Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

aniarafal100

asystentka stomatologiczna nowy egzamin praktyczny 2014 z

Polecane posty

Gość zestresowana23
oto bledy(?) jakie zauwazylam u siebie, ale nie wiem czy beda w kluczu, doradzcie mi, czy wedlug was mam szanse zdac: -wylalam wode z wanienki - wyrzucilam ssak zamiast wrzucicgo do wanienki - zamiast metalowych tacek byly plastikowe i zamiast ja wyrzucic ja robily moje kolezanki, to potraktowalam ja jak ta metalowa i wrzucilam do wanienki - na pakietach oprocz daty sterylizacji napisalam date waznosci 31.12.2015 - jeden pakiet przez nieuwage wrzucilam do medycznych skazonych, zamiast do pozostalych - przed nasypaniem endoperoxu nie strzasnelam sloiczkiem - na stole technicznym mialam 2 maseczki, czyli jedna dla mnie, druga dla lekarza, wiec polozylam lekarzowi, a ja uzywalam wciaz swojej, a dopiero na koncu zauwazylam, ze na koncu sali byl karton z maseczkami i moglam swoja wyrzucic po zrobieniu plynu i wziac nowa, ale skoro na technicznym byly tylko 2 no to robilam wciaz w tej mojej i wyrzucilam ja dopiero po myciu narzedzi - do zarabiania endoperoxu zapomnialam zalozyc fartuch - pakujac narzedzia w rekawy, podstawowy zapakowalam czescia roboczy przy otwieraniu pakietu, a pozostale narzedzia w drugim pakiecie chyba odwrotnie. plytki nie pakowalam, polozylam na blacie roboczym. i teraz jak ulozylam wszystko na asystorze: lewa lekarz, czyli przylbica, maseczka i rekawiczki. srodek srodki ochrony dla pacjenta i prawa asysta, czyli tacka ulozona poziomo a na niej od rekojescia w strone lekarze, czyli strone gdzie lezaly jego srodki ochrony, od gory polozylam lusterko, glebnik, pensete, ekskawator, nakladacz plaski i nakladacz kulkowy. polozylam tez na niej walki z ligniny i kulki z waty. po swojej stronie dalam tez plytke z lopatka, endoperox, okulary i maseczke. myslicie, ze dobrze to rozplanowalam? i czy z tymi moimi bledami (tak podejrzewam, ze to bledy, ale nie wiem) mam szanse zdac?

Gość gość
oto bledy(?) jakie zauwazylam u siebie, ale nie wiem czy beda w kluczu, doradzcie mi, czy wedlug was mam szanse zdac: -wylalam wode z wanienki - wyrzucilam ssak zamiast wrzucicgo do wanienki - zamiast metalowych tacek byly plastikowe i zamiast ja wyrzucic ja robily moje kolezanki, to potraktowalam ja jak ta metalowa i wrzucilam do wanienki - na pakietach oprocz daty sterylizacji napisalam date waznosci 31.12.2015 - jeden pakiet przez nieuwage wrzucilam do medycznych skazonych, zamiast do pozostalych - przed nasypaniem endoperoxu nie strzasnelam sloiczkiem - na stole technicznym mialam 2 maseczki, czyli jedna dla mnie, druga dla lekarza, wiec polozylam lekarzowi, a ja uzywalam wciaz swojej, a dopiero na koncu zauwazylam, ze na koncu sali byl karton z maseczkami i moglam swoja wyrzucic po zrobieniu plynu i wziac nowa, ale skoro na technicznym byly tylko 2 no to robilam wciaz w tej mojej i wyrzucilam ja dopiero po myciu narzedzi - do zarabiania endoperoxu zapomnialam zalozyc fartuch - pakujac narzedzia w rekawy, podstawowy zapakowalam czescia roboczy przy otwieraniu pakietu, a pozostale narzedzia w drugim pakiecie chyba odwrotnie. plytki nie pakowalam, polozylam na blacie roboczym. i teraz jak ulozylam wszystko na asystorze: lewa lekarz, czyli przylbica, maseczka i rekawiczki. srodek srodki ochrony dla pacjenta i prawa asysta, czyli tacka ulozona poziomo a na niej od rekojescia w strone lekarze, czyli strone gdzie lezaly jego srodki ochrony, od gory polozylam lusterko, glebnik, pensete, ekskawator, nakladacz plaski i nakladacz kulkowy. polozylam tez na niej walki z ligniny i kulki z waty. po swojej stronie dalam tez plytke z lopatka, endoperox, okulary i maseczke. myslicie, ze dobrze to rozplanowalam? i czy z tymi moimi bledami (tak podejrzewam, ze to bledy, ale nie wiem) mam szanse zdac?

Gość gość
my też wylewaliśmy wodę z wanienki

Gość gość
Ssak my miałyśmy jednorazowy więc też wyrzucałyśmy. Wanienke też wylewałysmy. Nie widzę tutaj jakichs radyklanych błędów.

Gość gość
I na pakietach powinno sie napisac date waznosci, wiec tez dobrze. A co zrobilas pozniej z ta tacka plastikowa?

Gość gość
6 lipca czyli dziś kończą się praktyczne :)

Gość gość
kiedy są wyniki praktycznego?

Gość gość
w ostatnim tygodniu sierpnia (dopiero niestety)

Gość gość
za nieco ponad 2 tygodnie wyniki, jak sie z tym czujecie? :D

Gość gość
Witajcie !! Chciałabym się dowiedzieć jak wyglądają zajęcia, dużo jest biologii i chemii, jak wygląda przykładowy plan zajęć, egzamin oraz jakie uczelnie polecacie w Łodzi oraz Wrocławiu. Da się pogodzić zaoczną asystentkę ze studiami dziennymi :)? Z góry serdeczne dzięki

Gość gość
szkoła co tydzień każdy weekend nauki jest sporo ale napewno dasz radę chemii nie ma wcale jest duzo anatomii no i duzo teori z asysty sprzetu itd wszystko zwiazane ze stomatologia nazwy środki znieczulenia ale wszystko do ogarnięcia

Gość gość
a zajęcia w jakich godzinach??? ciężko zdać egzamin czy wystarczy chodzić na zajęcia, mieć praktyki i troszkę poczytać??

Gość gość
cześć :) zajęcia są bardzo ciekawe jeśli kogoś interesuje ta dziedzina. Chemii nie ma wcale, a jeśli chodzi o biologie to też mało jest rzeczy, właściwie budowa człowieka i to też bardziej skupione jest wszystko wokół czaszki. Ja miałam zajęcia od piątku do niedzieli praktycznie co tydzień, zdarzało się też, że lekcje były tylko jeden czy dwa dni w weekend. Jeśli tak na 50% przyłożysz się do nauki na zajęcia z tych przedmiotów zawodowych, będziesz chodzić na zajęcia i tam ograniać wszytsko, robić notatki, rozwiązywać testy + tak 2 miesiące przed egzaminem zaczniesz powtarzać teorie z podręcznika to na pewno zdasz bez problemu :) A i jeszcze uważnie słuchaj wykładowców bo oni najlepiej znają się na tych egzaminach . Powodzenie :)

Gość gość
a jeśli chodzi o godziny zajęć, to w piątki tak od 16 do 19/20 ale to tez zależy ile godzin danego przedmiotu było w planie, a w sob i ndz czasem od 8 do 14/17 nie ma na to reguły. Wszystko zależy jak plan będziesz mieć ułożony. U mnie zdażało się, że np. w ndz były zajęcia tylko od 8 do 10 bo akurat tylko tyle godzin przedmiotu miałyśmy wpisane, a innym razem cały dzień siedziałyśmy :)

Gość gość
Ktoś już sprawdzał wyniki?:)

Gość gość
wyniki w piątek dopiero, ale stres...

Gość Ania198888
Hej dziewczyny! Jak u Was z pracą po zakończonym kursie? Ja od czerwca szukam i kompletnie nic. Jest mi straszne przykro, bo tak liczyłam, że może jednak tym razem mi się uda pracować w zawodzie. Niestety telefon milczy. Jestem na bezrobociu i chyba dam juz sobie spokój z czekanie na pracę w tym zawodzie. Musze podjąć się czegoś innego. Pozdrawiam wszystkie dziewczyny w mojej sytuacji i życzę szczęścia. Ania z Nowego Sącza

Gość gość
kurs???? przecież to roczna szkoła zakończona egzaminem zawodowym a nie jakiś kurs. jeśli tak nazywasz szkołę to wiadomo że bez dyplomu nikt Cie nie przyjmie no chyba że na czarno....

Gość Dziewczyna29
Nie martw się - prędzej czy później coś się znajdzie, ja też jestem z okolic powiatu nowosadeckiego i marnie to wszystko widzę, pracuje na 1/2 etatu i jakoś się to wszystko układa ale moje asystentki w pracy mówiły, że nie jest łatwo w tych rejonach o pracę dla asysty,może zrób sobie dodatkowo higienistke? Ja jestem z Gorlic, małe miasteczko ale kilka zakładów jest. Pozdrówka i głowa go góry !

Gość gośćAnia19888888
Oj pomyliłam się, tak to już jest jak się ma kiepskie dni. Ja uczyłam się w AP edukacja w Krakowie.

Gość Kurs kurs kurs
Kurs, szkoła. ..wieśniaro to nie jest najważniejsze. Wiadomo o co jej chodzi..masakra zawsze się idiotów czepiają

Gość gość
nie najważniejsze WIEŚNIARO ale istotne bo po kursie który zazwyczaj trwa parę dni rzadko kiedy zatrudniają, niestety każdy stomatolog wymaga dyplomu szkoły którą się ukończyło ( którego jeszcze nie mamy bo wyniki dopiero w piątek) ... i nie obrażaj ludzi bo Ciebie nikt nie obraził !

Gość KSIĄŻKI SPRZEDAM
Dziewczyny ja trochę z innej beczki. Może ktoś chętny na podręczniki konieczne przy robieniu szkoły dla asystentek i higienistek stomatologicznych. Obie w stanie idealnym. Odezwijcie się na maila.Podręcznik dla asystentek i higienistek stomatologicznych L.V. Barnett, red. M. Bladowski i mam jeszcze Podręcznik dla asystentek i higienistek stomatologicznych" Zbigniewa Jańczuka. Mój mail malgorzatagruca@vp.pl

Gość gość
I u mnie z pracą też marnie. Do tego nikt nie chcę zatrudniać bez dyplomu/świadectwa. Szkoła ukończona w czerwcu a dokumenty do odbioru będą pewnie jakoś we wrześniu :( ale trudno trzeba mieć nadzieję, że coś się trafi na początek.

Gość gość
Ale podobno na stronie oke można sprawdzić wyniki już teraz

Gość gość
jak mozna sprawdzc wyniki?

Gość gość
wyniki będą jutro do sprawdzenia na stronie oke, ale trzeba mieć login i hasło, które powinna przekazać szkoła.

Gość gość
Loginem jest Twój numer PESEL, rejestrujesz się poprzez podanie danych, hasło podajesz takie jak przy rejestracji. ;)

Gość gość
Ale nerwy, co? :D

Gość gość
zdałam :) a jak u was?