Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jakim cudem ludzie kończą studia?

Polecane posty

Gość gość

Być może tytuł jest dość głupi, ale tak się zastanawiam.. przecież studia w zdecydowanej większości przypadków niewiele mają wspólnego ze swoją nazwą, w sensie - musisz się uczyć rzeczy, które mało cię interesują, jest trochę niepotrzebnych przedmiotów i w pierwszych latach nie jest ciekawie.. dopiero później robi się ciekawiej. I ja się tak zastanawiam, jaki ludzie mają sposób na to, żeby spokojnie się uczyć i zdawać w tych pierwszych latach? Szczególnie na kierunkach okołochemicznych, matematycznych etc. Nawet jak ktoś się fascynuje, to polski system nauki jest czasem dobijający, nie oszukując się ;). Dodatkowe kursy są czasem ciekawsze niż cały tryb nauki na podstawowych.

Gość Panna Bryk
sciagi sa :classic_cool:

Gość gość
Ściągasz? :D Ja teraz jestem na jednych studiach.. na kierunku związanym z biologią. Chcę się przenieść na technologię chemiczną. Ale po tym jednym roku i rozmowach z ludźmi z różnych roczników doszłam do takich wniosków :P kurczę, nie spodziewałam się, że studia tak zawiodą ;>.

Gość gość
PROSZĘ cię. Rzeczy, które Cię pasjonują, są na późniejszych latach, a przez 1-2 lata trzeba nieraz przebrnąć. Przykładowo jeśli pasjonuje cię najbardziej fizyka jądrowa, no to przecież musisz na początku przebrnąć przez inne rzeczy na studiach..

Gość gość
no i WIELE osób kończy studia trochę z przypadku. Ale jednak kończy. Zaciskają zęby, kują i zdają pewnie

Gość gość
a ja sie zastanawiam jakim cudem liceum skończyłam...

Gość gość
Studia to trochę co innego niż LO.

Gość gość
a teraz idę na studia ciekawe czy też ,,cud' mi pomoże :)

Gość Panna Bryk
sorry, nigdy nie bylam orlem z kilku przedmiotow figurujacych na liscie niezbednych do otrzymania dyplomu i byly zbyt niepotrzebne zeby przelamywac moje do nich lenistwo :classic_cool:

ja lubiłam i lubię 95% moich przedmiotów nie rozumiem, w życiu też są jakieś tam obowiązków ja redukuję obowiązki w moim życiu, ale coś musi być niemiłego

Gość gość
Ale obowiązki mogą być przyjemne. Nauka może być przyjemna. Lubiłaś od 1 roku wszystkie przedmioty? Wiadomo, że jakiś się tam nie lubi, ale tutaj masz studia kierunkowe, ale tyle czasu uczysz się rzeczy które nie zawsze są ciekawe :P

tak, od pierwszego roku tak się rozłożyło, że 95 proc były i są fajne, a reszta była kiepsko prowadzona to się sama uczyłam

Gość gość
ale studia są z wyboru, nie są obowiązkowe jakby nie patrzeć. Więc to się wyklucza. A jaki to kierunek? a jak nie chcesz powiedzieć, to powiedz chociaż, z jakich dziedzin.

human-lingw-kult-liter:-P nie, nie są obowiązkiem, nie musiałam iść na studia. wszystko się zgadza. dla mnie obowiązek to mordęga.

Gość gość
A ile ma procent? :D

Gość gość
Malutko. Nie, mnie to po prostu zastanawia. Bo ja się strasznie szybko nudzę rzeczami, które mnie mało interesują i jeśli muszą nad nimi spędzać lwią część czasu, zamiast zająć się swoim hobby etc, to wiesz.. No, ale tak to jest w życiu ;). Jż pisanie inżynieria i magisterski jest chyba ciekawsze, wiem, bo czasami robię korekty. W sumie na kierunkach humanistycznych jest ponoć prościej. A Ty na którym jesteś roku?

ostatnim wiem, miałam szczęście to moje hobby i to co będe potem robić też będzi moim hobbym, chociaż nie szacowałam jeszcze, jak będzie z kaską x W sumie na kierunkach humanistycznych jest ponoć prościej. x a tak się prawo pyszni, że to takie trudne:O:O:O

Gość gość
za pieniadze :D po to wlasnie jest tak to zorganizowane aby ktos zarabial kase

ale co za pieniądze? jeśli chodzi o mnie, to w ogóle nie myślę o kasie, ale jestem elastyczna w razie czego. mogę też wyjechać do drugiego kraju jak opanuje lęki, ogarnę siebie itd.

Gość gość
Na prawie jest akurat mega dużo teorii. Mam kolegę po prawie, rok temu zdał magistra właśnie, i dużo się uczył, ale też nie było tak, że nie funkcjonował i nieraz wyskakiwał z nami na piwo.

Gość gość
nIkt nie musi isc na studia. Ja sobie wybrałam i były swietne.

Gość gość
Ale od początku do końca? Bo później dochodzą kierunkowe przedmioty i tutaj nie twierdzę że jest źle, właśnie tutaj może byc super :) ale trzeba do tego etapu jakoś dojść

ja to sobie nie wyobrażam iść do pracy na cały dzień codziennie i robić nudne głupie stresujące rzeczy.

Gość gość
pierwszy rok byl owszem, moze troche szokujacy, bo wszystko nowe, ale potem swietnie, ciekawie, cudowni ludzie- ale to juz dwno bylo, moze teraz jest mniej fajnie.