pantofel1955 0 Napisano Maj 22, 2014 cześć! czy ktoś byłby tak miły i napisał mi jak wyglądał jego wyjazd do UK. początki życia tam, odnajdowanie się wśród ludzi jak i w pracy. Jak szukaliście pracy, czy było trudno? I z jakimi poziomem języka wyjeżdżaliście? Czy zdarzyły się takie przypadki, że jechał ktoś bez znajomości angielskiego, a znał jedynie podstawy? Udało się? Zastanawiam się też, jak wyglądają rozmowy o prace? Oczywiście pytam o robotę w pubie/sprzątanie/opieka. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Maj 22, 2014 Teraz jest inaczej niz 7-10 lat temu, ciezej, wiec nic ci takie historie nie dadza Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
pantofel1955 0 Napisano Maj 22, 2014 nie pytam o historie sprzed 7-10 lat, ale o takie sprzed 6/12/18 miesięcy. wiem, że jest kryzys i, że jest inaczej, trudniej niż parę lat temu. bardzo proszę o kolejne wypowiedzi! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gosc11 Napisano Maj 22, 2014 Teraz to znajomość angielskiego musi być co najmniej komunikatywna.Najlepiej zacząć od pracy przez agencje porednictwa na miejscu.Jest szansa po jakims czasie na staly kontrakt. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
te verde 0 Napisano Maj 22, 2014 Wyjechalam cztery lata temu, wiec dosc dawno, po anglistyce, na poczatku pomogl mi kuzyn, szybko znalazlam prace jako kelnerka, nie mialam zbytnich problemow ze znalezieniem sie tam, ale nie jestem ani zbyt tradycyjna, ani przywiazana do kraju, lubie zmiany. Moge powiedziec, ze poszlo calkiem latwo. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
pantofel1955 0 Napisano Maj 22, 2014 a jest ktoś kto powiedziałby mi jak taka rozmowa przed przyjęciem do pracy wygląda? czy to do pubu czy do sprzątania. pytanie do osób, które wyjechały (nie 7-10 lat temu,ale rok, dwa), z jakimi poziomem języka startowaliście? trudno było o prace? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gosc11 Napisano Maj 22, 2014 Urodzilas się w 1955??? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Maj 22, 2014 Ważne, żebyś nie jechał zupełnie w ciemno. Masz gdzie się zatrzymać zanim znajdziesz pracę? Wiem, że ludzie ze słabym ang znajdują zajęcie np przez agencję, ale na pub nie licz, raczej przetwórnie żywności, fabryki etc. Jeśli masz się gdzie zatrzymać, to połowa sukcesu. warto sprawdzać Emito.net i gumtree szukając pracy Jak ktoś jest operatywny, to się odnajdzie w nowej rzeczywistości. A czy jesteś zaradny, to wiesz tylko Ty sam:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
pantofel1955 0 Napisano Maj 22, 2014 b. proszę o odpowiedzi! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
pantofel1955 0 Napisano Maj 22, 2014 gość, 15:44 Dzięki wielkie za odpowiedź. Tak mam się gdzie zatrzymać. Operatywny też jestem, mam nadzieje. Najgorzej z tym językiem. xxx Proszę o kolejne odpowiedzi! Jak taka rozmowa o pracę wygląda? Dzięki! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Maj 22, 2014 Nie ma juz pracy w uk, jak chcesz to przyjezdzaj i sam sie przekonaj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Maj 22, 2014 gość; 16:00 to nie jest odpowiedź na moje pytanie. ale tak, masz racje pojadę. :-) wypowie się ktoś jeszcze? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gosc11 Napisano Maj 22, 2014 Bez komunikatywnego angielskiego jest ciężko no bo jak sobie wyobrazasz rozmowe o prace chyba ze ktoś ci ja załatwi. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Maj 22, 2014 Nie ma juz po co jechac do UK, przykro mi bardzo... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gosc11 Napisano Maj 22, 2014 Nie zniechęcaj go do wyjazdu bo jak ktos chce to znajdzie chyba ze mieszkasz w rejonach o najwyższym bezrobociu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Maj 22, 2014 Nie zniechecam, pisze jak jest Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gosc11 Napisano Maj 22, 2014 A w jakim miescie mieszkasz ze masz takie doświadczenia??? W UK jest dużo pracy tylko trzeba wiedzieć gdzie jechać.Znajomy wyjechal kilka miesięcy temu bez angielskiego i dostal prace od reki(fakt ze ktoś mu pomogl) a teraz ma kontrakt do tego w rejonie o dużym bezrobociu także nie pisz głupot. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Maj 22, 2014 Wszyscy tu pisza, ze nie ma juz pracy w UK i takie sa fakty, kryzys jest, spoleczenstwo ubozeje ! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Maj 22, 2014 wyjechalismy 3 lata temu, oboje z b. dobrym angielskim i nasza corka, jakos super nam latwo nie bylo i nie jest, prace mamy oboje ale dopiero ostatnio dostalismy jakies awanse czy podwyzki, duzo wydajemy na opieke nad dzieckiem, rachunki, ja tesknie bardzo za domem, corka tez, nie mamy zbytnio znajoych bo ciezko komus zaufac, ogolnie chyba bym odradzala, chyba,ze zycie w pl masz ciezkie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Maj 23, 2014 Powiem tak: bez jezyka angieslkiego bedzie na pewno ciezko, bo jest rok 2014 a nie 2006 gdzie bylo mnostwo pracy i duzo polakow nie znalo jezyka. Chociaz mam jedna kolezanke ktora przyjechala w tamtym roku bez znajomosci jezyka, aplikowala online na rozne prace i poszla na interview myslac ze bedzie sprzatac w kafejce. Za duzo nie powiedziala a i tak ja przyjeli za jakies tam grosze do kafejki zeby sprzedawac kawe i herbate!! I tak juz ciagnie rok, angielki podszkolila i sobie radzi. Ja natomiast chce wracac do polski. Powiem Ci jesli masz szanse to uluz sobie zycie w PL :) jestes na starych smieciach ktore teraz Ci smierdza ale jak bedziesz na obczyznie to bedziesz strasznie tesknic za ich pieknym zapachem. Chyba ze masz 19-21 lat i chcesz pojechac na kilka lat to przygoda na pewno bedzie fajna. Ja chce wrocic do polski bo nie chce tu spedzic reszty mojego zycia (mam 30lat). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
pantofel1955 0 Napisano Maj 24, 2014 Witam! Każdemu serdecznie dziękuje za odpowiedź! :-)) P.S. wbrew mojemu nickowi nie mam 59 lat, tylko 20. ;-) Jeszcze raz dzięki! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Maj 24, 2014 Znam 2 rodziny ktore wyjechalaly jedna rok temu, druga we wrześniu. 1/ facet znalazł prace w jakies fabryce, po 2 tyg stracił znalazł sprzątanie i tak cały czas, setki aplikacji i nic Po roku znalazł wreszcie prace w swoim zawodzie. Żona siedzi w domu z dziećmi. 2/ rodzina po utracie pracy obojga wyjechała do teściów którzy sa juz w Anglii. Jak na razie od września pracy brak. Oprócz jakichś dorywczych z agencji po pare tygodni. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Maj 24, 2014 Nie ma już pracy w uk ! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Maj 24, 2014 W Polsce za to jest praca! Na kasie w markecie za 7 brutto na umowę zlecenie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Maj 24, 2014 W UK na kasie za 6.31/h brutto i 20 godzin tygodniowo na kontrakcie zero godzin. Ale i to takiej pracy nie dostaniesz, zapomnij! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Maj 24, 2014 Wracajcie do Polski bo praca tu się będzie oplacac... HA HA HA Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Maj 24, 2014 W Polsce nie ma pracy i w UK tez już nie ! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
pantofel1955 0 Napisano Maj 25, 2014 Tak, tak jeszcze raz każdemu dziękuje za wypowiedzi. ;-) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Maj 25, 2014 Ostatnio podliczylem ze na samo jedzenie (2+1) wydaje okolo 400 - 500 funtow miesiecznie. Kupuje w Asdzie z reguly. Poprostu jedzenie masakrycznie podrozalo przez te kilka ostatnich lat. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Maj 26, 2014 Jak na 3 osoby to wydajecie normalnie na to jedzenie... Znam pary z dzieckiem,które nie szaleją, a wydają więcej. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach