Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość listek65

Rwa kulszowa w 7 miesiącu ciąży. Ratujcie kobiety

Polecane posty

Gość listek65

Jak w temacie- od wczoraj męczy mnie straszny ból po prawej stronie- od pośladka do połowy uda- nie mogę normalnie chodzić, kuleję :( Czy któraś z Was to miała i znalazła na to sposób? Do lekarza idę za parę dni, a nie chcę rezygnować z pracy- chciałabym pracować do końca czerwca, ale z takim kuśtykaniem to nie da rady na dłuższą metę :(

Gość gość
Współczuję. Mi nic nie pomagało.

Gość listek65
Jak to, do konca ciąży nie mogłaś chodzić? :( Kurczę, ciężko mi sobie wyobrazić, że przez 3 miesiące będę siedzieć w domu...

Gość gość
Lapalo mnie na kilka dni i przechodziło. Po tyg dwóch znów i tak do rozwiązania. Z każdą ciążą było gorzej.

Gość gość
Mi zostało to nawet po ciąży...

Gość gość
Ciąże 3:)

Gość listek65
O rany :( Nie brzmi za wesoło... Jeszcze nie mamy kupionych rzeczy dla dziecka nawet... No ale trudno, może lekarz coś wymyśli jednak :(

Gość gość
Mi też zostało po ciąży

Gość dns
ja w ciąży nie miałam, ale potem noszenie dziecka, tarmoszenie się z wózkiem itp dało się we znaki.. niedawno mnie taka rwa złapała, że nic nie pomagało- żyłam od zastrzyku do zastrzyku czy tabletki. Normalnie standardowa rwa trwa ok 6 tyg i sama przechodzi. W ciąży- aż do rozwiązania, bo jest przesunięty środek ciężkości i ucisk na nerw. Raczej nic nie zrobisz. I lepiej daj spokój z tym chodzeniem do pracy, bo tak sobie pogorszysz, że będziesz naprawdę żałować. Mi dużo pomagało wypoczywanie w pozycji leżącej, chociaż z racji posiadania niemowlaka dużo nie mogłam sobie odpoczywać niestety.

Gość gość
Znam to oj boli...mi trochę pomagały masaże, tzn. mąż mocno rozmasowywał mi to miejsce gdzie bolało i na chwilę było lepiej ale na dłuższą metę NIC nie pomaga. Jak chodziłam cały dzień to znosiłam ten ból, w pracy też unikałam siadania, bo jak usiadłam to już nie wstałam o własnych siłach, rano z reguły ból był do zniesienia. Po ciąży przeszło samo.

Gość ErysiaMama
Ja miałam ten problem, ale na początku ciąży (jakoś tak 7-8 tydzień). Wtedy nie można wziąć żadnego leku przeciwbólowego, nawet Paracetamol odpadał. Niestety jest to coś z czym zmagam się od 24 roku życia, co jakiś czas wraca, ale tym razem w ciąży bez leków myślałam, że umrę z bólu. Próbowałam chodzić do pracy, ale wyglądało to tak, że rano mąż mnie przywoził do biura i dosłownie kroczek po kroczku prowadził do mojego biurka. Później, żeby się gdziekolwiek ruszyć podciągałam się na rękach za meble, ściany, itp.. Wyglądało to fatalnie, w nocy nie spałam z bólu. Na szczęście moja ginekolog, mądra kobieta, dała mi wizytówkę do rehabilitantki, która masuje kobiety w ciąży. Dziewczyna- złote ręce wyprowadziła mnie z tego. Oprócz masaży zastosowała kinesiotaping. I te plastry były genialne, bo stabilizowały i odciążały kręgosłup i przynosiły natychmiastową ulgę. Wszystko przeszło po kilku tygodniach masaży i klejenia plastrami (z każdym tygodniem było lepiej) i, odpukać, od tego czasu mam spokój już 1,5 roku (dawnej wszystko wracało co około 6 miesięcy). Tak więc polecam znaleźć kogoś kto masuje kobiety w ciąży (są to zupełnie inne masaże) i obklejanie właśnie plastrami (takie jak dla sportowców). A dla pocieszenia dodam, że przy tym bólu ból porodowy to pikuś i bułka z masłem. Przynajmniej w moim przypadku tak było:)