Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Justyśka799

Egzamin zawodowy opiekun medyczny

Polecane posty

Gość gość
Potwierdzam problemy sa opisane w zadaniu.

Gość gość
Mam pytanie,czy w planie działania oprócz problemów pacjentki trzeba też wypisac zaplanowane i wykonane czynności, wypisać potrzebnenarzedzia i przybory?

Gość prawie już opiekun
gość 9.38 skąd Ci do głowy takie pomysły przychodzą ?? :) nie róbcie nic,czego nie ma w poleceniu!! w poleceniu nie było wykonania np.higieny jamy ustnej,więc nasza p.nauczyciel/która również jest egzaminatorem/powiedz.że mamy tego nie robić!!! A wracając do pytania-masz TYLKO zmienić koszulę,nakarmić i wypisać problemy p.Teodory,które są wypisane w opisie zadania egzaminacyjnego.Jest 10 rubryk na to i wpisujesz sobie w każdej,np . -prawostronny niedowład -duże ryzyko wystąpienia odleżyn -zły stan psychiczny z powodu konieczności przebywania na oddziale,samotności-p.Teodora ma dzieci,jednak jej nie odwiedzają -załozony cewnik i pieluchomajtki-szczególne zwrócenie uwagi na higienę krocza idt.itp Naprawdę wszystko jest w opisie zadania,trzeba tylko przepisać,ewentualnie coś dodać od siebie

Gość prawie już opiekun
nic więcej,żadnych algorytmów,potrzebnego sprzętu....sie nie pisze!!! Ten egz.naprawdę nie jest taki ciężki/dla mnie np byłoby gorzej gdyby było mycie pacjentki, albo jakiś czepiec przeciwwszawiczy.../ a tutaj nie ma przewracania na boki,więc i ryzyko,ze spadnie manekin-jest praktycznie zerowe :) nie taki diabeł straszny...ja też panikowałam,byłam gotowa nie isć,ale zapewniam-nie ma się co tak stresować!! na forum już tak dokładnie jest wszystko opisane,ze wystarczy sobie ze 2razy w domu na kimś przećwiczyć i luzik :)

Gość gość25
Juz po egzaminie wiecej strachu jak to warte nie bylo trudno

Gość gość
Jestem jeszcze przed egzaminem. Najbardziej boję się, że o czymś zapomnę, pomylę kolejność. No i komisji się trochę obawiam. Mówią coś w ogóle, czy tylko obserwują? Życzę wszystkim powodzenia :)

Gość gość
Witam wszystkich, ja także mam pytanie odnośnie egzaminu. Trochę mnie zaczyna zżerać stres, ale widzę że wszyscy mają tak samo. Proszę tylko o odpowiedź na 1 pytanie: czy po skończeniu karmienia mam już przy pacjentce zdjąć rękawiczki i fartuch czy tak idę w tym wszystkim do brudownika i robię to dopiero po uporządkowaniu wózka? Już mam taki mentlik w głowie.... Dzięki za odpowiedzi pozdrawiam

Gość Oli1975
Hej ,moi Kochani, czy coś wiadomo co będzie na teście????

Gość gość
odp do informacji powyżej a więc jeżeli brudownik znajduję się na tej samej sali (nie trzeba spacerować po korytarz itp) to rozbieramy i dezynfekujemy tam) jeżeli nie ma to robimy to przy Teodorze czyli segregujemy śmieci w worki, na końcu fartuch poźniej rękawiczki myjemy ręce

Gość gość
Dziękuję :)

Gość Tosia 71
Witajcie wszyscy, dziś miał egzamin i nie jest tak żle jak niektórzy piszą bo za pewnie się boją. Strach zostawcie za drzwiami niech Was nie pożre. Przecież na egzamin macie dwie godziny , nikt was nie spieszy ani nie pogania, wszystko można sobie spokojnie przemyśleć napisać i zrobić .Ja o karmieniu przez zgłębnik dowiedziałam się dzień wcześniej, byłam w szoku więc zaczęłam przeglądać strony w internecie i natknęłam się na tą stronę przypadkiem poczytałam wasze wpisy i z tym poszłam na egzamin . Przewodnicząca na koniec zadania kiwnęła z uśmiechem a ja mam wrażenie, że zrobiłam dwa błędy okaże się to w sierpniu. A więc bardzo serdecznie wszystkim dziękuję za najcenniejsze tematy wpisów. Pozdrawiam z Warszawy...

Gość aga23034
@Oli1975 testy poznasz 22 czerwca, tak jak i my w całej Polsce

Gość gość
Kochani juz po egzaminie , nie bbylo az tak zle , ale stres niesamowity... Nie ma żadnego mycia zebów, nie ma tego w zadaniu, zreszta komisja wszystko wyjasnia wczesniej. Zycze powodzenia tym którzy jeszcze nie zdawali . Acha , dziekujęza wpisy , bardzo sie przydaly, Jesteście kochani za tak wyczerpujace opisy. Pozdrawiam .Siedlce

Gość gość
Zdalam! Jestem po .stres ogromny.dzieki za wszystkie wiadomosci.kazda uwaga i opis jest wazna.Trzymajcie sie,robcie wolno jest duzo czasu.Powodzenia.Pionki.

Gość gość
witam mam pytanko czy zmiana koszuli i sonda to zadania dla całej polski bo ja zdaje 20.06.

Gość dokryma
Toruń, też już po egzaminie. Było ok. Przyjazna komisja, zadnie jakie mają wszyscy. Jedyną dziwną rzeczą było to, że nie było dodatkowych rękawiczek w brudowniku.... i konsternacja. Zakończyło się oczywiście dodatkowym myciem i dezynfekowaniem rąk i tyle. Powodzenia dla wciąż zdających. I rada dla niektórych; CZYTAJCIE ZE ZROZUMIENIEM TO CO JEST TU NA FORUM NAPISANE!!!! Mamy na prawdę mega ułatwione zadanie, bo wiemy co będzie, a w latach poprzednich nikt nic nie wiedział, zadania były mieszane - nie jednakowe dla każdego, dlatego błagam skupcie się, nie przeżywajcie niepotrzebnie i nie wydziwiajcie! Przewodniczący komisji wszystko mówi, co jak ma wyglądać.

Gość gość
Nie ważne kto kiedy zdaje, czy w czerwcu, czy w lipcu zadania się nie zmienią! Cała Polska ma to samo.

Gość gość
Do dokryma: jedną parę rękawiczek mieliście? Ciekawe czemu :)

Gość dokryma
Mieliśmy 2 pary rękawiczek :) do każdej czynności. A potem już tylko własna skóra :) w życiu w tak krótkim czasie nie myłam tyle razy rąk.

Gość gość
Jestem po egzaminie i dziwię się, że nie było dodatkowych rękawic. Ja miałam pecha i mi pękły przy zakładaniu i poszłam do części w której jest brudownik, umyłam, zdezynfekowałam ręce i zabrałam nowe rękawiczki. Założyłam je przy pacjentce. Jakoś panie w komisji nie zwróciła mi na to uwagi.

Gość gość
Dziękuję

Gość krysek
Ja też już po egzaminie . Zadanie to samo koszula i zgłębnik

Gość house1983
mam pytanko z jakich stron korzystacie chodzi mi o egzamin pisemny, jakie testy przerabiacie, tak żeby były za darmo do pobrania, ma ktoś może ? pozdrawiam

Gość gość
Słyszał ktoś lub czytał info nt. pisemnego testu? czy ma być część ekonomiczna jak kiedyś?

Gość gość
kochani mam pytanie, może ktoś się orientuje czy w takiej spr. Mam wykształcenie zawodowe jeśli zdam egzaminy to otrzymam dyplom?

Gość gość
Po zsz i zdaniu egz . z opiekuna medycznego dostane dyplom?

Gość gość
ktoś coś wie o egzaminie pisemnym? Ja mam 22 czerwca , jeśli ktoś będzie miał wcześniej niech da znać czy będzie coś z anatomii

Gość krysek
Po ZSZ też otrzymasz dyplom