Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

ślub za miesiąc a mnie męczą dziwne pytania

Polecane posty

Gość gość

Niektórym pytania mogą wydać się dziwne, ale wszystko gotowe,więc myślę o ,,głupich szczegółach". Nikt z bliskich znajomych jeszcze ślubu nie brał, więc poproszę o odpowiedzi bardziej doświadczone osoby. mam pytania: 1. na papierze w urzędzie podpisywać się nazwiskiem panieńskim, czy już po mężu? 2. jak jest z dowodem rejestracyjnym samochodu osobowego, jeśli przyjmę nazwisko męża? Będzie to po prostu adnotacja w środku dowodu, czy muszę wymieniać cały dowód? Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.

Gość gość
Mogę Ci odpowiedzieć jedynie na pierwsze pytanie, bo jakoś nie mogę zajść do urzędu żeby choćby prawko wymienić :D Na papierze podpisujesz się swoim rodowym nazwiskiem. My w USC dostaliśmy jeszcze "pamiątkowy akt małżeństwa", bez żadnej mocy prawnej, na którym pierwszy raz podpisałam się nazwiskiem męża.

Gość gość
Jeśli masz ślub konkordatowy to i w USC i podczas podpisywania dokumentów przed czy po mszy ślubnej podpisujesz się swoim nazwiskiem.Co do dokumentów typu prawko,dowod rejestracyjny,dowod,karty kredytowe itd. zmieniasz wszystko na nowe nazwisko.Za zmiane dowodu nie płacisz a za reszte niestety tak aaa i jeśli masz paszport to w ciągu 30 dni od zmiany nazwiska nie zapłacisz a jeśli wyleci ci to z glowy to zabulisz