Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

wyprawka dla dziecka

Polecane posty

Gość gość

Kochane mamy, za moment urodzi mi się pierwsze dziecko i kupilam już wozek, lozeczko, fotelki, dostałam ciuszki ale nie wiem czy np. do wozka potrzebuje oddzielnego kompletu pościeli, czy dokupować przescieradlo, czy dla noworodka powinnam mieć poduszkę prawie że plaską... czy od razu kupić smoczek do ssania. Ratujcie, zwłaszcza czy powinnam w wózku miec komplet poscieli specjalnie jesli to bedzie czerwiec

Gość gość
Przylaczam sie, jak skompletowac wyprawke do szpitala i na codzien :-)

Gość gość
ja do wózka nigdy nie miałam pościeli specjalnej. Poduszka taka cienka prawie że płaska. Do tego kocyk. Na spod pielucha flanelowa.

Gość gość
do szpitala znalazlam spis na stronie szpitala do którego ide rodzić, ale z kazdym dniem dochodzi mi cos co okazuje się , że w domu będzie potrzebne a to ceratki pod materace w wozku i lozeczku, a to dobry termometr... masakra zielona jestem poki co

Gość gość
Jedyne co polecam do wózka, to ewentualnie cieniutki (np. polarowy kocyk) aby położyć go na siedzenie, żadne pościele, poduszki w wózku. Na zimę ewentualnie taka zapinana na zamek gondolka i tyle. Pościel jedynie do łóżeczka. Ja do tej pory (2 letnie dziecko) poduszkę mam płaską. Smoczek możesz kupić, aby w razie potrzeby mieć- maluszek może mieć silny odruch ssania, wtedy smoczek jest zbawienny. Chociaż ja kupiłam i nie używałam, nie było potrzeby.

Gość gość
a jeśli chodzi o smoczek to lepiej mieć jeden w pogotowiu. Nie jest to duży wydatek a mi się przydał jak córka leżała pod lampami.

Gość gość
Najpotrzebniejsze rzeczy kup- tzn. pieluszki tetrowe, kosmetyki- żel do mycia, balsam, sudocrem lub jakiś inny krem przeciw odparzeniom, szczoteczkę/grzebyk do włosów, pampersy, ubranka, ręcznik, termometr też ważny. Reszta nie jest niezbędna i wyjdzie Ci "w praniu" czego potrzebujesz.

Gość gość
Ceratka pod prześcieradło... czy ja wiem? Ja niby mam, ale nigdy się nie zdarzyło, aby dziecko tak mocno ulało, czy się przesikało.... Ceratka to już raczej na czas odpieluchowywania jest ważna..

Gość jawerty
do wózka w czerwcu jeśli będzie ciepło to tylko pieluszka tetrowa, ewentualnie cienki kocyk. Ja córkę nawet zimą przykrywałam tylko grubym kocem (żadnych dodatkowych pościeli). Do czasu aż skończyła pół roku nie używałam poduszki, latem przykrywałam ją tylko kocem, zimą na początku robiłam jej rożek z koca. Pościel zaczęłam używać gdy małą miała 6-7 miesięcy. Prześcieradła mam 2 - na wszelki wypadek, bo dziecko może ulać w łóżeczku.

Gość gość
a powiedzcie kochane a poduszka taka prawie ze plaska do kiedy ... czy dzieciaczek nie bedzie potem potrzebowal czegos wyzszego, napiszcie mi tez czy polecacie przewijak na lozko taki sztywny czy niekoniecznie, mam w pokoju normalne lozko i planowalam dziecko przewijac na nim bo te przewijaki to mi sie jakies male wydają, jak wy to załatwiacie

Gość gość
Jeśli chodzi o płaską poduszkę, to tak jak pisałam, mój syn ma 2 lata i do tej pory śpi na płaskiej, zresztą ja całe życie tak śpię, bo lubię, poza tym jest to zdrowe, więc nie widzę powodu, żeby go przyzwyczajać do jakiejś mega dużej poduszki. Co do przewijaka, to tak naprawdę też kwestia Twojej wygody- możesz przewijać na łóżku:) A jeśli już przewijak, to taki zakładany na łóżeczko- jest na odpowiedniej wysokości a i miejsce też oszczędzasz:) Gdybyś jednak zdecydowała się przewijać na łóżku, to polecam taką ceratkę pod pupę (dziecko podczas przewijania robi różne niespodzianki:))

Hej,mam do sprzedania duzy zestaw akcesoríow niemowlecych po moim synku.wszystko prosto z UK,wszystko w stanie idealnym lub bdb.znane marki. Ńsspszedam za małe pieniazki!Mamy piszcie na skype natalia777214,pozdrawiaw

Gość gość
o i widzicie dziewczyny jak fajnie, możemy sobie pomóc a przy okazji jakiś biznesik zrobić.

Gość Doświadczona1
"czy np. do wozka potrzebuje oddzielnego kompletu pościeli" - Nie. Przykryjesz dziecko kocem, a pod głowę i tułów położysz pieluchę. "czy dokupować przescieradlo" - Ale jakie masz na myśli? Do wózka? Jeśli tak, to jak chcesz. Nie musisz. Możesz nie używać niczego, ale jeśli chcesz sprzedać później wózek to lepiej podkładaj coś pod dziecko, żeby chronić tapicerkę przed zabrudzeniem jak uleje, albo pielucha puści. Z ciekawostek: do wózkowych materacy pasują wszelkie pokrowce na przewijak. "czy dla noworodka powinnam mieć poduszkę prawie że plaską" - Nie. Wszelkie płaskie poduszki są dla dzieci po 12 mies. życia. Poduszki stwarzają zagrożenie uduszenia się niemowlęcia, poza tym dziecko musi mieć głowę w linii prostej z całym tułowiem. Możesz za to złożyć pieluchę tetrową albo flanelkę i podłożyć mu pod głowę. W ten sposób dziecko będzie miało troszeczkę bardziej miękko, ale zupełnie płasko, no i osłonisz prześcieradło i materac przed zabrudzeniem w razie ulania. "czy od razu kupić smoczek do ssania" - Tak, kup. Nigdy nie wiesz czy dziecko urodzi się z silnym odruchem ssania i lepiej nie wysyłać po niego w ostatniej chwili przypadkowych osób. Póki masz czas i możliwość wyboru to wybierz już teraz. Unikaj okrągłych o kształcie wisienki. Wybierz płaski o kształcie kropli albo ortodontyczny/anatomiczny. Czy to będzie kauczuk/lateks czy silikon jest bez znaczenia, bo oba materiały są dobre i bezpieczne. Dobrze też jeśli smoczek jest miękki a nie twardy, a na rynku są różne, więc uczulam.

Gość Doświadczona1
"a poduszka taka prawie ze plaska do kiedy ... czy dzieciaczek nie bedzie potem potrzebowal czegos wyzszego" - Od 12+ mies. Używasz do czasu kiedy dziecko wyrośnie z łóżeczka i kupicie kolejne i wymienicie pościel na większą (dla juniora). Niektóre dzieci nawet w większym łóżku nie chcą wysokich poduszek, bo są przyzwyczajone do swojej płaskiej, ale oczywiście każde jest inne. "czy polecacie przewijak na lozko taki sztywny czy niekoniecznie" - Niekoniecznie. Przewijak najwygodniejszy jest miękki (bez usztywnienia), bo kładziesz go gdzie masz ochotę (na komodę, na stół, na pralkę, na podłogę i gdzie tylko chcesz). Jak kupisz na łóżko, to będziesz go musiała ściągać jak dziecko będzie się uczyło siadać i pełzać, bo będzie się na nim podciągało, a on nie jest jakiś super lekki, więc sobie wyobraź. "mam w pokoju normalne lozko i planowalam dziecko przewijac na nim bo te przewijaki to mi sie jakies male wydają, jak wy to załatwiacie" - Na początku się przyda, ale na łóżku też jak najbardzioej możesz przewijać, tylko łóżko przeważnie jest niskie więc będziesz się nad nim schylała, a jak przewijak położysz w jakimś dobrym miejscu to stoisz wyprostowana i jest ci wygodniej, ale przymusu nie ma. To nie jest konieczny zakup. Zazwyczaj używasz go swobodnie dopóki dziecko nie zaczyna raczkować, bo wtedy ucieka w trakcie przewijania i wtedy najczęściej przewijasz gdzie popadnie (nierzadko właśnie na łóżku albo podłodze, bo mniejsze ryzyko że spadnie). Czasami zdarzają się spokojne dzieci i da się używać przewijaka "na wysokości" dopóki zwyczajnie nie wyrosną. No ale nie przewidzisz jakie będzie twoje. Przy noworodku jest za to naprawdę przydatny (moim zdaniem).

Gość Doświadczona1
Poza tym powiem ci, że użyjesz może 1/3 tego co teraz nakupowałaś, więc się nie rozpędzaj z tymi wydatkami. Niektórych rzeczy nawet nie ruszysz, a inne użyjesz raz - dwa razy. Będziesz miała kilka swoich sprawdzonych ulubionych rzeczy i to je będziesz cały czas piłowała. Tak to już jest. :) W wielu domach nawet łóżeczka stoją w stanie "dziewiczym" bo bobas już dawno wylądował w małżeńskim.

Gość gość
Noworodek nie powinien spać na poduszce chyba ze specjalnej dla niemowląt.

Gość Doświadczona1
Wszystkie poduszki dla niemowląt są od roku.

Gość gość
w polomarkecie jest teraz promocja na rzeczy dla maluszków

Ja kupiłam poduszkę płaską ale przez pierwsze miesiące i tak podobno lepiej jak maluszek śpi na całkiem płasko. Pościel też kupiłam ale na początku używałam tylko kocyka, najlepiej żeby był bawełniany bo polar to poliester a wiadomo że lepsze dla dziecka naturalne. Tu mają ładne naturalne kocyki http://papillon-shop.pl/category/kocyki?horizontal