Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

nierówna buźka dziecka

Polecane posty

Gość gość

Witam wszystkich.Mam pytanie do mam które będą w stanie coś podpowiedzieć.Otóż u mojej 6 miesięcznej córeczki zauważyłam że lewa strona buźki jest inna od prawej-znacznie-tzn lewy policzek i kawałek podbrudka oraz uszko są większe. Byłam z nią u lekarza ale nas zbyla bo powiedziała ze taki urok.Martwię się bo widzę że różnice robią się coraz bardziej widoczne.Co sądzicie? Miała któraś z mam tak?

Gość gość
idź do innego lekarza. tak to ciężko cos doradzić.

Gość gość
Neurolog prywatnie skoro pediatra Cie nie skierowała

Gość gość
A myślicie że to sprawa dla neurologa?

Gość gość
A myślicie że to sprawa dla neurologa?

Gość gość
Pytanie czy są jeszcze jakieś inne nieprawidłowości, czy tylko ta buźka? Jeśli są to neurolog, a jeśli nie to należałoby się zastanowić czy przypadkiem nie przesadzasz. Wiem po sobie, że czasem człowiek roztrząsa niepotrzebnie dokładnie każdą pierdołę, z obawy, żeby czegoś nie przeoczyć. I ze strachu, że coś może być dziecku a ty nie zauważysz. I często taka opinia z zewnątrz jest przydatna, bo dowiadujemy się, że nic się złego nie dzieje.

Idź do innego pediatry lub od razu do neurologa - prywatnie lub na NFZ (musisz mieć wtedy skierowanie). Lepiej chuchać i dmuchać na zimne ! Mnie też mówili że " przesadzam" " że zwariowałam " kiedy moje dziecko 2 letnie nie rozmawiało.

Gość gość
hej jeden z moich blizniakow mial symetrie twarzy ale w okresie niemowlecym .teraz tego.niewidzimy.a maja juz 1,5roku. wszystko sie wyrownalo. idz do innego lekarza i poczytaj sobie bo moze to byc krecz...

Gość gość
Z innych nieprawidłowości jest tylko to że ewidentnie woli lewą stronę.odwraca główkę też na prawo Ale częściej w lewo.no i chce spać tylko na tym boku.macie rację pójdę do innego pediatry.dziękuję.

Gość gość
w najgorszym wypadku to rosnąca torbiel, idź do neurologa lub neurochirurga koniecznie.

Gość Justann
Jeśli preferuje jedną stronę to może być asymetria. Proponuję wizytę u neurologa, albo w poradni rehabilitacyjnej. Takie duże dziecko nie powinno w sposób znaczący preferować jednej strony. I jeśli to asymetria to warto zacząć jak najszybciej rehabilitację (choćby prywatnie), bo na taką z NFZ się na ogół czeka za 2 miesiące, lub dłużej. Sama miałam ten problem i przez okres kiedy "czekaliśmy" w kolejce na ćwiczenia z NFZ, przychodziła do nas prywatnie rehabilitantka, dzięki temu dość szybko udało się wszystko wyrównać (a córka miała niecałe 5 mies w momencie zdiagnozowania).

Gość gość
Ale nie ma oznak torbieli.nie ma żadnych zgrubien czy guzkow.teraz to jestem spanikowana ta torbielą.

Gość Justann
Spokojnie;) Z tego co piszesz to może być t asymetria, a to nie tragedia. Idź do neurologa i szukaj rehabilitanta.

Gość gość
Ważne żebys najczęsciej kładła maluch na tym drugim boku bo dlatego ma buźkie troszke krzywą. Miałam tak z małym i potem pilnowałam żeby spał na drugim boku i momentalnie było widać poprawe

Gość gość
Buzka jest nie tyle co krzywa bo wszystko ma na równi tylko lewy policzek,uszko i podbródek większy.