Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jarozczarowana

Dlaczego nikt wczesniej nie powiedzial,napisal ze macierzynstwo to taka masakra

Polecane posty

Gość gość
I jeszcze to gadanie jak to rzekomo każda się skrywa jak to ma ciężko z dzieckiem co najmniej jakby to był jakiś odosobniony przypadek. Ludzie obudźcie się. 99 % ludności ma dzieci! Przypominam że na świecie jest ponad 7 miliardów ludzi. Także sorry ale macierzyństwo to nie jest jakiś ciężki odosobniony przypadek. To jest najnormalniejsze zjawisko na kuli ziemskiej jakie może istnieć.

Gość Little M
Brak czasu to dla Ciebie nieudolność matki? Dobra jesteś.

Gość gość
jak macie ok 30 lat popytajcie matki jak kiedys bylo. Przewaznie mialo sie 2 dzieci rok po roku. I tak: *nie bylo pampersow, tylko tetrowe pieluchy * mm nie bylo tak latwo dostepne jak teraz, moj tato jezdzil ok 70 km pommmam * nie bylo słoików, mało tego nie mozna bylo kupic np mrożonek żeby zrobic na obiad * nie bylo zmywarek, pralka typu frania itp * ojcowie nie pomagali tak jak teraz: po robocie jechali uprawiac ogródek zeby byly warzywa i owoce a potem kobieta jeszcze musiala robic przetwory bo nie w sklepach nie szlo kupic Ogólnie bylo solidnie prz/ej/eb/ane wiec kobity glowa do góry!

Gość Little M
Tu akurat się z Tobą zgodzę. Kiedyś kobiety miały zdecydowanie gorzej.

Gość gość
Moja mama mi opowiadala jak kiedys miala do wyprania i wygotowania ok 50 pieluch tetrowych ;) a w tym samym czasie zaprawiala 60 slojów ogórów :D dodam ze ja mialam wtedy 6 miesiecy a siostra 2 latka 🖐️

Gość gość
Poczytajcie sobie o francuskim wychowaniu dzieci. Ale nie tylko o wychowanie chodzi bo Francja w ogóle jest przyjazna macierzynstwu a u nas? Rząd wręcz nas zniechęca. Prz e dszkola i żlobki drogie w porównaniu do pensji. Kazda ciężarna dostaje od razu l4 i pracodawca musi jeszcze jej wyplacic 30 dni cbor9bowego chociaz zus powinien (pracodawca i tak go opłaca) dlatego pracodawcy boja sie zatrudniac młode kobiety a te bez pracy nie chca miec dzieci bo jak sie utrzymaja? Z czego beda zyc? Polozne w szpitalu po porodzie tylko zniechecaja do kp zamiast pomóc kobiecie bo mało ktora spodziewa sie ze kp jest trudne z początku. W ogole nie powinno sie płacic za pomoc w poradni laktacyjnej w koncu bulimy podatki i na to powinno isc a nie na rzesze pensji urzedniczych. Temat rzeka.

Gość gość
Nie powiedziałabym tak. Kiedyś nie było tyle wymagań, co teraz. Dziś musisz być i menadżerka i trenerką i dietetyczką i korepetytorką, niańką, kucharką i nie wiadomo kim jeszcze, bo wiedza o wychowaniu, o pedagogice stała się powszechna. Wszyscy w koło dają rady młodej matce, krytykują i ogólnie taka kobieta staje sie podatna. Kobiety wpadają w obsesję, a niegdyś martwiły się tylko, by dać jeść i umyć i to pewnie nie tak regularnie. Kiedyś kobieta szła robić w pole, to niemowlę zostawiała na cały dzień w takim wiszącym łóżku, byle psy nie dosięgnęły. A obecnie? Odważyłaby sie która, to by policję wezwali. Kobiety mają więcej wymagań, to i dzieci mają mniej. I coraz bardziej jej to męczy.

Gość 33 letnia mama
Dodaj jeszcze lingwista bo moja córka wychowuje sie 4 językowo LOL

Nie wiem jakie musi byc twoje biedne dzieciatko skoro piszesz ze jest z nim taka rzeznia.. moja coreczka lada chwila skonczy 7 mies. a ja nie wiem kiedy to zlecialo i wlasnie nie odczulam tej ,,rzezni,, tesknie juz za nia taka malenka. powinnas sie cieszyc. na poczatku tez byly noce nieprzespane ale juz o nich zapomnialam. mam w glowie tylko te cudowne chwile. skup sie na szczesciu jakie daje ci ten aniolek (o ile ci je daje) . masakra;/

Gość gość
Większość dzieci śpi w 2 miesiącu w nocy moje się urodziło, dałam jej cycka a ta wpadła w szał-ok nie chcesz nie jedz. I SIĘ ZACZEŁO! W drugiej dobie kolka i tak do 3miesiąca! Pobudka co 1h bo raz mleko modyfikowane raz woda i tak na okrągło! W 3miesiącu już co 2,5h jadła bo jej tę wodę do mleka dolewałam inaczej padłabym na pysk i musieli by mnie grzebać zanim mała by skończyła 5 miesięcy bo dopiero wówczas zaczęła przesypiać 4godziny w nocy! a co 2,5 godziny jadła do niemal drugiego roku życia! Dopiero jako 3latak zaczęła jadać 5/6posiłków dziennie Potem jako 4latka to już nawet 4bo na więcej czasu nie wystarczało i 5-ty to słodycze! Jak do przedszkola poszła to dopiero zaczęłam myśleć o sobie.

Gość gość
Poczekajcie jak wam urosna! Taki pryszczaty nastolatek to wam dopiero da popalić! Będziecie tęsknić za tym kiedy byli małe. Pozdrawiam , mama juz dużych dzieci.

Gość gość
Kiedyś kobiety nie czerpały wiedzy o macierzyństwie z kolorowych reklam ( tam tylko uśmiechnięta mama i różowy bobasek), nie wychowały się w przekonaniu,że wszystko w życiu da się zaplanować i ma być tylko łatwo i przyjemnie, nie poddawały tak głębokiej analizie swoich oczekiwań w kwestii macierzyństwa... Wychodziły lub nie za mąż i wiadomo było ,że 99 % z nich będzie matkami( wyjątek te, które nie mogą), tak jak ich matki i babki, to była główna misja kobiety. Dzieci kilkuletnie były bardzo samodzielne, place zabaw zawsze były pełne, teraz są puste ( takie czasy,że strach), miały koleżanki , kolegów i wisiały ciągle nad głową matki.Taka nawet myśl,że za 4-5 lat dziecko będzie odchowane i będzie lżej, dodawała skrzydeł..Teraz dzieci w zasadzie są samodzielne dopiero w gimnazjum i to wtedy jak mają blisko do szkoły.Obserwuję w pewnej rodzinie dziecko 5, 5 letnie chodzące do przedszkola, masakra, nie potrafi samo się niczym zająć w domu przez 5 minut..MY jesteśmy inne i nasze dzieci też. Takie czasy.

Gość gość
gość 04.06.2014 Poczytajcie sobie o francuskim wychowaniu dzieci. Ale nie tylko o wychowanie chodzi bo Francja w ogóle jest przyjazna macierzynstwu a u nas? Rząd wręcz nas zniechęca. Prz e dszkola i żlobki drogie w porównaniu do pensji. Kazda ciężarna dostaje od razu l4 i pracodawca musi jeszcze jej wyplacic 30 dni cbor9bowego chociaz zus powinien (pracodawca i tak go opłaca) dlatego pracodawcy boja sie zatrudniac młode kobiety a te bez pracy nie chca miec dzieci bo jak sie utrzymaja? Z czego beda zyc? Polozne w szpitalu po porodzie tylko zniechecaja do kp zamiast pomóc kobiecie bo mało ktora spodziewa sie ze kp jest trudne z początku. W ogole nie powinno sie płacic za pomoc w poradni laktacyjnej w koncu bulimy podatki i na to powinno isc a nie na rzesze pensji urzedniczych. Temat rzeka Dodaj do tego że jako kraj unii europejskiej mamy najniższą kwotę wolną od podatku-porównywalną jedynie do krajów trzeciego świata. Gdybyśmy mieli tą kwotę nawet taką jak w Indiach to płacąc nawet wyższe podatki zapłacilibyśmy mniej! A gdybyśmy mieli tak jak mają kraje unii to płacąc nawet podatek z drugiego progu podatkowego czyli ten najwyższy zostałoby nam o 10% kapitału więcej! Nasze państwo jest jak mój stary pracodawca który mówił: Dam ci zarobić 40% od utargu ale potrącę ci za to za tamto i za chęci dobre;) w sumie płacił mi 13% także niezły był;) Jesteśmy dymani na maxa!

Gość gość
Miało być nie wisiało matce .. Ja pamietam jak byłam nastolatką, to schodziłam mojej matce z oczu, żeby mi nie dała jakiejś roboty..moja córka ...wiecznie znudzona...i spragniona rozrywki , którą ja powinnam jej zapewnic

Gość gość
Trochę tego nie rozumiem że ludzie nie zorganizują z tego powodu jakiegoś pospolitego ruszenia. W końcu do czego to podobne żeby c***aństwo z pensji połowę zabierało podczas gdy wszędzie indziej na świecie ludzie są w stanie żyć na poziomie za samą tą kwotę nieopodatkowaną przez cały rok. To jest rozbój w biały dzień tak jak ukradzione z ofe pieniądze!

Gość gość
Co za potok slowny :O

Gość gość
"wszedzie indziej na swiecie"-malo o tym calym swiecie wiesz !

Gość gość
Ale o czym ja pisze. Normalnie to ludzie już śpią żeby do roboty wstać i na chleb zarobić. A ja tutaj o tym że nas okradają-każdy już przywykł prawda? Narzekajmy więc dalej na to że ciężko bo to i tamto ale sedno problemu i tak pozostanie.

Gość gość
Mało wiem? po czym wnioskujesz?

Gość gość
Kolumbia-47512pln rocznie Ekwador-31752pln roznie Brazylia-28085pln rocznie RPA-20362PLN ROCZNIE Tajlandia-14928pn rocznie Bostwana-12938pln rocznie Nambia-12166pln rocznie Maroko-11171pln rocznie Indie- 10015pln roczne INDONEZIA-6576pln roznie Zambia-3571pln rocznie Tanzania-3965 pln roczne Polska-3091 pln rocznie Ghana 2212 pln rocznie

Gość gość
Jednocześnie Niemcy 34385 zł -14% 45% progu podatkowego(żyć nie umierać) Francja 25220 zł -5,5% 45% (żyć nie umierać) Austria 46524 zł -Austria 36,5% 50% progu podatkowego(żyć nie umierać) Wielka Brytania 46264 zł -20% 50% (żyć nie umierać)

Gość gość
Grecja! Dochody pracowników, emerytów i rencistów, które nie przekraczają 11000 euro - są nieopodatkowane. Powyżej tej kwoty tj od 11 000 - 13 000 podatek wynosi 15 %. Od 13 000 - 23 000 - próg podatkowy wynosi 30%. Zaś powyżej tej kwoty opodatkowanie wynosi 40%.

Gość gość
Podatnicy niemieccy są oprocentowane według progresywnej skali podatkowej: Jeśli dochód nie przekracza 7664 euro - stawka podatkowa wynosi 0 Jeśli dochód mieści się od 7664 do 12739 euro - stawka wynosi od 15 do 23,99 % !!!Kwoty powyżej tej sumy mieszczą się w 42 % lub 45 % skali podatkowej Bogaci Niemcy nie boją się płacić a to tylko niespełna 50tys zł u nas wyższy próg jest od kwoty 85528zł Pomijam już fakt że co druga osoba na kafe tyle zarabia;)

Gość gość
Oczywiście ze macierzyństwo to rzeźnia i orka. To rola pełniona 24/24 bez wolnego, chorobowego. A czemu nikt o tym nie mówi? Bo nie wypada, bo jeżeli tak twierdzisz to odrazu jesteś uważana za nie nadająca się na matkę. A trzeba spojrzeć prawdzie w oczy, Tak macierzyństwo to orka. I jak to mówią małe dziecko mały kłopot duże dziecko duży kłopot. I to prawda, święta prawda. Bo naprawdę niczym są kłopoty wieku niemowlecego w porównaniu z wiekiem gimnazjalnym, licealnym, z buntem nastolatka.Kolka niemowlaka to pikuś przy późniejszych problemach. No ale cóż same chccialysmy. Teraz trzeba zacisnąć zęby i jechać dalej.

Gość gość
co za kretynizm porównywanie czasów w których żyły nasze matki z obecnymi,idąc tym tokiem myślenia to w sumie one miały luksusy bo miały franie i pieluchy tetrowe a jeszcze dawniej prano w rzece i noszono zamiast pieluch szmaty

Gość gość
Autorko a myslalas ze macierzynstwo jest uslane rozami?ile ty masz lat

Gość gość
A jak to jest byc mama nastolatka? Jakie macie problemy?

Gość gość
nastolatek jest po 1 niewdzięczny 2 nie pomaga 3 nie szanuje rodziców i ich zdania 4 egoistyczny, samolubny 5 wszystko widział, wszystko wie 6 olewa zasady 7 kiedy chcesz stworzyć kompromis i się dobadać to nie, bo nie jest po jego myśli 8 olewa szkołę 9 jest szorstki i niemiły 10... i dużo dużo więcej Generalnie budujcie autorytet od początku bo potem będzie tylko większa rzeź, a z autorytetem czy bez - z nastolatkiem jest nie za różowo

Gość gość
ale to z każdym nastolatkiem tak jest? nie ma grzecznych, normalnych, nawet nastoletnich dzieci, które mają swoje pasje, zainteresowania i dobrze się w miarę uczą a przynajmniej starają. Oczywiście, nikt nie jest idealny, ale chyba istnieją takie naprawdę dobre dzieci, niezależnie od tego czy to zależy od wychowania czy też nie. Jak to jest?