba się szczepić? Zalecane jest szczepienie na kilka chorób, ale to pochłonęłoby kupę kasy, a nie wiem czy warto :/ Kolejne: czy kupcy znacznie podbijają ceny dla turystów? A jeśli tak to da się zbić cenę? I ile? Czytałam na jakichś blogach, że Wietnamczycy potrafią niezbyt uczciwie podchodzić do turystów. No i najważniejsza dla mnie kwestia ;) czy można tzw. żmijówkę lub kobrówkę wwieźć do Polski? Tzn. alkohole z wężami w środku. Bo obiecałam tacie, że mu przywiozę :) Dzięki z góry za Wasze odpowiedzi i rady, w zamian obiecuję że zdam relację z wyjazdu i podzielę się zdjęciami :) Monika

Gość gość
wietnam to fajny jest to sie zdarza na spoko :) www.youtube.com/watch?v=fM3i2-hdbiQ

Gość gość
trzeba byc niespelna rozumu zeby kupowac sobie zorganizowane wycieczki do Azji :) ale jak lubisz przeplacac to czemu nie :)

Gość gość
Jedzie tam po raz pierwszy, bardzo mądrze postąpiła korzystając z biura podróży.:classic_cool:

Gość Moinka77
Myślałam o zorganizowaniu sobie samej takiej wycieczki, ale jak zaczęłam podliczać to nie wyszło wcale tak kolorowo :( Żeby być w stanie zorganizować sobie taką wyprawę tanio to raz, że trzeba trafić na fajną promocję lotniczą, a dwa, trzeba być obeznanym w świecie i wiedzieć gdzie co i za ile. Poza tym bałabym się jednak trochę spać w tak egzotycznym miejscu po kwaterach, a hotele "pewniaki" jak się chce samemu rezerwować to jednak tanie nie są. No i do tego można stracić parę dni na nieudanym zwiedzaniu, nietrafionym mieście, które wcale nie było atrakcyjne, można zostać wywiezionym bądź gdzie z powodu niedogadania z kierowcą... Wiem, niektórzy lubią takie "przygody", ale ja jednak wolę trochę mniejszą nutkę niepewności ;) Gościu, dzięki za filmik ;)

Gość Moinka77
Podbijam, ktoś coś? Podzielcie się wiedzą z nowicjuszką ;)

Gość gość
może Rambo by coś wiedział...

Gość Makatka z aniołem
Raz na 5 lat staram się wyjeżdżać w dalsze podróże, a w 2015 będzie właśnie ten moment, w związku z czym wczoraj po pracy weszłam sobie do biura Rainbow i chapsnęłam katalog żeby pooglądać co tam ciekawego mają na początku przyszłego roku i zrobić wstępne rozeznanie. Też zaciekawił mnie Wietnam, tylko wycieczka o nazwie "W samo południe". W terminie który mnie interesuje kosztuje 5149 zł i opłata za hotel jakieś 530 zł. Dla porównania, szukałam samych lotów i to wychodzi gdzieś koło 3500 - 4000 w obie strony. Oczywiście z przesiadkami, a z biurem są bezpośrednie loty. Możecie mnie nazwać niezaradną, ale uwierzcie mi, żeby zorganizować sobie taką wycieczkę trzeba nieźle się nahakować i nie ma gwarancji że wyjdzie taniej niż z biurem (zwłaszcza, że tanie loty w promocjach zdarzają się bardzo rzadko). Dla mnie sztuką jest znaleźć wycieczkę z biura w dobrej cenie :) Pozdrawiam.

Gość Moinka77
No i wróciłam! :) Dziewczyny po prostu bosko! Wycieczka była niesamowita i obfitująca we wrażenia. Gdybym chciała opisać tutaj wszystkie wrażenia i wspaniałości, wyszłoby dość przydługawo, dlatego ograniczę się do kilku ekspresji. Po pierwsze: zapach. Wietnamskie miasta pachną niesamowicie - tak słodko i gęsto, to jest naprawdę coś niesamowitego. Cho Chi Minh, czyli dawny Sajgon to miejsce w którym z przyjemnością pomieszkałabym przez miesiąc albo dwa. Hanoi, czyli stolica jest jeszcze bardziej niezwykła i chaotyczna, tutaj bary mieszają się z wystającymi kablami, straganami ulicznymi, jedzeniem i skuterami, wszędzie gwarno, a miasto żyje o każdej porze dnia i nocy :) Dla wybierających się - polecam wycieczkę do tunelów Chu Chi, w których ukrywali się partyzanci z Wietcongu - robią niesamowite wrażenie. Rejs po Mekongu - rewelacja! No i zatoka Ha Long - najpiękniejsze miejsce na ziemi. Polecam Wietnam jako kraj do zwiedzenia, ale wydaje mi się, że turyści, którzy nie są doświadczeni i pierwszy raz jadą do Azji nie poradzą sobie sami ze względu na to, że tam wszystko, absolutnie wszystko jest inne niż w Europie. Jeśli chodzi o samą organizację ze strony Rainbow Tours to wielki plus dla biura i dla pilota - Pana Jurka. Człowiek z dużą wiedzą i pasją. Żmijówki wwieźć do Polski niestety nie wolno :( Jeśli ktoś ma jakiekolwiek pytania to zapraszam :)

Gość gość
widze, ze rainbow stawia teraz na szeptany marketing

Gość gość
Jeśli chciałabyś pomieszkać w Sajgonie, to szczerze podziwiam. Ja przejechałam caly Wietnam bez biura podróży i dla mnie było to miasto-koszmar, potworny ruch, hałas, spaliny, z ulgą stamtąd wyjechałam. Poza tym polecam Wietnam - jest to świetny kraj do indywidualnych podróży, żadne biuro nie jest do tego potrzebne. Osobiście nie cierpię tego biegania na czas za przewodnikiem, nie po to mam wakacje żeby pilnować godziny zbiórek itd. Teksty o biletach po 4 tysiące są bzdurą - chyba że ktoś szuka business class. Bilety do Wietnamu w obie strony można znaleźć i po 1300 zł, na miejscu wszystko jest śmiesznie tanie i fantastycznie zorganizowane pod turystów. I wychodzi DUUUŻO taniej niż przez biuro podróży. Wyjazd na 3 tygodnie z objechaniem całego kraju od Sapy do delty Mekongu - wzięłam 600 dolarów i jeszcze mi zostało, choć niczego sobie nie żałowałam. Z tego 200 dolarów wydałam na wycieczki lokalne (trzeba mi było mocniej się targować :P) Zorganizowanie sobie przejazdów, wycieczek lokalnych to pikuś, nawet debil by sobie z tym poradził - hoteli są setki jeśli nie tysiące, autobusy dojeżdżają do dzielnic hotelowych, znalezienie noclegu zajmuje 10 minut, w każdym hotelu można kupić wycieczki i bilet na kolejny odcinek podróży (to samo w setkach biur na każdej ulicy) - i autobus podjeżdża i odbiera gości z hotelu, nie trzeba szukać przystanków, dworców itd. Nigdzie w Europie nie spotkałam się z tak świetnie zorganizowaną turystyką. Wszędzie da sie dogadać, świetny kraj dla początkującego globtrottera.

Gość lirt
Witam serdecznie, czy byłaś już może w Wietnamie czy dopiero się wybierasz?

Gość neluchagl
Ale fajnie i egzotycznie brzmią te Wasze dyskusje o Wietnamie, aż chce się tez jechac i to poczuć! Ja co prawda nie mam duszy globtroterki, więc jeśli się zdecyduję, to na pewno z jakimś biurem, ale widze, ze teraz mają te oferty dość ciekawe, można sobie nie tylko palcem po mapie pojeździć :)

Gość gość M
21 lipca lecę do Wietnamu na 2 tygodnie. Bazą będzie Mui Ne. Chcę pojeździć po okolicy. Mam trochę obaw o pogodę, ale tylko w tym terminie mogę sobie pozwolić na urlop. Czy macie jakieś specjalne porady, wskazówki na co uważać, czego warto spróbować, co sobie darować itp. M

Gość gość
Mieszkam I pracuje w Wietnamie juz 5 lat - poprostu wspaniale I zachęcam wszystkich do odwiedzenia. Pozdrawiam

Gość gość
Czy ktoś z Krakowa jedzie na wycieczkę Wietnam w samo południe w terminie od 04.01.2016

Gość gość
Tak.. ja jadę w tym terminie :)

Gość Moinka77
jednak nie pojechalam, brakuje mi 2tyś złotych. moze w tym roku.

Gość gość
Wietnam, kraj moich marzeń. Już niedługo spełni się największe marzenie mojego życia! Z biurem podróży NewPoland - tak wygląda wstępny plan podróży (newpoland.pl/wietnam-podroz-informacje-o-kraju).

Gość Korzenna36
Cześć, jestem szczególnie zainteresowana krajami azjatyckimi. W przyszłym roku zamierzam się wybrać na wyprawę do Azji. Zastanawiam się właśnie czy na pierwszą wyprawę nie wybrać się raczej grupowo? Mam kilka obaw wyjazdu tak daleko sama, a niestety męża jeszcze nie mam :) więc muszę radzić sobie na własną rekę. Obok Wietnamu interesuje mnie jeszcze Indonezja oraz popularne ostatnio wyprawy na Bali. Widziałam w internecie bardzo wiele wycieczek organizowanych. Jednak nie do końca jestem przekonana, czy takie masówki mi odpowiadają. Znalazłam za to bardzo ciekawy wyjazd ma Bali w lutym organizowanym przez LifeArchitect, http://lifearchitect.pl/warsztaty/insight-na-bali/ który związany jest z rozwojem osobistym. Jednakże sama nigdy nie uczestniczyłam w takich warsztatach. Czy według was takie aktywne połączenie to sposób na udane wakacje? Proszę o wasze opinie.

Gość gośćYoke
Jestem w Wietnamie drugi raz.W zeszlym roku bylam pierwszy raz i tylko 2 tyg .Azja to moj ulubiony kierunek od 10 lat .Wyjazdy organizujemy sami ,wiec mamy kontakt z ludzmi poza hotelami .W skrucie ,jeszcze z takim chamtwem sie nie spotkalam ,w autobusach ,w sklepach ....rozpacz.Chcac byc mila gdy wciskano mi towar ktorego nie chcialam ,powiedzialam -nie mam pieniedzy dziekuje ! To won do domu! Uslyszlam w odpowiedzi .Wiele takich zachowan bylo przez miesiac .Jest tyle pieknych innych miejsc .Nigdy tu nie wroce.Nie zostawie tu juz nawet pol dolara

Gość gość
Planujemy podroz poslubna ale ja panicznie boje sie szczurow a tam podobno jest ich mnostwo

Gość gość
W wietnami prędzej natkniezz się na jedzenie z psa/kota/szczura biż na żywe szczury

Gość gość
No właśnie - myślę o zaliczeniu tego kierunku, ale zastanawiam się, czy to odpowiedni dla mnie temat. Zobaczcie - https://logostour.pl/kraje/wietnam Konkretnie interesuje mnie właśnie to. Wietnam, Kambodża i Laos. Trzy kierunki w ciągu 2 tygodni. Zerknijcie na program - czy jest coś istotnego, czego w nim nie znajdę? Byliśmy już w Logosem, ale w Gruzji. Było cudownie. Tym razem chcieliśmy uderzyć w zupełnie innym kierunku. Czy ktoś z was robił tę wycieczkę?

Gość gość
Co sądzicie o takiej wycieczce z biurem podróży? Na takiej zasadzie - https://logostour.pl/kraje/wietnam ? 3 kraje w jednym? Na pewno damy radę zobaczyć wszystko, co istotne? Jakoś nie podchodzi mi opcja samodzielnego wyjazdu do tego kraju. Tam jest bezpiecznie? Wydaje mi się, że z BP będzie łatwiej.

Gość piwonia5
Witam serdecznie, właśnie wróciłam z Wietnamu, cudowny kraj :-) niestety zgubiłam gdzieś w drodze magnesy kupione w Świątyni Literatury :-( w związku z tym mam pytanie - czy może ktoś wybiera się do na wycieczkę i kupiłby mi tak ze 3? Pamiątki są praktycznie na każdym kroku na targowiskach.... bardzo proszę... oczywiście zapłacilabym za magnesy.. kontakt do mnie: piwonia5@tlen.pl