Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość katarzynakasiakasia

Dlaczego i jak długo krowa daje mleko

Polecane posty

Gość katarzynakasiakasia

Przecież krowa to nie perpetum mobile które bez powodu ot tak daje non stop mleko do śmierci. Znajomi twierdzą że tak, ja że musi się ocielić i wtedy jakiś czas daje mleko.

Gość gość
az nie trafi do rzezni

Gość katarzynakasiakasia
A znajomi się ze mną kłócą że nie mam racji, bo taka krowy natura że ciągle daje mleko. I że się nie znam bo nie mam dyplomu z biologii a oni mają. Pomóżcie znaleźć opracowanie naukowe!

Gość gość
bo tak, krowa musi sie najpierw ocielic ok. 2, czasem 3 r.z. i dopiero potem daje mleko. przestaje bedac na jakis czas przed porodem(z reguly) i daje mleko do smierci.

Gość gość
Że do rzeźni to wiem, ale chodzi mi o to że przecież nie daje ot tak mleka całe życie sama z siebie, że musi mieć cielaka i najpierw dla niego mleko, a później przez sztuczne przedłużanie dojeniem albo hormonami. I chcę znaleźć coś naukowego co im to udowodni. Oprócz stron wegańskich, bo to stronnicze wegezjeby ;)

Gość gość
I po tych 2-3 ocieleniach już non stop mleko daje i nie musi do tego być w ciąży, i nie przestałaby gdyby się jej nie doiło? Kurcze szukam i szukam ale nawet książki nie mogę żadnej znaleźć.

Gość gość
Jak im powiedziałam że przecież jałówki mleka nie dają, to łaskawie przyznały rację że musi się ocielić, ale kwestia w tym czy bez ingerencji człowieka by dalej mleko dawały po odchowaniu cielaka.

Gość gość
żeby dawała mleko, musi się ocielić. Krowa powinna cielić się co roku, przez 10 miesięcy dawać mleko, a przez 2 miesiące przed kolejnym wycieleniem powinna być zasuszona, nie dojona, żeby mogła odpaść się przed kolejnym wycieleniem i okresem laktacji. Krowa najwięcej mleka daje po wycieleniu. potem mleczność się z miesiąca na miesiąc zmniejsza.

Gość gość
Dzięki! No właśnie ja próbowałam im udowodnić że po jednym cielaku nie ma na całe życie mleka w sobie, a one ciągle i ciągle że ja tępak jestem, bo one Panie biolożki z dyplomami a ja magistra nie mam, to się nie mam prawa wypowiadać bo nie mam racji. Tak mnie to wkurzyło że powiedziałam im że nawet na którąś uczelnię rolniczą na chów zwierząt napiszę maila z pytaniem.

Gość gość
krowie wymię musi być regularnie opróżniane z mleka, jeśli nie ssie jej cielak albo nie jest dojona, przestaje wytwarzać mleko.

Gość gość
A jak kobieta przestaje karmić niemowlę tez dostaje zasuszenia?

Gość gość
Ale jak odstawi cielaka i skończy karmić, to pokarm jej stopniowo zanika przecież, więc nie ma czego później doić.

Gość gość
Jak zaczęłam mówić że krowy w mleczarniach są systematycznie zapładniane po to żeby dawać więcej mleka to mnie wyśmiały. powiedziały że krowy ot tak po prostu mleko dają bo tak są zbudowane, dopiero jak podniosłam argument jałówki to się zgodziły że raz musi mieć cielaka, a później już całe życie normalnie daje i dawałaby nawet gdyby ludzie nie ingerowali.

Gość gość
to Ty masz racje ;-) specjalnie sie doi i zapladnia, by dawaly mleko.

Gość gość
z kobietami jest tak samo jak z samicami innych ssaków, jeśli gruczoły mleczne nie są opróżniane, przestają wytwarzać mleko.

Gość gość
One jeszcze że babcia/ciocia miały krowy i te krowy się doiło cały czas bez cielenia, jak tłumaczyłam że gdyby nie doiły to by mleka nie dawały to znowu że ja jestem bez dyplomu i się nie znam, ale przecież kurcze nawet na logikę można do takiego wniosku dojść. Powiedziałam że gdyby kobieta ciągle karmiła cycem to by nawet kilka lat miała mleko (znajoma karmiła dziecko do 6r.ż., chore, ale fakt), to obśmiały że porównuję człowieka do krowy, i że kobietom nawet przy karmieniu pokarm zanika, i foch jak powiedziałam że to problem kobiety jest i ma coś nie tak z gruczołami, bo normalnie jest tak że póki karmisz cycem to mleko jest

Gość gość
przecież są banki ludzkiego mleka, to prawie tak jak mleczarnia

Gość gość
No ludzkie to by była jazda :/ Wkurzyłam się jak mnie zaczęły obśmiewać i wypominać brak dyplomu, bo co to ma do rzeczy? Chyba tylko to że pokazuje ich nieuctwo, i poziom studiów w kraju :/ Ogólnie zaczeliśmy dyskusję o wege, ja mówię że cielaki męskie w mleczarniach są od matki zabierane na cielęcinę, a żeńskie hodowane pod kolejną mleczną krowę, to się na mnie wydarły że jakie cielaki w mleczarniach jak tam cielaków nie ma a krowa daje mleko ot tak sobie.

Argument, że ktoś ma dyplom tego czy owego jest śmieszny, bo osoba wykształcona powinna umieć uzasadniać różne tezy bazując na swojej wiedzy. x Banki ludzkiego mleka istnieją, ale chyba kobiety nie są tam siłą zapładniane, nie zabiera im się dzieci i nie trzyma przypiętych do maszynerii przez większość dnia.

Gość gość
krow też nie trzyma się przypiętych do maszynerii przez większość dnia, doi się je 2 razy dziennie, dój trwa kilka minut.

Gość gość
Nie było żadnych konkretnych naukowych uzasadnień, tylko właśnie dyplom z biologii więc znam się lepiej, a Ty się zamknij bo nie masz racji nieuku. Znaczy nie wprost taki tekst, tylko coś takiego "nie wmawiaj mi głupot, ja mam dyplom z biologii, nie po to studiowałam żebyś mi głupoty próbowała wciskać".

Gość gość
Dlatego najchętniej bym paniom z dyplomem pokazała naukowe opracowanie czy też skan książki jakiejś o życiu krów, a nóż widelec się trafi tutaj ktoś kto chów zwierząt studiuje i wie w jakiej książce szukać... Link z PETA wyślę, ale i tak pewnie usłyszę że to fanaberie i wymysły ludzi chorych na umyśle ;)

Gość gość
K nie powinien mleka pić ;) Woda + mięso, najlepiej dieta barf, czyli mięcho z chrząskami, żyłkami, podrobami, i krwią ;) Mówię o kocie-kocie drapieżniku, a nie forumowym kocie ;)