Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

pozwolić dziecku na depilacje?

Polecane posty

Gość gość

i antyperspirant? Uważam, że jest za młoda, a chce golic nogi i pachy oraz używać antyperspirantu. Moim zdaniem antyperspirant szkodzi, a golenie nie jest dla dzieci. Ma 11 lat, włoski rzeczywiście są, niestety zaczyna się też pocic. Na razie powiedziałam, że pozwolę w gimnazjum, na co ona, że przestanie chodzić na basen. Ratujcie, przecież to jeszcze dziecko :o

Gość gość
pozwolic

Gość gość
O raaaany... Dziecko źle się czuje z owłosieniem i poceniem to pozwól, co ma dziewczyna się wstydzić...

Gość gość
Ale jak zacznie to już będzie musiała zawsze się golic, a na to jeszcze jest czas. Antyperspirant blokuje receptory potowe i jest niewskazany dla dzieci. Kurcze kiedyś one tak szybko nie dojrzewaly :o

Nie będzie musiała jeśli zacznie depilować woskiem albo depilatorem a nie golić maszynką. Ja np depilowałam nogi w 5 klasie a w 6 i w pierwszej gimnazjum już mi zbrzydło i nie depilowałam :p ale w 5 byłabym mega nieszczęśliwa gdyby mama mi zabroniła.

Gość gość
Ja goliłam pachy od 1 włoska a nogi jak tylko włosy zrobiły się mocno widoczne i to po kryjomu przed mamą bo mi głupio było. Lepiej jak mama wie i pozwoli :P Nie musi mieć od razu antyperspirantu a zwykły dezodorant. Lepsze to niż wstydzić się przed rówieśnikami :P

Gość gość
pozwolic, mi mama nie pozwalala, wstyd byl na w-fie przed kolezankami bo dziewczyny mialy gladkie ogolone nogi a ja zarosniete na czarno, to zaczelam golic po kryjomu bez wiedzy mamy zardzewiala maszynka! co do antyperspirantu to jasne ze pozwolic, jak sie dziewczyna zaczyna pocic, przeciez nie bedzie smierdziala w szkole

Gość gość
jestes chora. kobieto, skoro ma wlosy pod pachami i sie poci, to musi je obolic, sama bys chodzila po ulicy jak w latach 70tych? skoro sie poci, tzn ze potrzebuje antyperspirantu. jak mnie wnerwia jak ludzie gadaja, ze zatyka gruczoły potowe (a nie zadne receptory analfabetko biologiczna!). czlowiek ma na calym ciele gruczoly potowe, wiec jesli uzyje delikatnego antyperspirantu miejscowo (np bezzapachowego, bezbarwnego i bez alkoholu) to nic jej sie nei stanie. wolisz, zeby smierdziala? a co do golenia nog, niech sobie ogoli lydki, takim malym dzieciom tak szybko nie odraztaja konskie wlosy. zamiast wpajac jej podswiadomie ze dorastanie jest "zle' i be, bo tylko wzbudzisz w niej niepotrzebnie wstyd i kompleksy z powodu jej kobiecosci.

Gość gość
Powinnas sie cieszyc, ze ma do ciebie takie zaufanie i z Toba o tym rozmawia. Wiele dziewczynek teraz nie rozmawia z mamami i robia wszystko pokryjomu. Powinnas pozwolic jej sie golic i uzywac antyperspirantu, przeciez to nie zbrodnia. A jak bardzo sie wstydzi to popadnie w kompleksy i bedzie ci to miala za zle do konca zycia.

Gość gość
Chyba lepiej smierdziec niż się pochorowac mimo wszystko :o Wosk lub depilator dla dziecka??? Bez przesady, to boli.

Gość gość
Też nie wyobrażam sobie wosku u 11latki, bez przesady.

Gość gość
Dziewczynki w tym wieku potrafia byc okrutne. Wystarcze se jakas klasowa gwiazda powie ,,a czujecie jak weronika dzisiaj smierdzi?" , reszta podchwyci i przylgnie latka smierdziela. Niestety to okrutne ale takie wlasnie sa dorastajace dziewczynki. Ja pamietam jak w piatej klasie tez juz mialam wlosypod pachami, mama pokazala mi jak ogolic, ale na nogach wstydzilam sie zapytac czy moge. Ale po jakims czasie zauwazylam na w-fie ze te wlosy sa coraz dluzsze i zapytalam mamy. Bylam szczesliwa jak mi pokala jak to robic zeby sie nie zaciac i wogole. Pozwol corce na dorastanie w tych niefajnych materialnych czasach:-)

Gość gość
POZWOLIĆ! Jak się będzie czuła pewna siebie to wszystko na tym zyska i jej charakter i nauka. Jak zabronisz to i tak będzie używać antyperspirantu i golić nogi tylko że narazisz ją na dodatkowy stres, że zostanie przez Ciebie przyłapana. I po co to?

Wy sobie chyba żartujecie :) albo jesteście nadwrażliwe na ból, albo nie umiecie depilować sie woskiem lub macie liche depilatory :o jasne że trochę boli, ale to nie jest ból o któym w ogóle warto myśleć. Lepsze to niż grube włosy po maszynce.

Gość gość
A jak dostanie raka? Ja jej pozwalam na dezodorant, ale taki zwykły, nie antyperspirant. Kurcze no za wcześnie moim zdaniem. Tak samo jak dostanie okres to przecież nie pozwolę od razu używać tamponow, tylko jak będzie starsza. Nie chce jej zabierać dzieciństwa.

Gość gość
11:25 hahaha pochorowac, zaraz sie posikam! skad ty sie urwalas, ze sredniowiecza? pewnie sama jestes z tych, co smierdza w tramwaju albo na ulicy:D jesli to dzicko, to pewnie nie poci sie jak swinia, wiec niech kupi sobie dezodorant ktory maskuje jedynie zapach, wystarczy jej na poczatek. a jesli chodzi o depilator i wosk dla 11 latki - co z tego ze boli? a co to twoje dziecko pod kloszem do konca zycia bedziesz trzymac zeby uchronic je od wszelkiego bolu tego swiata? niech sama oceni, czy da rade czy jest jeszcze na tyle delikatna i dziecinna, ze nie pozwoli sobie na taki bol. ja bym sie bardziej obawiala wrastania wloskow, zapalenia mieszka wlosowego i podraznienia mlodej skory u dziewczynki. zalezy jakie ma owlosienie, bo jesli delikatne to ok, ale jesli ma tendencje do wrastania, wrazliwa skore i mocne wlosy, to sama sie przekona, ze to nie dla niej. wiec POROZMAWIAJ z nia jak z powazna osoba, a nie zabraniaj jak gowniarzowi. chyba ze za taka masz swoja corke i ona to szybko wyczuje i szybko straci do ciebie zaufanie.

Gość gość
"Tak samo jak dostanie okres to przecież nie pozwolę od razu używać tamponow, tylko jak będzie starsza." sluuuuchaaaaam? ty to jestes delikatna, powiem ci, jak rzeznik! jak mozesz ingerowac w intymnosc swojej corki na tyle, ze bedziesz jej mowic, jak ma sie zabezpieczac podczas miesiaczki? i jeszcze wzbudzac jej strach przed tamponami?! dzieci duzo orientuja w tematach intymnych, miesiaczki, taka dziewczynka na pewno na nia czeka, wiec pewnie przeczyta dokladnie ulotke i dowie sie, ze tampony niekoniecznie sa dla kobiet, ktore dopiero co miesiaczkuja. twoja corka sama sprawdzi, czy da rade wsunac tampon czy nie. czy ma na tyle obfite miesiaczki, czy nie. mi matka W ZYCIU nie wpieprzala sie w to, co wkladam sobie w majtki, jestes naprawde nienormalna! wstydu nie masz! nie szanujesz intymnosci corki i faktu, ze dorasta, wzbudzasz w niej lek takim zabranianiem. zamiast porozmawiac z nia, opowiedziec o tamponach, podpaskach to wzbudzasz w niej wstyd i zazenowanie.

Gość gość
Ja nie jestem autorka ale tampon dla tak małej dziewczynki- chyba was powaliło, infekcje zakazenia bakteryjne etc tampon to nie jest produkt dla dla dziewczyn poniżej 16r.z i tyle w temacie.

Gość gość
Nie tylko pozwolić, ale i nauczyć! Wykazała się wielkim zaufaniem, że się do Ciebie zgłosiła. Idź z nią do sklepu, kup co trzeba, zróbcie sobie koktajl owocowy i ze śmiechem na ustach i z głośną muzyką naucz córkę dbania o siebie!

Gość gość
Wy naogladałyscie się filmów rodem z USA i próbujecie to w żałosny sposób odkalkować :o kpina i zart

Gość gość
ale mi chodzi o syna nie córkę

Gość gość
moja córka dostała okres w wieku 12 lat, wcześniej rozmawiałyśmy dużo o tym jak się zabezpieczać w czasie miesiączki, podpowiedziałam, zeby weszła sobie na fora dla dziewczynek, o tamponach, podpaskach, że ja nakupię wszystkiego co by chciała, a ona popróbuje i sama podejmie decyzję. Wybrała tampony, stosuje je od 6 lat i nie wyobraża sobie używać podpasek, ale to jej sprawa i jej wybór. Przez depilację też przechodziłyśmy, nogi zaczęła depilować w 5 klasie jak miała 11 lat właśnie, ale depilator był dla niej zbyt bolesny i po połowie łydki zdecydowała się na maszynkę do golenia, teraz woskuje się u kosmetyczki, mam również pasierbicę w wieku mojej córki i jej mama na depilację nie pozwalała !? i pamiętam jaki to był dla niej dramat. Jak kilka miesięcy póżniej dostała okres, to nawet z mamą nie rozmawiała tylko do mnie zadzwoniła czy może tata po nią przyjechać, bo chce ze mną porozmawiać, bo okres dostała! Traktujcie poważnie problemy dzieci jak zaczynają dorastać i dojrzewać, bo dla NIch to są BARDZO WAŻNE I POWAŻNE dylematy

Gość gość
Tampony dla dziecka???? Świat staje na głowie, brak słów :o W mojej ocenie tampony to najwcześniej szesnastki mogą stosować, już bez przesady, żeby młodsze dziewczynki miały sobie tam cokolwiek wkładać :o A co do antyperspirantu i golenia to podjęłam decyzję, że pozwolę po 12 urodzinach - ma w listopadzie, przy czym golenie wyłącznie maszynką, żaden wosk czy depilator, zresztą to dosyć kosztowne.

Gość gość
ja żałuje ze zaczełam golic nogi jako dziecko miałam malusienkie jasne włosy jak na rekach,teraz nie musiałabym się uzerać,antyperpirant to zło,poszukaj jakiego dezodorantu dla córki,pachy niestety trzeba golic

Tampony dla dziecka? Nie uważasz że mądrzej było zaprowadzić do ginekologa aby wybił ten kretyński pomysł z głowy, a nie otwierać "fora dla dziewczynek" gdzie każdy może napisać wszystko? Po prostu ręce opadają!

Gość gość
a jakby miała wielkie cycki w wieku 10 lat to byś nie pozwoliła nosić stanika, bo to jeszcze dziecko? tych rzeczy się nie używa ze względu na wiek tylko na potrzebę - jak się poci to niech używa dezodorantu, jak jej rosną włoski na nogach i pod pachą to niech je goli skoro chce.

Gość gość
Jej sprawa- super podejście zechce brać amfe tez jej sprawa prawda? Dwunastolatka to jest dziecko, i rodzic za nie odpowiada, dziewczyna w tym wieku nie powinna uzywac tamponów, ze względu na mozliwośc uszkodzen mechanicznych oraz możliwość infekcji spowodowanych niewłasciwą higiena, o która ciężko w szkolnej toalecie, gdybyście się posiliły o poczytanie ulotek wiedziałybyście że produkt ten jest kierowany dla pewnej grupy wiekowej- szczególnie ze obecnie jest tyle 1milimetrowych podpasek osobno pakowanych chusteczek 1razowych do higieny intymnej, cała masa. Depilacja to normalna sprawa wiadomo ze np. pianka powinna być do skóry wrażliwej maszynka 1 razowa, a antyperspirant naturalny, dostępne w każdej aptece.

Gość gość
12:02, możesz rozwinąć to zło? Ona używa dezodorantu - kupuję jej taki z kiosku w spreju, ale to nie antyperspirant i niestety ten pot czasami czuć, ale lekko. Co do włosów to córka ma ciemne, ma urodę brunetki trochę tak jak córka Madonny, więc generalnie te włosy widać, ale wiem też, że jak już zacznie golić, to będzie musiała to robić chyba codziennie, bo włoski będą odrastać kłujące i widoczne :o