Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

zakładanie skalniaka

Polecane posty

Gość gość

Chcę założyć 2 skalniaki koło domu w orgrodzie. Jak myślicie, jakie rośłiny będą najlepsze, może jakieś bardziej nietypowe bo jeden skalniak już mam i nie chcę się powtarzac...

Gość gość
po pierwsze to musisz ustalić jaką masz ziemię, bo nie każda roślina wszędzie się przyjmie. Po drugie czy chcesz rośliny kwitnące, pnące, krzewy, trawy może byliny?

Gość gość
a miejsce jakie - cień/słońce? Jak słońce proponuję różne miniaturowe krzewinki z iglagów, do tego jakiś piaskowiec biały i super efekt. Jak cień proponuję hosty i żurawki - liście ich mają takie kolory rózne, że nie trzeba nic więcej. sama mam - super!

Gość gość
jestem otwarta na propozycje bo jeszcze nie zdecydowałam się co chcę dokładnie. Mam tak że jak mi sięcoś spodoba to dopiero potem szukam dla tej rośłiny miejsca i towrzyszy:) a miejsce raczej słoneczne przez cały dzień

Gość gość
proponuję jakiś profesjonalny sklep ogrodniczy w którym ci doradzą co wybrac

Gość gość
zobacz sobie np.na ofertę roslinydoogrodu sklep prowadzą w krakowie dwie panie ale mają też sprzedaż na allegro więc jak nie jesteś ztąd to możesz przez neta zobaczyć.

Gość gość
kupiłam tam kiedyś całkiem sporo sadzonek tyle że w krakowie bo tam jest szkółka na prawdę mają piękne rośliny i służą fachową pomocą przy wyborze, znają się na rzeczy :)

Gość gość
do krakowa mi daleko ale może na allegro poszukam

Gość gość
tylko nie wiesz jak je znaleźć? Bo na allegro to tyle sklepów że głowa boli

Gość gość
nie wiem... ja je znalazłam najepirw na necie tam powinny mieć odnośnik do allegro

Gość gość
może znajdę dzięki

Gość gość
też poszukam jak coś to ci podrzucę tu link, chociaż nie, bo chyba nie można dodawać hehe

Gość gość
dziękki dzięki co 2 głowy to nie jedna hehe

Gość gość
jak już zakładasz skalniak to pomyśl czy za jednym zamachem nie powiększyć go i zrobić dodatkowo oczko wodne? Skalnika i oczko wodne to ciekawe rozwiązanie i piękna ozdoba ogrodu. I tak będziesz potrzebowała kamienie, rośliny. Jak tworzyłam ogród to od razu pomyślałam o oczku wodnym. Skorzystałam z pomocy firmy http://www.phu-adviser.pl/ i u nich kupiłam folię do wyłożenia sadzawki i filtry które oczyszczają wodę. Z resztą ta firma zajęła się podłączaniem wody a przy okazji zainstalowali mi zraszacze w ogródku. Całe lato siedziałam w ogrodzie. To było moje miejsce odpoczynku, moja idylla. Ławeczka, ogród, kot na kolanach i ulubiona książka. Już tęsknie za latem :)

Gość gość
tez tak myślę. U mnie o wszystko wypytałam w http://www.ogrodycorylus.pl - prowadzili mi zakładanie ogrodu w tym skalniaka, także chyba to najlepszy sposób, bo znają się na rzeczy i dobiorą najlepsze rośliny.

Gość gość
szkoda,że ja mam tak mało czasu , tej wiosny raczej własnymi siłami nie uda sie mi nic zrobić w ogrodzie :( ale słyszałam o dobrych firmach ogrodniczych takich jak tutaj www.aloesogrody.pl które wykonają wszelkie prace ogrodowe, u mnie szykują się obrzeża do aranżacji, podjazd, wyłożenie alejki i może oczko wodne.

Gość krusowa
Ja bym Ci zaproponowała opuncję na skalniak... ale tu się chyba szykuje rabata a nie skalniak

Gość gość
może rozchodniki, bluszcze i kwiaty które dobrze czują się "leżąc" poprzetykane typowo skalniakowymi roślinkami. U mnie jest właśnie tak zaaranżowany skalniak uzupełniony dodatkowo otoczakami, kamieniami ogrodowymi i żwirkiem zamówionym w hurtowni kostki brukowej tutaj - http://www.kostka-ditrich.pl/oferta.html

Gość gość
Aby skalniak wyglądał ładnie musi być zdobiony z solidnych kamieni. My z mezem zakupiliśmy kamienie w http://www.topaz-kruszywa.pl/ . Teraz mój skalniak swietnie komponuje się w ogrodze i jestem mega zadowolona

Gość gość
moze tu http://www.ekoprod.pl/pl/oferta.html znajdziesz jakies odpowiednie kruszywa do budowy skalniaka. moze bezposrednio srednio się do tego nadają. ale ja nam po budowie drogi zaostało tego sporo to na skalniak poszło kruszywo. a skalniak sie udał idalnie.