Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy warto się uczyć kilku języków naraz

Polecane posty

Gość gość

?

Gość gość
Podzielcie się ze mną swymi doświadczeniami. :)

Gość Gość22222
Masz dylemat ;) ja nie mogę się nauczyć angielskiego, choć uczyłam się go od dziecka...z marnym skutkiem. Aż mi się odechciało sprawdzać, czy cokolwiek po angielsku umiem :D Ot taki uraz ze szkoły ;)

Gość gość
Pytam, bo chcę się uczyć czeskiego i niemieckiego od podstaw naraz, ale nie wiem, czy to dobry pomysł ;)

Gość gość
niedobry. opanuj na dość dobrym poziomie jeden i dopiero wtedy zabierz się za drugi, cały czas jednak pielęgnując widzę o tym pierwszym.

Gość gość
Naraz to raczej trudno się uczyć. Ja zamierzam po ukończeniu studiów językowych nauczyć się jakiegoś, ale nie teraz, bo jeszcze mi się pomieszają ;)

Gość gość
Uczenie się dwóch języków na raz jest dobrym pomysłem tylko wtedy, kiedy to będzie naprawdę systematyczne i będziesz miała jakąś dyscyplinę. Na studiach uczyłam się w pewnym momencie trzech języków, ale jeden był już mi od podstaw znany więc to było raczej douczanie. Natomiast pozostałe dwa należały do trudnych i jakoś dawałam radę ale raczej tylko dlatego, że po prostu musiałam dawać radę jeśli nie chciałam wylecieć ze studiów. Wydaje mi się, że gdybym sama się miała np w domu uczyć dwóch języków to by nie wypaliło, miałabym za mało samodyscypliny, ale spróbować zawsze można. Ewentualnie jak nie będzie szło skup się na jednym a potem jak go w miarę opanujesz, ucz się drugiego. To jest chyba najlepszy pomysł, tak jak już ktoś wyżej pisał.

Gość gość
Ja uważam, że to dobry pomysł, w momencie, gdy jeden język obcy już dość dobrze znasz. Uczenie się na raz dwóch od podstaw prędzej opóźni postępy. Gdy masz już opanowany na tym poziomie powiedzmy B2 jeden język, to łatwiej ci idzie uczenie się kolejnych, bo masz opracowane metody i słownictwo może wywoływać skojarzenia (a więc łatwiej się zapamiętuje).

Gość gość
Mozna, ale to sprawa bardzo indywidualna. Bo kazdy uczy sie inaczej. Poza tym mozna......ale tylko wtedy jezeli juz sie zna jakis inny jezyk biegle. Taka osoba musi miec juz doswiadczenie w uczeniu sie jezyka obcego, gramatyki, stylistyki itp. Wszystko tez zalezy od jezykow...Bo znajac franuzki mozna zaczac uczyc sie hiszpanskiego i wloskiego. Ale znowu zalezy od talentu, motywacji i predyspozycji danej osoby. Znam kolezanke, ktora w ten sposob sie uczyla i byla zadowolona. Inna przerwala, bo jej sie mylilo. Jezeli znasz juz jakis jezyk, to w sumie mozesz zaczac sie uczyc niemieskiego i czeskiego bo sa to dwa rozne jezyki. Natomiast odradzalabym nauke na raz niemieckiego i holenderskiego.

Gość gość
Warto- trzeba być tylko systematycznym i regularnie powtarzać nowe wiadomości! Tlumacz.pl-Lubimy języki obce (www.facebook.com/tlumacz.pl.5)