Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość michal.drewno

Kocham enter

Polecane posty

1 godzinę temu, yeya napisał:

Książka chyba znajoma .) wzięłam na pamiątkę, ale spoko jest...

https://zapodaj.net/plik-apuTHBkFIm

Może to zabrzmieć psychicznie, ale już kilka razy wzięłam ją ze sobą na zakupy do torby... miałam przynajmniej ściągę jak nie znałam czegoś co było w sprzedaży ; ) 

• Like 1

Książka chyba znajoma .) wzięłam na pamiątkę, ale spoko jest...

Może to zabrzmieć psychicznie, ale już kilka razy wzięłam ją ze sobą na zakupy do torby... miałam przynajmniej ściągę jak nie znałam czegoś co było w sprzedaży ; ) 

Obiektyw wskazuje na nią 

A kaktus to eriocactus leninghausii (?)

I wsio : ) 

Kaktusa sprawdzę a swoje doniczki podeślę : ) 

• Like 1

1 godzinę temu, Koralgor napisał:

podgladam co piszecie

Dyskretnie może być. 

; ) 

@yeya w temacie książka na tym dziale wkleiłam Ci filmiki z których korzystałam przy tworzeniu... 

• Like 1

1 godzinę temu, Koralgor napisał:

podgladam co piszecie

Możesz do nas dołączyć, temat otwarty : )

14 minut temu, neone napisał:

Witaj. Spoko... widzę, że duży wybór był... Ciekawe doniczki : ) i super rośliny. Przypuszczam, że jesteś zadowolona z zakupów : ) ja byłam dzisiaj w lidlu i zakupiłam eshewerię. Ta od Ciebie pewnie ładniejsza, ale była okazja za kilka złotych to wzięłam ; ) plus przyszły moje doniczki... Część na taras a część do pokoju. Jestem "happy" : D

Dzięki, kilka długich regałów roślin, trochę odżywek, regał z ziemią i takie dłuższe z doniczkami... całe szczęście nie widziałam tam aż tak wiele roślin które 'musze' mieć : ) alokazji prawie w ogóle nie było... fajnie było być i widzieć na żywo, gdybym była na innym etapie zbieractwa to pewnie dłużej bym oglądała... Z takich roślin bardziej kolekcjonerskich opłacało się kupić np monstera mint bo była za 79 zł mega tanio i ładne sadzonki...

Ciekawe czy szybko rosną... możesz pokazać jak wygląda może będę wiedziała która : ) czasem lepiej kupić takie miniaturki bo te duże łatwiej uszkodzić przewożąc... Fajnie : )

22 minuty temu, neone napisał:

To się trochę nadzwigasz : ) cegła konkretną, ale opisy dokładne... jak nie kupujesz w ciemno tylko z konkretnym nastawieniem na stanowisko w domu to się przydaje... ale podziwiam : )

• Like 1

21 minut temu, neone napisał:

Kaktusa sprawdzę a swoje doniczki podeślę : ) 

Ok : ) kaktusa koniecznie trzeba przesadzić... ziemia była tak przelana, że korzenie trzeba było myć... teraz się susza na papierowym reczniku... zwykle tak bywa, że rośliny są albo przesuszone albo przelane, tu lepiej gdyby była susza... festiwal trwa 2 dni... Jutro pewnie będą wyglądały gorzej niż dzisiaj.

Edytowano przez yeya

10 minut temu, yeya napisał:

Dzięki, kilka długich regałów roślin, trochę odżywek, regał z ziemią i takie dłuższe z doniczkami... całe szczęście nie widziałam tam aż tak wiele roślin które 'musze' mieć : ) alokazji prawie w ogóle nie było... fajnie było być i widzieć na żywo, gdybym była na innym etapie zbieractwa to pewnie dłużej bym oglądała... Z takich roślin bardziej kolekcjonerskich opłacało się kupić np monstera mint bo była za 79 zł mega tanio i ładne sadzonki...

Ciekawe czy szybko rosną... możesz pokazać jak wygląda może będę wiedziała która : ) czasem lepiej kupić takie miniaturki bo te duże łatwiej uszkodzić przewożąc... Fajnie : )

Ty już masz taką piękną kolekcję roślin, że już niczego nie musisz kupować : ) 

Właściwie, to nie taka mała... Ale też nie jakaś wielka. Taka

https://zapodaj.net/plik-jcLGWyx2LO

• Like 1

Ma przypasowana już nową doniczkę, jeszcze jej nie przesadziłam : (

13 minut temu, yeya napisał:

To się trochę nadzwigasz : ) cegła konkretną, ale opisy dokładne... jak nie kupujesz w ciemno tylko z konkretnym nastawieniem na stanowisko w domu to się przydaje... ale podziwiam : )

Niby nie muszę zabierać jej ze sobą (i nie jest tak, że zawsze ją biorę), ale to fakt, cegła konkretna ; ) ale raz czy dwa ją wzięłam i uratowała mi życie, plus w poczekalni kiedyś dla zabicia czasu - w przychodni zdrowia - sprawdziłam przy okazji całą kolekcję kwiatów w przychodni zdrowia ; ) zamiokulkasy głównie i jeszcze jakieś monstery z kilkoma innymi. ; ) 

Edytowano przez neone
  • Like 1

Duża... nazwy nie podam wydaje mi się, że widziałam podobna w którymś ze sklepów internetowych... możesz sobie sprawdzić jak się je rozmnaża. Jedna zmniejszylam bo przyszła uszkodzona i może wyjdzie... wtedy byś ich miała więcej z jednej sadzonki : ) ładna i zdrowa, super okazja!

• Like 1

14 minut temu, yeya napisał:

Ok : ) kaktusa koniecznie trzeba przesadzić... ziemia była tak przelana, że korzenie trzeba było myć... teraz się susza na papierowym reczniku... zwykle tak bywa, że rośliny są albo przesuszone albo przelane, tu lepiej gdyby była susza... festiwal trwa 2 dni... Jutro pewnie będą wyglądały gorzej niż dzisiaj.

No tak, dasz mu trochę miłości temu kaktusowi (wiadomo najważniejsza w roślinach jest pielęgnacja i trochę taki dryg do roślin plus podejście : ))) a napewno się zaklimatyzuje u Ciebie👍 : ) 

8 minut temu, neone napisał:

Ma przypasowana już nową doniczkę, jeszcze jej nie przesadziłam : (

Dobrze by było zmienić ziemię, mogę Ci podesłać link z fajnym podłożem idealnym do kaktusów i sukulentów... bardziej żwirowa niż ziemista. 

• Like 1

Przed chwilą, yeya napisał:

Duża... nazwy nie podam wydaje mi się, że widziałam podobna w którymś ze sklepów internetowych... możesz sobie sprawdzić jak się je rozmnaża. Jedna zmniejszylam bo przyszła uszkodzona i może wyjdzie... wtedy byś ich miała więcej z jednej sadzonki : ) ładna i zdrowa, super okazja!

Może faktycznie dość duża... ale faktycznie mniejszych nie mieli... Też wolę mniejsze...😢 ale w porównaniu do innych moich roślinek niby jest mała, to niech sobie mała będzie... Taka duża mała : ) 

7 minut temu, neone napisał:

Niby nie muszę zabierać jej ze sobą (i nie jest tak, że zawsze ją biorę), ale to fakt, cegła konkretna ; ) ale raz czy dwa ją wzięłam i uratowała mi życie, plus w poczekalni kiedyś dla zabicia czasu - w przychodni zdrowia - sprawdziłam przy okazji całą kolekcję kwiatów w przychodni zdrowia ; ) zamiokulkasy głównie i jeszcze jakieś monstery z kilkoma innymi. ; ) 

Czekając tak... można poczytać i nie będziesz się nudziła : ) ale tak w sklepie to jednak trochę uciążliwe by było... 

• Thanks 1

Ja na razie uciekam na imprezę rodzinno-ogrodową ; ) wpadnę wieczorem. 

Edytowano przez neone

5 minut temu, neone napisał:

No tak, dasz mu trochę miłości temu kaktusowi (wiadomo najważniejsza w roślinach jest pielęgnacja i trochę taki dryg do roślin plus podejście : ))) a napewno się zaklimatyzuje u Ciebie👍 : ) 

Aporokaktus też kiedyś dotarł w takim stanie i przeżył... trzeba taka roślinę trochę przesuszyć nim się ją podleje kolejny raz. Dobrze też jeśli trafi do odpowiedniego podłoża...Mocno przepuszczalnego. 

5 minut temu, neone napisał:

Może faktycznie dość duża... ale faktycznie mniejszych nie mieli... Też wolę mniejsze...😢 ale w porównaniu do innych moich roślinek niby jest mała, to niech sobie mała będzie... Taka duża mała : ) 

Bardzo ładna : ) niektore okazy osiągają wielkość dorodnej sałaty... jak znajdę nazwe tej to napiszę.

• Like 1

1 minutę temu, yeya napisał:

Aporokaktus też kiedyś dotarł w takim stanie i przeżył... trzeba taka roślinę trochę przesuszyć nim się ją podleje kolejny raz. Dobrze też jeśli trafi do odpowiedniego podłoża...Mocno przepuszczalnego. 

To tak jak ta moja juka - strasznie śmierdziała jej ziemia🤢 wymieniłam i nie na gotową dla juk tylko wyczytałam, że może być też mieszanka uniwersalnej z piaskiem i keramzytem, który kładzie się na dnie. Wszystko w odpowiednich proporcjach : ) od razu widać, że jej lepiej. 

• Like 1

4 minuty temu, neone napisał:

Ja na razie uciekam na imprezę rodzinno-ogrodówą ; ) wpadnę wieczorem. 

Oki też się zbieram, muszę wziąć psa na spacer, w Kielcach i tu u mnie dość mocno wieje i odzywają się już zatoki... Czapki się nie założy bo za gorąco i takie uroki tej pory roku... ale ogólnie przyjemnie.

Miłego popołudnia: )

Oki też się zbieram, muszę wziąć psa na spacer, w Kielcach i tu u mnie dość mocno wieje i odzywają się już zatoki... Czapki się nie założy bo za gorąco i takie u.ro.ki tej pory roku... ale ogólnie przyjemnie.

Miłego popołudnia: )

• Like 1

2 minuty temu, neone napisał:

To tak jak ta moja juka - strasznie śmierdziała jej ziemia🤢 wymieniłam i nie na gotową dla juk tylko wyczytałam, że może być też mieszanka uniwersalnej z piaskiem i keramzytem, który kładzie się na dnie. Wszystko w odpowiednich proporcjach : ) od razu widać, że jej lepiej. 

Pewnie bo zwykle jest to ziemia torfowa która mocno chłonie wodę, czasem wrzuca trochę perlitu, albo jakichś kamyczków ale ciężko w domowych warunkach utrzymać taka roślinę przy życiu... ogrodnicy jakoś sobie radzą.

2 minuty temu, yeya napisał:

Pa : )

Tobie również miłego spaceru. I koniecznie czapka na głowę ; ) : ) 

Czapka była... : ) 

Jutro zajrzę, kilka dni temu kupiłam odżywkę białkową o smaku ciasteczkowym... najlepiej rano smakuje. A dzisiaj będzie na noc : ) Miałaś już taki specyfik?

Jutro zajrzę... na dzisiaj wystarczy. Dobrej nocy : )

Edytowano przez yeya

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować