Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Justyśka799

Egzamin zawodowy opiekun medyczny

Polecane posty

Gość gość
D0 MNE NIC NIE D0SZŁ0!! PR0SZE PISZ DALEJ PYTANIA

Gość gość
Ale nie każdy dostaje skany. Kochana nie przestawaj pisać. Jesteś mega pomocna. Ja czekam cierpliwie na następne pytania

pozwalam sobie kopiować te pytania i wstawiam od razu na bloga by były w jednym miejscu. Ja swój arkusz dostanę jutro dopiero w szkole. Dzięki, że wrzucasz pytania

Gość gość
To przeczytaj o rivanolu w necie. Stosuje sie do jamy ustnej, a w pyt. jest wyraznie napisane SRODEK LECZNICZY. Wiec chyba bardziej jedt nim rivanol niz rumianek

Gość gość
Wrzucaj pytania - ludzie czekaja i baaardzo dziekuja za to, ze robisz kawal dobrej roboty! :)

Gość gość
Roztwor Rivanolu - przy zakazeniach. Tu chodzi o toalete jamy ustnej (nie ma w pytaniu nic o zakazeniach), wiec pewnie dlatego rumianek.

Gość gość
Wydaje mi się że rivanolem się nie plucze jamy ustnej. Jeśli byłoby tam ze ma rany itp co no najwyżej chyba Można posmarować. Ale plukac?

Gość gość
ok to zaczynam pisać wam dalej tylko moment sprawdzę na którym skończyłam ewa

Gość gość
NAPISZ PR0SZE JESZCZE KILKA PYTAN:)

Gość gość
Kurcze, no przeczytajcie o rivanolu ulotke w necie, plucze sie nim jame ustna!

Gość gość
W pyt. jest srodek leczniczy a nie pielegnacyjny

Gość gość
OPIEKUN MEDYCZNY z godz. 22.09 skany wysłane.

Gość gość
26. do fizycznych środków przeciwzapalnych ciepłych, wilgotnych należy: a lampa Sollux b gorąca kąpiel c kąpiel słoneczna d zawijanie przeciwgorączkowe 27 Wskazaniem do stosowania zabiegów przeciwzapalnych ciepłych są: a krwotoki b oparzenia c przykurcze d zwichnięcia 28 Jak często należy zmieniać ciepły okład przeciwzapalny u pacjenta? a Co 0,5 - 1 godziny b Co 2 - 4 godziny c Co 6 - 8 godzin d Co 9 - 12 godzin

Gość gość
Poproszę o skany arkusza na adres opimed1234@wp.pl Z góry dziękujemy :)

Gość gość
Wysłane właśnie.

jak na razie mam 2 głupie błędy, myślę, że przy stomii machnęłam się na kolejnych dwóch. Poczekam na resztę pytań

Gość gość
Czekamy na wiecej pytan dobry czlowieku! :) Dzieki za dobra robote! :)

Gość gość
Bardzo bprosze o skan arkusza mój adres ale6@onet.pl będę bd wdzieczna dziękuje;))

Gość gość
29. Aby sprawdzić położenie zgłębnika w żołądku należy przyłożyć stetoskop w okolice nadbrzusza i wprowadzić a 50 mililitrów wody b 50 mililitrów pokarmu c 90 mililitrów pokarmu d 20 mililitrów powietrza 30 Przed wykonaniem karmienia pacjenta przez zgłębnik opiekun powinien ułożyć chorego a w pozycji siedzącej b w pozycji płaskiej c na prawym boku d na lewym boku 31 Podczas karmienia chorego leżącego w łóżku opiekun przede wszystkim powinien zwrócić uwagę na a temperaturę otoczenia b temperaturę pokarmu c estetykę otoczenia d estetykę pokarmu 32 W przypadku podrażnienia skóry wokół stomii u pacjenta należy zastosować a balsam do ciała b spirytus salicylowy c pastę gojąco-uszczelniającą d roztwór nadmanganianu potasu 33 Woreczek stomijny założony pacjentowi opiekun powinien zdjąć a od dołu do góry bod góry do dołu c od boku do środka brzucha d od środka brzucha do boku 34 Podopieczna cierpi na przewlekłą chorobę reumatyczną. Z powodu deformacji w obrębie stawów dłoni ma problemy z przygotowaniem i spożyciem posiłków. W celu podtrzymania jej samodzielności w spożywaniu posiłków opiekun powinien zaplanować podanie jej a sztućców z pogrubionymi uchwytami b szklanki bez uchwytu c odzieży ochronnej d szerokich talerzy

Gość gość
to nie dali wam tych kartek z pytaniami? co za ludziska nieładne takie :DD

Gość gość
Jeśli chce ktoś skany arkusza, to proszę podać maila, bo nie wiem czy do wszystkich "chcących" wysłałam. Z tego co wiem, to skany dochodzą i jakość też jest ok.

Gość gośćM
to ja poprosze rowniez skany :-) marzena.fil@wp.pl

Gość gośćM
poprosze równiez o skany

Gość iwonus
Ja poproszę wszystkie. Dziękuję iwonka123417@wp.pl

Gość gość
A co z reszta pytan? :(

Gość gość
35 Jak często należy zmieniać pozycję ułożeniową choremu, który ma trudności w poruszaniu się w obrębie łóżka? a Co 2 godziny b Co 4 godziny c Co 6 godzin d Co 8 godzin 36 Pacjent z niedowładem połowiczym prawostronnym samodzielnie wykonuje ćwiczenia polegające na swobodnym zginaniu i prostowaniu prawej kończyny dolnej i górnej. Ćwiczenia te zalicza się do grupy a biernych b czynnych c oporowych d samowspomaganych 37 Które z wymienionych sprzętów należy zastosować w celu zabezpieczenia chorego przed wypadnięciem z łóżka? a Lejce b Barierki c Drabinki d parawany 38 Po wykonaniu częściowej toalety chorego leżącego w łóżku opiekun powinien tacę użytą na przybory. a umyć i osuszyć b wytrzeć, zdezynfekować środkiem w sprayu, osuszyć c umyć, osuszyć zdezynfekować środkiem w sprayu, pozostawić do wyschnięcia d włożyć do pojemnika ze środkiem dezynfekcyjnym na 45 minut, pozostawić do wyschnięcia 39 W celu nie dopuszczenia do powstania odleżyn na pośladkach młodej wysportowanej, poruszającej się na wózku inwalidzkim kobiety, u której na skutek wypadku nastąpiło uszkodzenie rdzenia kręgowego w odcinku lędźwiowym najlepszym sposobem będzie a częste unoszenie się podopiecznej na rękach w czasie przebywania na wózku b dostosowanie rozmiarów wózka do wymiarów podopiecznej c przebywanie na wózku nie dłużej niż 3 godziny dziennie d stosowanie poduszki z pierza na siedzisko wózka 40 Podstawowym celem toalety całego ciała pacjenta leżącego w łóżku jest a poprawienie funkcji skóry b zapewnienie czystości bielizny osobistej i pościelowej c niwelowanie nieprzyjemnego zapachu w otoczeniu chorego d prowadzenie dla rodziny edukacji zdrowotnej w zakresie higieny osobistej To już chyba wszystko jeśli czegoś nie pominęłam Ewa

Gość gość
Kochani.. na CKE jest już klucz do testu wiec nie spierajcie sie ;-) Pozdrawiam i gratuluję zdania egzaminu

Gość gość
Ewa! Wielkie podziekowania! :) :) :)