Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Życie na własnym garnuszku

Polecane posty

Gość gość
a co to za stypendium? i od kiedy to na zaocznych płatnych studiach dostaje się stypendium???

Gość asia199
A no dostaję jestem na 2 roku i dostaję miesięcznie 400 zł, stypendium .

Gość gość
na płatnych studiach???

Gość gość
Bardzo dużo wychodzi Wam na paliwo. To konieczne? Jak razem zamieszkacie to może chociaż częćiowo da się jeździć razem.

Gość gość
na płatnych się dostaje też, bo inaczej to było niesprawiedliwe.

Gość gość
jeśli to stypendium socjalne to nie należy ci się, bo masz za duży dochód!

Gość asia199
Wiesz , jego wydatki na paliwo są związane głównie z dojazdami do mnie , zalewa tygodniowo 40-50 zł , do pracy jeździ rowerem. ja niesty musze bo jestem troche oddalona od miasta a innej opcji jazdy do pracy nie mam , Więc w przypadku zamieszkania razem koszta paliwa napewno się zmniejszą :)

Gość gość
no to jak to jest z tym stypendium?

Gość asia199
Należy bo Kiedy było przyznawane byłam na stażu a pracuję od początku roku więc należy mi się , mozliwe że od nastepnego semestru nie otrzymam już ze względu na pracę.

Gość gość
stypendium wyłudzone na lewe dokumenty od zarobkach

Gość asia199
A zresztą co cie to obchodzi czy się należy czy nie , nie tobie o tym decydować :P

Gość gość
oczywiście że na płatnych studiach otrzymuje się stypendium np,naukowe,sama je dostawałam od 2 roku studiów:-)

Gość asia199
Wcale że nie bo wszsytko jest legalnie załatwiane, już proszę nie mącić!!!

Gość gość
oczywiście że na zaocznych płatnych studiach dostaje się stypendium ,zarówno naukowe jak i socjalne, dostawałam naukowe stypendium od 2 roku studiów i moje dochody nie miały znaczenia tylko średnia:-)

Gość asia199
Otóż to czyli wróćmy do głównego tematu.

Gość gość
Aby otrzymać stypendium, dochód na jednego członka rodziny nie może przekraczać ustawowo określonej kwoty. W roku akademickim 2012/2013 kwota miesięcznego dochodu na osobę w rodzinie wynosiła 592,80 zł). Dodatkowo uczelnia może podnieść tę kwotę do 850,2 zł.

Gość gość
więc nie kwalifikujesz się do stypendium autorko i podejrzewam, że to nie jedyna ściema w twojej opowieści

Gość asia199
Dobrze niech będzie po twojemu , ja się przed tobą nie bedę tłumaczyła , bo oczywiście jakis mądruś musi zawsze się znaleźć który będzie szukał dziury w całym, A jesli według ciebie ścimieniam to jak sądzisz?? w jakim celu bym założyła taki temat ?/ żeby pochwalić się?? nie ....bo nie mam zielonego pojęcia o samodzielnym zyciu i mam nadzieję że ktoś w podobnej sytuacji był i po prostu doradzi jak człowiek .!!!!

Gość gość
Ale pieprzycie. Stypendium dostaje się w oparciu o poprzedni rok kalendarzowy. Jeśli cały poprzedni rok była bezrobotna i nie przekraczała dochodu to dostaje. A czy dostanie za rok to się okaże. Jeśli jedna osoba wybyła z domu i dochód na osobę wzrósł może za rok nie dostać, ale na razie dostaje, bo liczy się rok poprzedni. Jeśli zarobki ojca wzrosły może za rok nie dostać ale na razie dostaje. Jeśli ktoś w rodzinie stracił pracę może za rok się należeć stypendium ale póki co nie dostaje. Jeśli miała kiepskie oceny stypendium naukowego nie dostaje, ale jeśli w tym roku jej się poszczęściło - będzie dostawać (ale na razie nie dostaje). KaPeWu? To czy dostaje stypendium teraz zależy od jej sytuacji w roku 2013 (socjal) i roku akademickim 2012/2013 (naukowe). A nie od tego jak jej się wiedzie teraz.

Gość asia199
Dziękuję :)

Gość gość
ustaliliście już zakres obowiązków?

Gość asia199
Nie ma takiej potrzeby :)

Gość asia199
Zdaję sobie sprawę że jak już zdecydujemy sę na mieszkanie to na rzeczy typu imprezy , kino itp napewno nie bd mogli za często sobie pozwolić. A o powększeniu rodziny za te pieniądze to juz nie ma co wspominać.

Gość gość
3,5 tys. na dwoje to dużo kasy. Spokojnie pożyjesz i nie wiem dlaczego miałabyś z imprez rezygnować?

Gość gość
pewnie, że dużo, nie wiem nad czym dziewoja się głowi :D na kredyt wystarczy nawet, na własne.

Gość asia199
heh tak myslicie że starczy ?? :) załozyłam temat żeby wkońcu zorientować się jak to jest ze samodzielnym życiem jak już wyleci się z gniazdka :)

Gość gość
Spoko, to naprawdę dużo pieniędzy :)

Gość gość
My z chłopakiem za czynsz płacimy 300 zł (czynsz, fundusz, woda), 80 prąd, 50 moja kom (on ma firmówkę), 70 za tv i net. Miasto 200 tysięczne.

Gość asia199
Nic tylko rozgladac się za mieszkankiem :)

Gość gość
gościu, autorka pisze o wynajęciu mieszkania, nie o własnym ;-( myślę, że wystarczy Wam - około 1000zł na opłaty i drugie tyle na jedzenie.