Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

wyprawka mamy do szpitala

Polecane posty

Gość gość

:-) prosze was o liste rzeczy

Ten temat pojawia sie regularnie... Po pierwsze zapytaj w szpitalu gdzie masz rodzic. Niektore placowki wymagaja posiadania wlasnych pieluszek, podkladow ginekologicznych itp, inne wrecz przeciwnie. Polecam strone fundacji rodzic po ludzku, maja kompletna liste

Gość gość
I chodzi mi tez o ogolna wyprawke:-)

Gość gość
- dokumenty (karta ciąży, najnowsze badania, grupa krwi- męża również jeśli masz Rh(-) a on Rh(+) ). - kapcie, szlafrok, piżama/koszula- ja miałam jedną do porodu (niektóre szpitale dają swoją), potem drugą na noc i dwie piżamy na dalsze 3 dni, stanik do karmienia i wkładki laktacyjne, ew. maść z lanoliną czy inna na brodawki jak zamierzasz karmić, majtki siateczkowe lub bawełniane - ze swojej strony polecam ręczniki papierowe zamiast papieru- do podcierania, chyba że masz cc - klapki pod prysznic, ręcznik, kosmetyki, szczoteczka do zębów, ew. suszarka do włosów, szczotka do włosów - kubek, jakiś napój/herbata (zwykle jest czajnik na oddziale), talerzyk+ sztućce (chyba że chcesz polegać w 100% na żywieniu szpitalnym) - podkłady poporodowe- na łóżko i do majtek- tu też się upewnij czy szpital daje swoje, niektóre dają - telefon+ ładowarka - gazeta albo książka

Gość gość
Mój szpital z powyższych dawał podkłady poporodowe- te a la grubaśne podpaski, ale wolałam swoje, podkłady higieniczne na łóżko i leki przeciwbólowe, tyle dla mamy. Dodatkowo mąż mi dokupywał kapturki na brodawki, ale to nie ma co na zapas pakować. Dla dziecka musiałam mieć wszystko- ubranka, pieluchy, rożek, chusteczki mokre, maść do pupy, smoczek itd, a dawali na życzenie mleko i butelki, ale w każdym szpitalu jest inaczej.

Gość gość
Taaaa gazeta...plotka glosi ze jakas kobieta po porodzie, lezala na lozku i czytala gazete:-) buahahahahanahaha na patologi ciazy i owszem ale na polozniczym sorry nie widzialam NIKOGO

Nie?? A co robilac przez te 2-3 dni po porodzie? Bo ja np. poza karmieniem i przewijaniem dziecka nie mialam nic do roboty. Dzien zlewal sie z noca, od czasu do czasu dzemalam, ale zasadniczo nudno bylo poza godzinami odwiedzin. Niektorzy zalecaja pakowanie trzech toreb. Jedna na porod, druga na okres pobytu w szpitalu i jedna z rzeczami na powrod. Do listy podanej przez poprzedniczki dodalabym nawilzajaca pomadke (przydaje sie podczas porodu kiedy usta wysychaja) i jakies energetyczne przekaski dla osoby, ktora bedzie Ci ewentualnie towarzyszyc

*drzemalam - ten moj analfabetyzm wtorny ;-)

Gość gość
Pisałam powyższą listę z własnego doświadczenia. I owszem, czytałam książki, mąż nie siedział przy mnie 24 na dobę, a i przy nim mogłam czytać, jak ktoś wspomniał- poza przewijaniem dziecka i karmieniem nic nie miałam do roboty, miałam patrzeć w sufit? Przekąski- to też fakt, ja urodziłam wieczór, nie załapałam się na kolację i gdyby nie batoniki zbożowe to siedziałabym głodna do rana. A na sam czas porodu- nie podpowiem więcej, bo u mnie to ekspresowo poszło, może się wypowie jakaś mama która rodziła kilkanaście godz. co się wtedy przydaje.

Gość gość
Podkłady dawali w szpitalu. Mi były potrzebne 3 koszule szlafrok, sztucce , majtki siateczkowe wkładki laktacyjbe, ręcznik papierowy do podpierania, ręcznik, i gazety owszem dziecko spali cały czas tylko karmić przebrać i nudyy dopiero o 13 odwiedziny były. Dla dziecka tylko pieluszki. Dodaj ze dobrze zse wzielam koc, bo rodzilam w grudniu dziecko miało szpitalny rożek było w kaftaniku i pieluszce a na odziake było tak zimno ze ja sdpalam w grubym szlafroku a co dopiero maleństwo. Ubralam spodenki rożek i gruby koc a i tak buzke miała zimna.

Gość gość
To ja wam zazdroszcze. Ja wogole nie pamietam zebym mia.a chwile na patrzenie w sufit. Moja mala byla glodna bo nie mialam wogole pokarmu po cesarce i prawie nie spala. A polozne twierdzily ze napewno mam pokarm... kiedy w koncu wyprosilam zeby mi ja dokarmily, bo chcialam sprawdaic czy rzeczywiscie moze taki typ dziecka ze prawie wcale nie spi, albo spi po 3 minuty. Przyniosly mi ja po chwili a ta juz spala i tak przespala ciagiem cala noc.

Gość gość
Ja swojego akurat musiałam budzić na karmienie, miał żółtaczkę i spał praktycznie bez przerwy, nie płakał praktycznie wcale... Zresztą szybko się nauczyłam czytać przy karmieniu też.

Wiele matek na ostatnią chwilę poszukuje ubrań , wiem że w szpitalach chodzi się w szlafrokach a w domu nie zawsze , dlatego jakby któraś z was szukała to zobaczcie ten e-sklep: http://www.esotiq.com/szlafroki , jest jakiś wybór i można załatwić sobie ładny bez wychodzenia z domu :)