Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak się mieszka na parterze?

Polecane posty

Gość gość2529
Ja mieszkam na 1piętrze w niskim (4 piętrowym) bloku,a teściowie na innym osiedlu na wysokim parterze i chwalą sobie.

Gość Cococo
2 razy zdarzylo mi sie mieszkac na parterze i szczerze to preferuje wyzsze pietra. A bieganie po schodach dla mnie jest plusem, przynajmniej troche pocwicze, ruch jest dobry dla zdrowia :P

Gość gość
Nigdy w zyciu nie zdecydowalabym sie na parter a juz z ogrodkiem to wogole: masz wszystkie minusy mieszkania w bloku (sasiedzi, halas...) ogrodkiem musisz sie zajmowac bo pod oknami syf i zarosniete chwasty to watpliwa przyemnosc a i tak z niego nie korzystasz bo ci sasiedzi na glowe zagladaja ...

Gość gość
Dzięki za pocieszenie :( Jest mi gorzej.

Gość gość
ale doceńcie sprytny pomysł z tymi ogródkami 1 nie trzeba płacić za pielęgnację zieleni 2 nie trzeba płacić za sprzątanie 3 można drożej sprzedać parterowe mieszkanie, bo z ogródkiem hahahahaaa

Gość gość
Marna pociecha :( Liści mi tyle nasypało że będę do wiosny ogarniać.

Gość gość
ja mieszkam na parterze właśnie z ogródkiem - parter niski - budynek bez podpiwniczenia. Jest ok. Mam dobrze zaizolowaną podłogę specjalną folią dachową, na to gruby korek i dopiero panele. Tylko ja mam 30m kawalerkę i to mieszkanie tymczasowe za jakieś 3-5 lat jest sprzedam, ale generalnie bardzo mi się udało super tanio je kupiłam, duże okna jak w domku wystawa południowa i do tego 30m ogródka - latem mam tam fajne meble i robi się pokojo-jadalnia. W ogródku mam płoty drewniane na 180cm, widok z okien na moje iglaki i drzewka i trawnik.

Gość gość
a z tym że ja mam nad sobą tylko 2 piętra - w zasadzie piętro a na górze poddasze użytkowe na ktorym są dwa mieszkania 60m2. Generalnie są to takie małe nowe kamieniczki 8 mieszkań.

Gość gość
a i dodam że całe życie mieszkałąm w domku jednorodzinnym i lubie pracę w ogrodzie i absolutnie nic nie płaciłam za ogródek - to taki bonus dla mieszkań parterowych - żeby zachęcić do kupna.

Gość gość
My narazie napisaliśmy kartki i do skrzynek sąsiadom wrzuciliśmy żeby nie wrzucali petów do ogródka bo to nie smienik zobaczymy czy to coś da. Jak nie to zostaje policja chyba :(

Gość gość
zadaszyć to trzeba.

Gość gość
To zależy, są plusy i minusy. Poza tym parter nie równa się parterowi :) chodzi o wysokość. Są partery niskie, jak i wysokie, a czasem bywa jak u moich rodziców, gdzie okna z pokojów są niżej przy ziemi, a okna kuchenne wysoko od chodnika, niemal jak na 1 piętrze. Plusy - nie trzeba wspinać się po schodach, zwłaszcza z zakupami, ludzie starsi nie muszą się męczyć, młode matki z dziećmi mają dzięki temu łatwiej (dzieci na rękach, wózki i te sprawy) meble szybko się wnosi i bez zbędnej męki. No i ogródek bywa plusem jak ktoś ma czas go uprawiać :) Minusy - w nocy strach zostawić otwarte okna, tak samo podczas nieobecności w domu. A kiedy duszno na dworze i leje się żar, nie ma nic gorszego w nocy jak zamknięte okno, wiem, bo przerabiałam. Kolejny minus, to przy niskich parterach, a bywają naprawdę niskie, można zajrzeć z ulicy do okna, straszny dyskomfort, choć miałam osobiście wyższy parter, ale jakby ktoś stanął na ławce, to mógłby sobie pooglądac to i owo. Kolejny minus - cały syf z podwórka zbiera się na parterze , a my wnosimy to w butach do domu. To chyba tyle. Teraz mieszkam na 2 pietrze i znacznie bardziej sobie chwalę!!

Gość gość
Zapomniałam dodać. Jak mieszka się na parterze, to ciągle ktoś wydzwania domofonem, jakby innych przycisków nie widzieli. U mnie na 2 piętrze mieszkała sąsiadka z psem, którego często wyczesywała na balkonie, efektem czego nasze pranie było wiecznie w kłakach - koszmar!

Gość anastasiazchicago
Ja znowu mieszkalam w budynku 3 pietrowym na poziomie 2. Niestety, ale smrod papierosowy tez mi wchodzil i z dolu od sasiadow, jak i od tych mieszkajacych obok. Ci z gory nie palili. Do tego slyszalam ludzi z dolu. Dzialalo mi to na nerwy strasznie. Ta baba i jej glos. Ona caly czas siedziala w swoim ogrodku. Oblesna, obrzydliwa baba. Zamykalam okno balkonowe, za kazdym razem , zeby tylko jej nie slyszec. Rozpalala tam grilla i bez przerwy palila smierdzace papierosy(ona mieszkala na parterze).. Znowu z gory slyszalam jak sikali :/ Teraz znowu wynajmujemy mieszkanie. Jest cisza, bo budynek bardziej wyciszony. Jednak taras jest taki, ze ludzie przechodza obok okien do swoich mieszkan. Wchodzi sie z podworka, nie ma korytarza wewnatrz :/// tO jest okropienstwo. Caly czas mam zaluzje zasloniete. Z sypialni widok na okna drugiego budynku. Nawet z lazienki , w dzien jak wychodze to opatulona w recznik, nastepnie w sypialni spuszczam zaluzje i dopiero wtedy szukan jakich tam ubran.ZA kilka miesiedzy bedziemy szukac mieszkania do kupna i jest tyle rzeczy , na ktore trzeba zwrocic uwage, ze hej. Najlepiej byloby pomieszkac miesiac i po nim zdecydowac, czy to co przeszkadza jest do zaakceptowania.

Gość gość
ja bym się bała włamań i czuła nieswojo, bałabym się mieć odsłonięte czy otwarte okna no i fakt, wszyscy ze swoich balkonów wymiatają śmieci, trzepią jakieś serwety i inne bzdety, palą na balkonach..... na szczęście mieszkam na 3cim, ostatnim piętrze i czuję się swobodnie, jedyny ból to zasuwanie po schodach z zakupami...ale wolę to niż parter

Gość gość
Nie zbyt fajnie się mieszka na parterze co wkurza mnie to te zasłanianie okien masakra a jak nie zasłonisz to każdy zagląda! No i z tym korytarzem parter ma najwięcej syfu zawsze a w zimie to już całkiem bo kazdy buty na dole otrzepuje . Chciałabym chociaż na 1 pietrze mieszkać

Gość gość
ja też mam parter z ogródkiem 60m wzystko mam ogrodzone na 180cm, nade mną 2 piętra i koniec jestem zadowolona - mam gdzie usiąść i kawę wypić latem czy obiad podać niektórzy takiego mieszkania dużego nie mają ja ten ogródek - do okien nikt mi nie zajrzy bo jak? JEst płot 180cm... na klatce 6 mieszkań.

Ja jakies pół roku temu mieszkałam w mieszkaniu na piętrze i to było okropieństwo, co listonosz chciał sie dostać to do mnie dzwonił, co jakiś naciągacz to do mnie, niedawno przeniosłam się na strzeżone osiedle gdzie mamy domofony z miwi urmet http://www.miwiurmet.pl/o-dziale-systemy-domofonowe.html z wideo dzięki temu widać kto przychodzi i nie tego problemu już. Więc zależy gdzie się mieszka po prostu

Gość gość
ja mieskzam na parterze i powiem szczerze ze troche strach, zalozylam dodatkowy zamek na karte z www.bez-klucza.pl bo juz 2 wlamania mialam... to tez zalezy gdzie, u mnie akurat dzielnica niebezpieczna

Gość gość
Ja całe życie mieszkałam na parterze i minusów pełno. Pod oknami zawsze jakieś pijackie libacje. Zimno i wilgoć od piwnicy ciągła. W ogródku pod oknami wiecznie śmieci,nawet raz była kupa w worku. Jak otwarłam okno w kuchni to zawsze bachory sąsiadów zaglądały mi do garów i chyba patrzeli co by tu podwędzić. Wieczorami z podwórka przenosili się do klatki i pod drzwiami libacje. Ciągnie zimno od klatki,ludzie nie zamykali drzwi w zime. Teraz mieszkam na 3 piętrze i mam w końcu psychiczny luz. Nikt mi się nie gapi do okien,nikt nie dre ryja,nie mam śmieci,w mieszkaniu cieplutko,mogę zostawić otwarte okno i iść do sklepu :) Nigdy więcej parteru!

Gość gość
na parterze niestety jest bardziej niebezpiecznie, ale można temu zaradzić, ja zdecydowałam się na usługi http://gabor-security.pl/

• NAJŚWIEŻSZE

• 3
      Hej