Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Opinie o III LO im. Adama Mickiewicza w Katowicach

Polecane posty

Gość Ola 1
Ta szkoła to pomyłka....trzeba być bardzo twardym....bo każdy traktuje kolegę za wroga do oceny. Przechwałki rodzicami i stanowiskami rodziców....masakra

Gość gość
A jakie dokładnie są rozszerzenia?

Gość Nikola

Ma ktoś zamiar iść do Mickiewicza w 2019 i miałby ochotę popisać, nie wiem, po prostu żeby złapać mniej więcej kontakt (?).
Sama mieszkam około 50 km od Katowic, i z tego też kolejne pytanie. Są jakieś blisko internaty/bursy cokolwiek? Ewentualnie czy ktoś byłby zainteresowany wynajmem mieszkania razem w ostateczności? Mnie osobiście interesuje klasa IB.
Odezwij się ktoś :D

Gość zMicka

Nikola,

kolega z klasy (z micka oczywiscie) mieszka na co dzien w internacie, wiec jest to mozliwe ;) Mysle, ze z wynajmem mieszkania byloby za duzo zachodu jak na liceum jeszcze, poza tym jest to prawnie nie do konca dozwolone przed uzyskaniem pelnoletnosci ;) 

Gość Nikola

Mogłabym wiedzieć, gdzie znajduję się ten internat? Jeśli to nie problem. 

Gość Micek/internat

Nikola, 

Ja osobiście mieszkam w internacie. Znajduje się on na techników 5. Do szkoły można dojechać czterema autobusami. W internacie mieszka się w pokojach dwu osobowych. Warunki są spoko, wychowawczynie bardzo miłe. Jestem dopiero na pierwszym roku, ale wcześniej mój brat tu chodził i też był bardzo zadowolony. Współlokatorke starają się wybierać z tej samej szkoły oraz poprzez miejsce zamieszkania. Oczywiście istnieje opcja, że jak kogoś wcześniej poznasz, to możesz poprosić o pokój z nim. Jeśli masz więcej pytań chętnie na nie odpowiem. 

Gość Nikola

Wielkie dzięki za odpowiedź nawet nie wiesz jak bardzo mi pomagasz! 

Wychowawczynie są surowe jeśli chodzi o jakieś wyjścia? Nie mówie, że codziennie i nie na żadne podejrzane sprawy. W sensie wyjście na siłownie, jakieś pozaszkolne zajęcia sportowe mogłyby wejść w grę? Bardzo mi na tym zależy.

Gość Wiki

Hej, ja też mieszkam w internacie na Techników, więc mogę coś o nim powiedzieć. Wychowawczynie są naprawdę cudowne. Jeśli chodzi o wyjścia z internatu to możesz wychodzić kiedy chcesz i gdzie chcesz i nikogo to nie obchodzi byle byś wróciła przed 20:00. Wpisujesz się tylko do zeszytu, że wychodzisz i nikt o nic nie pyta. Jak chcesz wrócić po 20, bo masz wycieczkę, zajęcia dodatkowe albo po prostu jakieś spotkanie ze znajomymi to twoi rodzice muszą zadzwonić do internatu i potwierdzić, więc nie ma z tym żadnego problemu. Atmosfera w internacie jest wspaniała i można tu poznać naprawdę fajnych ludzi. Jeśli masz jeszcze jakieś pytania, to pytaj, chętnie odpowiem 🙂

Dzięki za odpowiedź! 

Mam pytanie do uczęszczających do Pre-IB 

Trudny był egzamin i część ustna? Jak to mniej więcej wyglądało? Czytałam trochę na ich stronie, ale lepiej chyba zapytać się kogoś kto faktycznie to przeszedł.

Cześć. Czy ktoś mógłby mi coś powiedzieć o klasie historycznej w Mickiewiczu. Kończę gimnazjum i chce się tam wybrać ... WOS i Historia oraz angielski to moje ulubione przedmioty..... jaka atmosfera, zajęcia faktycznie są również na Uniwersytecie? Nauczyciele w porządku? Wiadomo uczyć się trzeba ... Interesuje mnie prawo dlatego to liceum biorę pod uwagę .... ale moja rodzina nie jest prawnicza, normalna ... boje się degradacji .... Z góry dziękuję za info

Gość Mickiewicz

Argon, 

Zainteresowanie prawem w klasach historyczno-politologicznych Mickiewicza to nic nadzwyczajnego. I nie wszyscy pochodzą z prawniczych rodzin, wręcz mało kto - ale to też zależy na jaką klasę się trafi. Historii i WOS-u uczy kilku nauczycieli. Prof. Koclejda jest dopiero od tego roku, ale uczniowie raczej nie narzekają, jeżeli chodzi o osobowość to też niczego sobie. Prof. Wieczorek - atmosfera na jej lekcjach jest bardzo przyjemna, przyjazna, jednak trzeba czasem przy niej uważać, bo zdarza się, że myli fakty. Poza tym, że jest nieco zdezorganizowana i ma za dużo na głowie, to jest bardzo luźna jeżeli chodzi o sprawdziany i kartkówki, da radę się z nią dogadać, generalnie to złota kobieta. Prof. Durczyński - powiedziałabym, że uczy bardzo dobrze, od razu widać, że inteligentny facet ;) Polecam i jako nauczyciela i jako osobę (ma ogromny dystans do siebie). Jest jeszcze prof. Chorąży z historii, ale to prawdopodobnie jej ostatni rok. W pierwszej klasie można też trafić z tego przedmiotu na prof. Molendę, czego raczej nie polecam, tzn. uczyć może i uczy całkiem nieźle, ale potrafi zrobić niezapowiedzianą kartkówkę nawet mat-fizowi. Angielskiego uczy u nas sporo nauczycieli. Prof. Osiejuk - nie, nie, nie. Jeden sprawdzian na semestr, na lekcjach nic poza słuchaniem o jej "przygodach". Prof. Lisoń-Golec - po pierwsze, super osoba do rozmowy (!), co do lekcji to też raczej nie ma na co narzekać. Prof. Kuźnicka - bardzo przyjemne zajęcia, dużo speakingu, ale na gramatykę też zwraca uwagę. Prof. Molenda - raz jej się chce, raz jej się nie chce, więc niekiedy lekcje wyglądają tak, że praktycznie nic się nie robi, a innym razem szczegółowo przerabia tekst o mułach (z szerokim uwzględnieniem słownictwa). Prof. Nowak-Gomułka - na lekcjach nie odrywa wzroku od swojego laptopa, prowadzi szkolnego Facebooka, co pochłania całą jej energię, więc na wielu lekcjach klasa ma się zająć sobą, bo ona musi napisać to, tamto - ewentualnie dyrektorka jej potrzebuje. Nie powiedziałabym, że jest zła, ale też jakoś szczególnie nie polecam. Jako osoba dosyć sympatyczna, ale wiecznie zmęczona i zabiegana. Prof. D. Nowak - powiem tak, jeżeli chcesz się nauczyć angielskiego, to strzał w dziesiątkę. Zarówno jeżeli chodzi o gramatykę, słownictwo, jak i mówienie (a to szczególnie). Tyle, że jest bardzo trudną osobą, z pozornie niewinnej wypowiedzi potrafi wywołać piekło, powołując się na to, że nie darzysz jej należytym szacunkiem. Kolokwialnie - upierdliwa, jest kompletnym przeciwieństwem prof. Durczyńskiego, jeżeli chodzi o dystans do swojej osoby. Prof. Piotrowska (dyrektorka) - co tu dużo mówić, ma ważniejsze rzeczy na głowie niż prowadzenie lekcji - klasa dostaje kartę pracy, a ona znika na całą godzinę. Jeśli chodzi o wyjścia na Uniwersytet, to owszem - są, dosyć często. Poza tym nie tylko tam - chodzimy też do kina, teatru. Wielokrotnie się zdarza, że to do nas na lekcje bądź na aulę przychodzą różni goście i dają wykład bądź prowadzą zajęcia.

W razie jakichkolwiek pytań, pisz! :)

Gość Profil IB
Dnia 23.04.2017 o 21:23, Gość gość napisał:

Polecam Micka wszystkim, którzy są ambitni 🙂 Odkąd tu chodzę (wcześniej uczyłem się w pewnym "elitarnym" zespole szkół i dzięki Bogu tam nie zostałem) nie pożałowałem wyboru nawet przez chwilę. Atmosfera moim zdaniem jest świetna, a poziom nauki naprawdę wysoki. Nie jestem na humanie, jednak poloniści, historycy i nauczyciele wosu są genialni, bardzo dużo wymagają, ale równocześnie można z nimi pożartować, a lekcje z nimi to czysta przyjemność. Jeśli chodzi o snobizm, jest to mit. W każdej szkole znajdziesz kogos, kto za duzo o sobie myśli, ale tu moim zdaniem nie ma podziału na lepszych i gorszych. Tez mnie tak do tej szkoły zniechęcano i potwornie bałem się tu przyjść, jak widać niepotrzebnie. Plusy micka: - Poziom nauki - w tym roku najlepsze liceum w województwie, 25. w kraju Lokalizacja - Świetna atmosfera, pełno wyjść, warsztatów, współpraca z uniwersytami i wieloma firmami - Szafki Co do minusów to rzeczywiście zimą bywa zimnawo, ale da się przeżyć 🙂 Jeśli macie jeszcze jakieś pytania, piszcie śmiało 🙂

Mogę się jakoś skontaktować? Chciałabym dowiedzieć się więcej o tej szkole 🙂

Gość Julia
Dnia 5.12.2018 o 21:08, Gość Nikola napisał:

Ma ktoś zamiar iść do Mickiewicza w 2019 i miałby ochotę popisać, nie wiem, po prostu żeby złapać mniej więcej kontakt (?).
Sama mieszkam około 50 km od Katowic, i z tego też kolejne pytanie. Są jakieś blisko internaty/bursy cokolwiek? Ewentualnie czy ktoś byłby zainteresowany wynajmem mieszkania razem w ostateczności? Mnie osobiście interesuje klasa IB.
 Odezwij się ktoś 😄

Hej!! też planuję iść do klasy IB w 2019 i chętnie bym jakiś kontakt załapała, bo niestety nie znam nikogo, kto planuje taki wybór

Gość Kinga
Dnia 14.03.2019 o 20:59, Gość Julia napisał:

Hej!! też planuję iść do klasy IB w 2019 i chętnie bym jakiś kontakt załapała, bo niestety nie znam nikogo, kto planuje taki wybór

Klasa ib to moje marzenie, możemy się poznać 

Gość gość Niezadowolony

Szkołę tę można oceniać z dwóch stron: pod kątem uczniów,bo to w końcu koleżanki i koledzy na następne 3-4 lata, i nauczycieli. Jeśli chodzi o uczniów, to jest super (przynajmniej mi się takie egzemplarze trafły - extra). Ludzie są uczynni, w miarę rozsądni, ale też potrafią zaszaleć. Jeśli chodzi o kadrę to jest to dno. I z tego powodu rozważam zmianę szkoły. Jak większość uczniów dojeżdzam spoza Katowic i po prostu nie opłaca mi się wstawać codziennie o 6.00 rano i tracić dwie godziny na dojazdy. W tej szkole jest bardzo wąska grupka nauczycieli, którzy coś potrafią i potrafią uczyć, bo to też nie zawsze idzie w parze. Reszta to banda nadąsanych, humorzastych, niesympatycznych ... nie wiem jak ich nazwać, żeby nie obrazić. Mówiąc brzydko: wyżej sr..ą niż 4 litery mają. Czasem mam wrażenie, że to my jesteśmy dla nich, nie oni dla nas.  I bardzo proszę nie sugerujcie się wynikami z matur: jeśli do tej szkoły dostają się najlepsi, to trudno, żeby uzyskali oni złe wyniki z matur. Ciekwe, czy takie wyniki osiągneliby (nauczyciele) w słabszych liceach. Poza tym połowa uczniów, zwłaszcza z biol-chemu chodzi na korepetycje (i ceny zaczynają się od 100 zł/godz.). Należałoby się spytać dyrekcji ile osób rocznie rezygnuje w pierwszej klasie z tej szkoły, bo to jest bardzo dobry wskaźnik "satysfakcji klienta" 

więc zanim wybierzecie, musicie się dobrze zastanowić. Klasa może być różna

Kinga, Julia błagam zróbcie tu konto i napiszcie na priv. Do tego zbliżają się dni otwarte i zawsze znając innych będzie nam raźniej :D

Gość matfiz

Witam mam pytanie odnośnie kierunku matfiz , czy ktoś mogłbym mi troche opowiedziec o nauczycielach, to znaczy jacy sa,  czy "umią nauczyć"  i ogolnie o calej panujacej atmosferze? Z gory dziekuje

Gość Zuzia

Hejka, planuje ktoś iść do Mickiewicza do klasy biologiczno-chemicznej w 2019/2020? Chciałabym już poznac kogoś, bo jestem z Częstochowy i raczej nie będę nikogo tam znała. I byłabym wdzięczna gdyby ktoś napisal pare slow właśnie na temat chemii i biologii w tym liceum (poziom, nauczyciele itp.). 

Gość Gość Kuba

Cześć, czy ktoś tak orientacyjnie mógłby podać ilość punktów, która daje już jakieś realne szanse na zakwalifikowanie się do klasy D? Pozdrawiam

Gość ala
Dnia 11.04.2019 o 19:10, Gość Gość Kuba napisał:

Cześć, czy ktoś tak orientacyjnie mógłby podać ilość punktów, która daje już jakieś realne szanse na zakwalifikowanie się do klasy D? Pozdrawiam

srednio to 165 punktow, a minimalnie 151. oczywiscie, jesli chodzi ci o klase historyczno-politologiczna

Gość ala
Dnia 11.04.2019 o 19:10, Gość Gość Kuba napisał:

srednio to 165 punktow, a minimalnie 151. oczywiscie, jesli chodzi ci o klase historyczno-politologiczna

Gość Nauczyciele mat-fiz

Nauczyciele mat-fiz

Fizyki uczy tylko prof. Turek, ktory deklaruje depresje wywolana swoja praca. Czy taki nauczyciel prosperuje dobrze? Na lekcjach wyswietla prezentacje, krotko je komentuje, potem jakies zadanko. Dla dobrej matury polecane korki.

Matematyki natomiast najlepiej uczy prof. Spyra, bardzo jej zalezy, zeby uczniowie zrozumieli material, ma nieziemska cierpliwosc, jest dobrym pedagogiem. Odradzam jednak prof. Szczerek, ktora wyglada, jakby chodzila do tej pracy pod przymusem. Mamrocze cos do siebie, z gory zaklada, ze uczniowie juz wszystko maja w glowach, wiec po co tlumaczyc. 

Gość gość ość

hej kto na historyczną w 2019? ( ósma klasa)

a tak poza tym - ile trzeba mieć mniej więcej punktów, żeby się dostać? w najgorszym wypadku wychodzi mi 167 i troszkę się obawiam.

Gość Micek
Dnia 14.04.2019 o 19:40, Gość gość ość napisał:

a tak poza tym - ile trzeba mieć mniej więcej punktów, żeby się dostać? w najgorszym wypadku wychodzi mi 167 i troszkę się obawiam.

Z taką ilością punktów raczej się dostaniesz. Ale trzeba wziąć pod uwagę, że to klasa ósma i jesteście pierwszym takim rocznikiem, przez co nie można tego jakoś racjonalnie porównać. 

Gość Biolchem
Dnia 9.04.2019 o 17:56, Gość Zuzia napisał:

Hejka, planuje ktoś iść do Mickiewicza do klasy biologiczno-chemicznej w 2019/2020? Chciałabym już poznac kogoś, bo jestem z Częstochowy i raczej nie będę nikogo tam znała. I byłabym wdzięczna gdyby ktoś napisal pare slow właśnie na temat chemii i biologii w tym liceum (poziom, nauczyciele itp.). 

Hej, ja też jestem z Częstochowy. Mieszkam w internacie i jestem w pierwszej klasie biolchem, więc jeśli chciałabyś się czegoś dowiedzieć, to pytaj. Chętnie poznam 😉

Gość Pre-IB

Klasa Ib to moje marzenie, ale nie wiem czy się dostanę. Wie ktoś jakie były progi punktowe? O test się nie martwię bo angielski mam na dobrym poziomie ale w tym roku mocno odpuściłam z innymi przedmiotami i będę miała jakieś od 145 do 165 pkt.

Gość XYZ
Dnia 14.04.2019 o 19:40, Gość gość ość napisał:

Ja się chyba wybieram😁

Gość Gość

Hej

Wie ktoś może czy od września będzie obowiązywał system dwuzmianowy? I czy mógłby się ktoś wypowiedzieć na temat klasy humanistycznej? 

Gość Lisek_2003

Hejka 

Mam zamiar iść do Mickiewicza na profil ekonomiczny (matma i gegra), ewentualnie mat-fiz. Może ktoś się orientuje ile minimum trzeba mieć punktów, albo ile wynosiła minimalna ilość ich w poprzednim roku. Testy mi spoko poszły i wgl się dobrze uczę, ale nie mam żadnych konkursów i nwm czy Mickiewicz to dla mnie nie za wysokie progi. Jeśli jest ktoś z okolic Chorzowa i się tam wybiera, to chętnie poznam bo z mojej szkoły chyba nikt się tam nie wybiera.

Gość Gość z marzeniami

Hej. Chciałam się zapytać czy do waszych klas doszedł ktoś w ciągu roku lub np. w 2 klasie? Czy na lajcie z nim nawiązywali kontakt, czy traktowali raczej z dystansem. I czy nauczyciele biolchem uczą I przykładają się czy raczej polega to tylko na chodzeniu na korki?