Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ewcia1982

Do mam dzieci urodzonych w grudniu 2013

Polecane posty

Gość Ewcia1982

Witam. Chciałam założyć wątek poświęcony dzieciom urodzonym w grudniu 2013 roku :) Napiszcie, kiedy urodziłyście, płeć dziecka, waga/długość, sposób, w jaki rodziłyście, jak długo. Napiszcie, co na chwilę obecną potrafią/lubią Wasze dzieci, jak karmicie, czy przesypiają noce/mają drzemki w ciągu dnia? Czego Waszw dzieci nie lubią? Ogólnie - dyskusja na w/w temat. Miło będzie np. za rok zerknąć na taki wątek i porównać/zobaczyć jak to wszystko wyglądało :)

Może zacznę:) Urodziłam chłopca, 27/12/2013, o godzinie 11:25. Waga 3780g, dł. ok.54-55 cm. Poród sn, zakończony kleszczowo. W wypisie trwał 19 godzin, a licząc od kiedy zaczęły się regularne, bolesne skurcze - trwało to wszystko ok. 2,5 dnia. W szpitalu zostaliśmy łącznie 7 dni - ze względu na infekcję. Obecnie mały ma skończone 5 miesięcy. Krótko przed skończeniem 5-go miesiąca wyszedł mu pierwszy ząbek. Ząbkowanie zaczęło się jakoś po 3 m-cu. Po około 2-ch tygodniach wyrżnął się drugi ząbek :) Mały chce siedzieć - ale wiadomo, musi być podparty. Staram się go nie sadzać na siłę, ale i tak marudzi, bo leżeć już nie bardzo :) Od 2-ch dni potrafi (czasem) przekręcić się z pleców na brzuszek. No i tak samo - od 2-3 dni wkłada stopy do buzi :) Lubi bawić się na macie, grzechotkami różnego rodzaju i lusterkiem-zabawką. Lubi chodzić na spacery, raczej jest pogodnym dzieckiem, choc maruda też w nim siedzi :) Interesują go bajki w tv - ale włączam mu z tzw. "głową" - nie za długo. Oczywiście bajki dostosowane do wieku, nie jakieś Cartoon Network i laboratorium Dextera :P Je już jabłko, gruszkę, jagodę, marchewkę, ziemniaka, banana miał wprowadzonego, kleik kukurydziany/czasem ryżowy (ale nie robię na gęsto, tylko do mleka). Noce - licząc od około 24:00 przesypia (chyba, że ząbkował..) tak do ok. 6:00-8:00. W ciągu dnia ma ok. 2-4 drzemki średnio po 15-20 minut. Karmienie wygląda tak mniej więcej: ok.6:00-8:00 - mleko (210) ok. 9:00-11:00 - jabłko/gruszka itp - średnio pół słoiczka/kilka łyżeczek ok.11:00- 13:00 - mleko 180-210 lub obiadek - zupka-przecier albo słoiczek (zazwyczaj pół) - 125g ok. 15:00- 17:00 - 150-210 mm (zależy, kiedy i ile jadł "obiadku") ok. 18:00-20:00 - troche owoców lub 180 mm (plus czasem 2-3 łyżeczki kleiku) ok.23:00-24:00 - 210 mm Czyli wypija średnio 4-5 x mleko w ciągu dnia, jak pomiędzy chce mu się pić podaję herbatkę Hipp lub wodę (za wodą niestety nie przepada).

Gość Patkk matka
Witam Ja swoje dzieciątka urodziłam 23.12.2013r. Dziewczynka - 1650, 43 cm, chłopiec - 2030, 48 cm. Urodzone w 34 tygodniu przez cc. Razem z synkiem wyszłam do domu 31.12.2013r. Córcia została jeszcze dwa tygodnie. Obecnie mają ukończone 5 miesięcy - synek waży ponad 7 kilo, córcia zbliża się do 6 kg. Co do pokarmów to ona jest bardziej otwarta na nowości - zje jarzynki z kurczakiem, rybą, cielęciną. On tylko zjada marchewkę z ziemniakami, zupę jarzynową i delikatne jarzynki. Deserki to jedno i drugie tylko brzoskwinki i morele. Nie chcę jeść jabłka. Posiłki: 7-8:30 - mleko (ona - nie chce pić mleka w ciągu dnia :(, ale tak nieraz zje do 120 ml, jak nie chce daję jej kaszkę zrobioną z 50 ml. Syn wypija 120-135 ml. 9:00 - deserek - parę łyżeczek 11:30 - 12:00 - mleko. Syn 120-135 ml. Córka 120 ml, jak nie chce daję jej pół słoiczka obiadku. 13:00 - 14:00 - każde po pół słoiczka obiadku. 15:30 - 16:00 - kaszka (córka 100 ml + parę łyżek kaszki mannej z biszkoptami Hipp; synek - 60 ml + połowa słoiczka kaszki mannej z biszkoptami) 18:00 - parę łyżek deserku 19:20 - 20:00 - mleko (córka - 135 ml + parę łyżek kaszki; synek - 150-175 ml + parę łyżek kaszki) Niestety nocy jeszcze całych nie przesypiają, więc karmię jeszcze: 1:00 - mleko (córcia - 135 ml; synek - 150 ml) 4:30 - mleko (córcia - 120 ml; synek - 135 ml) Zamierzam wyeliminować karmienie o 4:30, ale najpierw muszę przesunąć karmienie na 1:30 lub 2:00. Co do umiejętności: Synek - od około miesiąca przekręca się z pleców na brzuch i odwrotnie, chwyta swoje nóżki, uwielbia siadać - oczywiście sam jeszcze nie potrafi Córcia - siada oczywiście nie sama, leżąc na plecach odpycha się nogami i porusza się do tyłu jak "dżdżownica". Oboje śmieją się w głos, gaworzą. Córcia to śmieszka, ale wpada też w histerie - ma charakterek :) Synek bardziej poważny, ale też pogodny. Spacery mają dwa razy dziennie (po 9 - do 11) i po 16 (do 18). Ale nie bardo ostatnio chcą spać na nich (jeżdżą już w spacerówkach), bardziej wolą oglądać świat, ale to też im się nudzi po jakimś czasie. Co do snu w trakcie dnia. Synek wstaje w godzinach 6:00 - 7:00, po tym jak zje mleko po 7 ma 30 minut drzemki, ale też nie codziennie, bo jak wstanie o 7 to nie ma to sensu. Potem śpią na spacerze, ale córcia budzi się zawsze po 30-40 minutach, potem zdarza się jej jeszcze zasnąć, ale nie zawsze. Następnie jest drzemko między 12:40 a 13:30 i trwa od 30 minut do 40 minut, i kolejny spacer i drzemka. Synek śpi od 3 do 4 razy w ciągu dnia, a córcia 3 razy w ciągu dnia. Chociaż ostatnio zdarzyło się, że synek nie spał między 12:40 a 13:30 i wytrzymał od 11:40 do 16:00 z drzemką. W ciągu dnia leżą na kocu na podłodze, siedzą w leżaczku lub w huśtawce, a synek ostatnio lubi siedzieć w krzesełku do karmienia. Każdy ma ulubione już zabawki. Córcia wymaga więcej uwagi tzn. musi ciągle kogoś widzieć i najlepiej aby ta osoba jeszcze do niej ciągle gadała :) Nie oglądają jeszcze bajek, śpiewamy (tzn. ja śpiewam) piosenki dla dzieci. To w skrócie Pozdrawiam

Gość Pattka matka
Między posiłkami piją herbatki - wody też nie chcą. Herbatki - rumiankowa, z kopru i uspakajająca. I jak to z bliźniakami, jedna zaczyna płakać to w geście solidarności drugie też zaczyna i to się tyczy każdej pory dnia - spacerów, zabawy czy nocy :)

Gość gość
Witam Was moje drogie! Jeżeli miałybyście ochotę poczytać o wszystkim co nas, kobiet dotyczy - problemach kobiecych, ciąży porodzie i naszych dzieciach zapraszam na http://dumnamama.pl Jest to portal, który współtworzony jest z Wami - kobietami abyście mogły czytać to, co Was interesuje! Serdecznie zapraszam i życzę dużo, dużo zdrówka! :)

Gość Ewcia1982
Gratuluję bliźniąt i do tego parka! :) super :) choć pewnie pracy przy nich mnóstwo! :)

Gość Pattka matka
Pracy dużo, ale teraz jak mają 5 miesięcy jest dużo lepiej niż gdy miały 2-3 miesiące. Do tego synus miał kolki :-( martwi mnie trochę to corcia nie chce pić mleka w ciągu dnia, ale z drugiej strony w zamian je kaszki i "sloiczki". Dzisiaj na 12 zjadła cały jeden a potem o 13:30 jeszcze pół. Sama już nie wiem.