Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

polećcie wykwintne wino

Polecane posty

Gość gość

Kuzynka z usa przylatuje, moze byc kadarka ?-nie mam zbytnio kasy a jak w lodowce poleży to jakoś będzie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
kadarka to sikacz wino - do czego do mięsa czy do deseru ? wino za 10 zł sobie odpuść....wino musi około 20 zł kosztować z wtrawnych do obiadu polecam Jacobs Creek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Kadarka wykwintne??? Jak nie masz kasy to wykwintnego wina nie kupisz, bo one są drogie. A jeśli chcesz kupić wino dobre a nie drogie to polecam Carlo Rossi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja polecam białe alzackie wina ale właśnie zależy do czego ma być podane. Za najlepsze uważane są francuskie z okolic Bordeaux lub z A lzacji właśnie lub hiszpańskie włoskie i portugalskie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
prawda, czerwone Bordeaux to dobre wytrawne wino, bez siarki w smaku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
No do mielonych ( nie smiac sie :) ) ok czyli Carlo Rossi będzie ok?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
nie rób mielonych, zrób spaghetti po bolońsku z winem na obiad dla zagranicznych gości.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Do mielonych:)dobre dobre

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Kuzynka przepada za mielonymi , zawsze prosi aby zrobić a akurat sąsiad niedawno bil swiniaka wiec mięsko świeżutkie mamy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ahahaha, już temat mielonych :D O ile to nie ściema, to ja bym właśnie podała mielone. Kuzynka z USA, pewnie Polka na emigracji i chętnie zje mielonego z mizerią. No ale Polaczki z kafeterii już proponują oklepane na całym świecie spaghetti bolognese :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Justann
Carlo Rossi jest z Kalifornii, więc kuzynka może je znać;), to dobre wino, w kilku smakach, czerwone i białe powinno pasować. Zaletę ma taką, że smakuje nawet osobom, które za winem nie przepadają. Inna sprawa, że skoro kuzynka jest ze Stanów, to może warto by podać jakieś wino europejskie? Proponowałabym poczytać w internecie i poszukać czegoś odpowiedniego, choć niekoniecznie na tym forum;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
A które wybrać ? Moze różowe?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
no ja jak idę gdzieś zjeść na miasto to wybieram właśnie spaghetti po bolońsku albo pizzę, choć są do wyboru w menu różne kotlety, mięsa i pierogi, takie typowe dania. Co ja zrobię, że wolę te południowe i takie byłoby u mnie na obiedzie, zwłaszcza latem. A sos boloński jest przesmaczny, taki domowy z winem czerwonym przyrządzany. :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
16:15, a jakbyś poszła na obiad do domu np. w Rosji, Bułgarii czy jakimkolwiek innym kraju to wolałabyś dostać pizzę lub spaghetti czy jakąś lokalną potrawę?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Justann
Różowe do deserów jest - to nawet na stronie Carlo Rossi przeczytasz;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
O, ja kiedyś byłam na proszonym obiedzie na Ukrainie, goście byli z różnych krajów - ok. 8 osób. Gospodyni podała barszcz ukraiński, gołąbki z mięsem i sosem pieczarkowym oraz takie ukraińskie pierożki. Jedzenie przepyszne, lokalne, każdemu smakowało. U nas oczywiście podanie takiego menu obcokrajowcom byłoby niesamowitym wstydem :o A ja sobie myslę, że chyba głupio bym się czuła, gdyby ta ukraińska gospodyni wyskoczyła z sosem bolońskim :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
16:07 pewnie lepiej byłoby spróbować lokalnej kuchni, choć jakby to miały być mielone, żeberka, pierogi to co za nowe smaki :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ale dla gościa z USA mielone własnie jest albo nowym smakiem albo fajnym wspomnieniem z dzieciństwa :o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
te ukraińskie pierożki się nazywają warenniki jakoś z sosem, które z nich spływają się je je.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
a sądzisz, że w USA dostanie na proszonym obiedzie spaghetti bolognese jest niemożliwe, jest typowe wręcz, choć to nie ich potrawa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Kij z tym jak się nazywają, ważne, ze były pyszne :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ale macie problem przecież pisze dziewczyna ze kuzynka lubi i sama zawsze prosi o mielone!!!!! to tylko się cieszyć ze nie musi kombinować czym ją uraczyć bo sam problem rozwiazany,z winami nie pomoge niestety nie znam sie na jakis lepszych ale wyczytalam ze Należy zwracać uwagę do jakich dań podajemy wino. Świadczy to o naszej wiedzy kulinarnej i sprawia, że dania lepiej smakują. Do deserów podamy: wino białe półsłodkie, różowe półsłodkie, czerwone półsłodkie, sherry wytrawne, półwytrawne i słodkie. Z owocami morza dobrze smakuje: wino białe wytrawne, lekko wytrawne, półwytrawne, półsłodkie i różowe wytrawne. Do ryb: białe wytrawne, białe lekko wytrawne, półwytrawne, półsłodkie i różowe wytrawne. Ponadto dobrze smakuje różowe półsłodkie i czerwone półwytrawne. Do wszelkich wędlin można podać wino: białe wytrawne, lekko wytrawne, półwytrawne i różowe wytrawne. Poza tym wina czerwone wytrawne, lekko wytrawne, półwytrawne i półsłodkie. Do wątróbek i pasztetów najlepiej dobrać wino białe półsłodkie. Białe mięso, drób najlepiej smakuje z winem białym wytrawnym, lekko wytrawnym i półwytrawnym. Można spróbować też połączyć je z winem różowym wytrawnym, półwytrawnym, czerwonym wytrawnym, lekko wytrawnym i półwytrawnym. Do czerwonego mięsa podaje się czerwone wino wytrawne, lekko wytrawne, półwytrawne i półsłodkie. Dziczyzna dobrze smakuje z czerwonym winem wytrawnym. Sery dobrze jest podać z winem białym wytrawnym, półsłodkim czy z czerwonym wytrawnym albo półwytrawnym. Toasty najlepiej wznosi się winem musującym. Wino różowe półwytrawne, musujące i wermut pasują do wszystkiego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Haha. Dzis przyjechali do nas wujostwo z australii. Mama ugotowala rosol i zrobila mielone z mlodymi ziemniakami i salata ze smietana. Wujek przyniosl cabernet shiraz jacobs creek kupione tu na miejscu w Polsce. I sobie tego shiraza do mielonych wypila rodzina ze smakiem :-) spuscie troche z tonu, bedzie Wam lzej. Dobra kadarka bym nie pogardzila.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×