Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Musze zrobić w sobotę wystawny obiad

Polecane posty

Gość gość

Mąż zaprosił do nas swojego przyszłego wspólnika i zależy nam bardzo, by dobrze wypaść - obiad z okazji podjęcia współpracy (chodzi o duże pieniądze, ale mniejsza). Facet jest Portugalczykiem, przyjdzie z żoną. Oprócz niego będzie jeszcze jedna para, czyli razem sześć osób. Wymyśliłam: - przystawki: sałatka gyros, jajka w majonezie ze szczypiorkiem, sałatka jarzynowa, pieczeń rzymska na zimno, deska serów (gouda, radamer, edamski, salami i jakiś pleśniowy, będzie ok?) - zupa: rosół z makaronem - danie główne: zrazy wieprzowe w sosie, ziemniaki, buraczki - deser: galaretka z bitą smietaną w trzech kolorach Myslicie, że będzie ok?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Super :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
pomijajac mieso to sama bym wpadla na taki obiadek ;) dobrze bedzie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
no nie za bardzo to wystawne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
nieeeeeeee, tylko nie rosół, błagam, zupy którym głównym smakiem jest słony są niesmaczne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Dzięki. Pierwszy raz robię obiad dla kogoś, zawsze to my jeździliśmy na proszone obiady i to do rodziców. Jeszcze może mi ktoś poradzić, jakie wina kupić? Myślałam o białym półwytrawnym, bo ponoć do wieprzowiny pasuje białe. Nie znam się na winach kompletnie, a wszystko jest na mojej głowie, bo mąż ma kupę pracy. Takie do 20zł może by ktoś polecił? I ile butelek na 6 osób, trzy starczą?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
galaretka na wystawny deser?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
po takim obiedzie ze spółki nici. :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Za ciężkie to wszystko. Te koszmarne sałatki z majonezem, fuj. Portugalczycy tak nie jedzą. Lato, gorąco - czemu nie coś lżejszego? Deska serów ok, zamiast ciężkich sałatek - podaj coś takiego: http://pomidoribazylia.pl/bez-kategorii/salatka-ze-szpinakiem-awokado-i-truskawkami/ http://www.kuchniawformie.pl/2011/04/szparagi-zapiekane/ Zupę jak zupa. Drugie też za ciężkie, szczególnie ten sos, i brak świeżych warzyw. Na Zachodzie buraki nie są szczególnie lubiane. A galaretka to kicha, sorry. Już lepiej podać lody z polewą z gorących truskawek (maliny byłyby lepsze, ale jeszcze nie ma)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
hahaha, wystawny obiad, duże pieniądze i wino do 20 zł

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Malo wystawny. Jescze danie główne jest w porzadku. Facet jest obcokrajowcem wiec takie polskie danie pasuje. Ale zupa a zwlaszcza deser nie. Upiecz jakieś ciasto albo zrob np mus czekoladowy i do tego truskawki bo juz mozba je spokojnie kupic.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Dlaczego nie wystawne? Na co dzień nie jadamy obiadów z przystawkami i zupą :o A czemu nie rosół? Mi się rosół właśnie kojarzy z eleganckim przyjęciem, jaką inną zupę można podać? Pomidorowa z ryżem, czy jakaś ogórkowa z ziemniakami mi nie pasuje :o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
20:12, no wino za 20zł, bo jeszcze nie mamy dużych pieniędzy, dopiero będą, ale nie to jest tematem wątku :P Myslisz, ze czemu obiad w domu, a nie w restauracji?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Obiad średnio wystawny. Jeśli gość jest obcokrajowcem postawiłabym na typowo polskie dania, a jest w czym wybierać. Przekąski: zrezygnowałabym z sałatki gyros. I i II danie może być. Galaretka na deser to nic nadzwyczajnego. Proponuję zrobić jakieś ciasto, choćby sernik, albo jabłecznik. Na winach się nie znam, więc podaj to co należy podać a nie co Tobie smakuje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
jasne jak portugalczyk wypije do obiadu wino za 20zł to od razu będzie z Wami chciał interesy robić ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Wino do 20 zł a dobre Carlo Rossi, tylko nie wiem czy mają odpowiednie do dania głównego, musisz sprawdzić

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Strasznie nudne menu!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Może rzeczywiście za dużo majonezu w przystawkach... Sałatka gyros musi być, bo robię rewelacyjną. O jarzynową prosił mąż, bo lubi. Może zrezygnuję z jajek i zamiast tego zrobię tę sałatkę ze szpinaku z truskawkami, co tu ktoś podał. Tam nie ma majonezu. Zupę nie mam pojęcia jaką zrobić inną niż rosół. I nie wiem co jest nie tak w buraczkach i galaretce, u mnie w domu zawsze się podawało te dania na wystawne przyjęcia :o Ciasta nie upiekę, bo mamy zepsuty piekarnik.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
To malo wystawny obiad zwykly niedzielny moim zdaniem krem z brokolow na drugie bitki badz schab ze szpinakiem z zestawem surowek nie kazdy lubi buraczki a deser mus truskawkowy lekko zmrozony ze smietana 30_% a przystawki ok ewentualnie miesa pieczyste jakieś roladki zawijane w szynke

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Jezu, no to kupię za 30zł, też problem, przyczepiliście się tego wina. Pytałam czy może byc białe półwytrawne, nie znam się na winach kompletnie. Mąż mówił, żeby pójśc do Almy i wybrać coś z regału z napisem Portugalia i będzie ok :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Przeciez nie tylko podaje sie rosół czy pomidorowa z ryzem. Możesz zrobic moze jakis chłodnik jak bedzie gorąco albo zupę krem np: paprykowa, z pory albo ze szparagów.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Jak piekarnik zepsuty, to zrób sernik na zimno, albo inne ciasto nie wymagające pieczenia, ale galaretkę sobie daruj. Z przystawek proponowałbym coś bardziej polskiego, jajka mogą być, do tego może jakieś śledziki?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ja bym zmodyfikowała na takie coś: przystawki: deska serów, sałatka grecka, jakieś mięcho obiad: rosół ok, rolady wołowe z ziemniakami albo kluskami śląskimi, do tego do wyboru mizeria, kapusta czerwona i jakaś surówka z białej kapusty deser: mus truskawkowy ew. szarlotka z lodami

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Wystawny obiad i chcesz podać utopione w majonezie mięso w glutaminianie? Kobieto, litości! Całe to menu to pomyłka, co najwyżej danie główne ujdzie, ale buraczki mogą nie przejść a ziemniaki obowiązkowo młode. Przystawki zrób jakieś lekkie, jak sałatka to np. mieszanka sałat, winegret i polskie wędliny dojrzewające (jak kumpiak). Chcesz sery? Ok. Ale jak wyżej: nie bezsmakowce tylko Bursztyn, dobry oscypek, serki korycińskie... Zupa: krem z zielonego groszku, szparagów albo coś podobnego sezonowego. Główne jak pisałam ujdzie, ale też na upartego. A deser to nie galaretki (bo wiele nacji ich nie lubi), tylko np. tarta z pysznymi polskimi truskawkami, zaczyna się sezon.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
20:16, a czemu rezygnować z sałatki gyros? Ona jest pyszna i tylko w Polsce ją robią. Przecież nie powiem gościom, ze to gyros, to obcokrajowcy, więc im się wmówi, że to taka polska sałatka :) Smaczna jest, a to najważniejsze. Mięsa muszą być duszone - piekarnik się zepsuł, więc pieczeń odpada, a smażonego nie chcę, bo nie będe miała czasu stać przy patelni. Zrazy w sosie akurat mi wychodzą niezłe. Nie chcę też robić czegoś zupełnie nowego, bo jeszcze nie wyjdzie i będzie katastrofa :o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
galaretki to wiesniactwo, mozesz przeciez zrobic sernik na zimno z owocami i na wierzch galaretka, to chociaz jakos wyglądać będzie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
dla mnie super oprócz deseru. zwykłą galaretka??? pokusiłabyś się o jakieś ciasto, szarlotka z lodami byłaby super.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
w sumie jak masz sprawdzony obiad to rzeczywiście nie ma co ryzykować, ale na pewno wywal sałatkę jarzynową, coś lżejszego, oni lubią warzywa więc może jakąs sałatkę bez tony majonezu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mi obiad by pasował :D Ale przystawki i deser - kiepsko. Przystawki - wszędzie praktycznie majonez. Mamy sezon i najlepszy moment na smaczne warzywa - szparagi z której zrobisz nie jedną dobrą przystawkę.Nie lepiej kupić różne sałaty - rucola / roszpunka / lodowa , dodać pomidory,cebulę,ogórki i inne warzywa jakie lubisz ? Polać tuż przed podaniem dresingiem ? Kolejną lekką przystawkę można zrobić z pomidorów i mozzarelli. A deser - mało ambitny.Lepiej upiec dpobre ciasto :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
właściwie to porządny, smaczny sycący obiad możesz go nazwać wystawnym, jeśli Ci taka nazwa się podoba :). Tylko jak jest rosół to lepiej by było drób na drugie, choć to taka mała refleksja. Mi by smakował, a interesy bym robił zwracając uwagę co mówicie, a nie czy to coś takiego lub siakiego podajecie na obiad. Możesz zrobić dwa desery do wyboru.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×