Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Odpieluszkująca

Jak odpieluszkować?

Polecane posty

Gość Odpieluszkująca

Drogie Panie... Chciałabym aby mój 2,5letni Synek sikał do nocniczka albo na nakładkę na toaletę... czasem jak Go posadzę to siknie, ale najczęściej robi do pieluszki :-( Ostatnio jak nasika do pieluchy to ją ściąga. Postanowiłam więc zakładać Mu majteczki. Problem w tym, że jak tylko je założę to sik...mówię, żeby siknął do nocniczka, to nie... zakładam następne majteczki i... znowu sik... w ciągu 5 minut posikał 3 majteczki :-( Może coś poradzicie?

Gość gość
a nie możesz posadzić najpierw na nocnik, czy nakładę i za chwilę założyć majtki? To nie jest normalne u zdrowego dziecka, że sika co kilka minut.

Gość Odpieluszkująca
Owszem, nie jest. Maluszek ma problemy autystyczne...

Gość gość
Ja puszczałam po domu bez pieluchy, pokazałam że siusiu robi się na nocnik i mała sama załapała. Teraz sama zdejmuje majtki i robi na nocnik u nas bardzo szybko poszło, córka ma 2 lata.

Gość gość
Najlepiej puścić po domu w tetrze, majteczkach lub bez niczego. Tylko po wysikaniu sie dziecka. Bo tak celowo leje w gatki. Z tydzień sie pomęczysz.

Gość gość
wejdź na temat autyzm i pytaj się mam, które mają doświadczenie w temacie, bo przeciętni rodzice nie mają pojęcia jak podejść do dziecka autystycznego.

Gość gość
u nas trwało 2 tygodnie odpieluchowanie teraz mała śpi już nawet bez pieluchy w nocy

Gość mamadwóchdziewczynek
Trochę późno już na naukę, ale ma to swoje dobre strony, bo starszemu łatwiej wytłumaczyć. Powiedz synkowi, że pieluszki oddajesz dla dzidzi a on jest już dużym chłopcem i będzie robił siku na nocnik/nakładkę. Nie kombinuj od razu za dużo, albo na nocnik albo do sedesu. Ja wybrałabym nocnik, bo łatwo jest o dostępność, możesz postawić tam, gdzie się bawi na początek. Niech usiądzie, posiedzi, jak zrobi to nagrodź go pochwałą, pogłaskaj po głowie, pochwal... załóż majteczki i pokaż, że nie ma pieluszki i nie może sikać w majtki, przypominaj o nocniku i pytaj co jakiś czas czy chce. Jeżeli nie robi już długo to zachęć żeby usiadł i zrobił, może się uda. Jeżeli nasika w majtki powiedz, że źle, że trzeba na nocnik, ale nie wzmacniaj, od razu zmień majtki. Powinien załapać szybko, to duży chłopiec. Oczywiście sadzaj po nocy, przed wyjściem, po spaniu itp. i wtedy kiedy przypuszczasz, że chce siku /na pewno wtedy przerwie zabawę albo zacznie się "kręcić".

Gość Odpieluszkująca
OKi... Będzie ciężko, ale jakoś spróbuję.

Gość gość
mój syn odkąd dobrze chodzi o widzi gdzie my siku robi, to jak zapytam "chcesz siku" to leci jakby mu się paliło :D i w 90% robi na nocnik. Od jutra zaczynamy poważne podejście bo założę jeszcze pieluchomajtki i będę co trochę pytać i sadzać na nocnik.

Gość mamadwóchdziewczynek
Z dzieckiem autystycznym może być trudniej, to nowa sytuacja i może wywoływać lęk. Poobserwuj na ile synek radzi sobie emocjonalnie ze zdejmowaniem majteczek, z siadaniem na nocnik.