Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość co mam zrobić ze swoim życiem

Problem z rodzicami, co mam zrobić?

Polecane posty

Mam 19 lat, mieszkam z rodzicami i młodszym bratem. Pracuje tylko ojciec i zarabia 2 tys. Nie dostanę się na te studia, na które chcieli rodzice, bo maturę z matmy zawaliłam. Oni chcą bym poszła na inne, ale powiedzieli, że dadzą max 500 zł miesięcznie na życie i mieszkanie w obcym mieście, a to mało trochę. Myślałam o tym, by nie iść na studia, tylko pójść do pracy, ale oni mówią, że nie mam żadnego wykształcenia i nikt nigdy do żadnej pracy mnie nie przyjmie. Nie wiem co mam robić ze swoim życiem. W dodatku nie chcę mieszkać z rodzicami, bo cały czas się kłócą, narzekają na wszystko, wtrącają się w moje życie i jak nie spełnię ich oczekiwań to potrafią uprzykrzać mi życie.

Gość gość
wynajmij jak najtańszy pokój przy rodzinie, albo na pół z koleżanką i idź na te studia, w wakacje możesz gdzieś wyjechać i pracować przez 3 m-ce, zarobisz i powiększysz swoje m-czne konto, oprócz tego może znajdziesz jakąś dorywczą pracę w czasie studiów, dasz radę tylko wybierz kierunek, po którym znajdziesz prace, nie jakieś socjologie czy kulturoznawstwo

Tylko, że ja nie wiem po jakim kierunku mogę znaleźć pracę. I nie mam żadnych znajomości by wyjechać za granicę ;(

Gość gość
wybierz studia zaoczne i znajdź pracę

Gość gość
nie musisz wyjeżdżać za granicę, w czasie wakacji jest wiele ofert sezonowych gdzie chętnie zatrudniają młodzież a z czego jesteś dobra?

Gość gość
oni Ci dadza 500 a pewnie na studiach dostaniesz stypendium i sie uzbiera 1000 zl dasz rade :)

Jak moi rodzice cały czas mówią, że nigdy nie znajdę ŻADNEJ pracy.

Gość gość
Żadne studia nie gwarantują znalezienia pracy. Tu chodzi o obrotność, zaradność, otwartość na nowe mozliwości, umiejętność dostosowania się do nowych warunków itp. Masa osób studiuje i pracuje jednocześnie. Choćby na kasie w osiedlowym sklepie. Czy jako kelnerka. Do tego większych umiejętności nie trzeba. Trzeba tylko pobiegać po knajpach i popytać gdzie potrzebują ludzi do pracy. Teraz w lecie będzie łatwiej, są ogródki piwne i dużo osób potrzebuje chętnych. Możesz też sprawdzić możliwości otrzymania stypendium socjalnego.