Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Padudinka

Twardniejacy brzuch, Twardy trzon macicy a 5 miesiąc ciazy

Polecane posty

Gość Padudinka

Czesc wszystkim. Jestem w 21 tyg ciąży wszystko było ok aż do teraz. To moja pierwsza ciąża. Nie czuje jeszcze ruchów dziecka. Gin powiedział mi na wizycie ze mam twardy brzuch i twardy trzon macicy i ze trochę go to niepokoi. Mam brac magnez 3 razy dziennie i zobaczymy na następnej wizycie. Brzuch zaczął mi się stawiać, trochę pobolewa zwłaszcza jak cos porobie. U dołu brzucha czuje czasem ukłucie lub częściej bolgotanie jak czasem od jelit. Było USG dopochwowe i wymiary szyjki naradzie ok. Mam się czym martwić? Zmienić jedzenie czy czegoś nie robić? Lekarz naradzie nie ograniczył niczego ale ja się niepokoje.

Gość Padudinka
Dodam jeszcze ze pytał czy się nie przemeczylam, nie przedzwigalam no ale nie nic z tych rzeczy..

Gość Padudinka

Gość gość
Duuuuuzo wypoczywac, lezec z poduszka pod pupa, mozesz brac magnez profilaktycznie. Ogolnie oszczedzaj sie i unikaj wysilku. Ja mialam tez twardy brzuch, stawiajacy sie, a w 26 tygodniu szyjka zaczela sie skracac. Dociagnelam do 37 tygodnia na luteinie, cora zdrowa :-)

Gość Padudinka
Cieszę się ze u Ciebie wszystko dobrze się skończyło. Mam nadzieje ze u mnie tez będzie ok bo strasznie się martwie

Gość gość
Spokooojnie, bedzie dobrze, sa kobitki ktore nawet ze zgladzona szyjka i rozwarciem chodza co 40 tygodnia :-). A u mnie faktycznie dobrze robilo lezenie i odpoczywanie, aktywnosc fizycznz tylko deikatna-jakis lekki spacerek, zadnego dzwigania - Ty masz lezec a maz niech obrabia dom i zakupy :-)

Gość Padudinka
No właśnie jak tu odpoczywać jak ciągle cos ktoś odemnie chce. Kiedy zaczęła czuć ruchy dziecka?

Gość gość
Ja juz w 19 tyg.poczułam ruch dzidziusia.. Tez miewam twardniejacy brzuch, wtedy biore nospe, głownie leżę lub siedze, oszczędzaj się! Ja jestem w 27 tyg.

Hej:) mi się stawiał brzuch od 18tc(szpital 5 dni a potem tryb szpitalny w domu) od 32 miałam miękką szyjkę-już kazał mi leżec czego i tak nie robiłam zawsze bo było zawsze coś do zrobienia plus to że weź leż jak cie zgaga pali jak tylko sie schylisz, od 35 rozwarcie na 3cm... No i urodziłam 5 dni przed terminem OM i 3 dni przed terminem z USG przez cc. Nic sie nie działo ale mialam lekkie skurcze to pojechaliśmy no bo pamietalam ze rozwarcie było na 3 cm na ost wizycie .....w szpitalu rozwarcie sie zatrzymalo na 4cm i nie chciało isc:P piłka piłka chodzenie-nic, oxy przez 6 godzin nic. Prrzebili mi pęcherz płodowy -2 h nic No to po 20 godzinach stół i cc:P Mała była owinięta pępowiną wokół głowy i ręki-pisane było mi cc, nie wiadomo jak to by się skończyło.

Gość Padudinka
Dobrze ze wszystko się zakończyło pozytywnie. Ja i tak jestem panikara a teraz to juz wogole. Byleby było dobrze no i to ze nie czuje ruchów maluszka to normalne?

Gość gość
Jeśli to twoja pierwsza ciąża to normalne, że jeszcze nie czujesz ruchów, masz czas - a jesteś z tych szczuplejszych czy raczej pulchnych? Bo te troszkę pulchniejsze panie czują jeszcze później.

Gość Padudinka
Znajoma która niedługo rodzi juz w 20 tyg czuła ruchy. Bratowa podobnie w 20 wiec myslalam ze cos nie tak. Do szczuplutkich nie należeli ale nadmiaru ciałka tez nie mam

Gość gość
Padudinka ! Ty je czujesz tylko nie umiesz odróżnic co z resztą nic dziwnego lub dzidzia tak się ułożyła że jeszcze mocno nie odczuwasz. To co opisujesz jako bulgotanie jelit jestem niemal pewna, że to ruchy a kwestia tygodnia dóch i poczujesz je dokładniej. wiem co piszę, jestem w 23tc. :) To moja również pierwsza ciąża takie bulgotanie poczułam dość szybko czuję już od 17-18 tygodnia. A mocne ruchy i kopniaki od około 20-21. Zobaczysz to pewnie kwestia dni jak poczujesz nie martw się może dziecko ułożyło się bardziej z tyłu. Druga sprawa nie rozumiem dlaczego lekarz niczego Ci nie zakazał i nic Ci nie przepisał. Ja rownież mam i miałam twadry brzuch. Tzn podbrzusze i macice. Oraz mnie czasami po wysiłku pobolewało i po piersze dostałam luteine na podtrzymanie. Może poproś lekarza? Po drugie kazali mi dużo leżeć, odpoczywać. Jak masz twardy brzuch, macice to trzeba się oszczędzać. Zero wysiłku, zero noszenia siat z zakupami itd. Dużo odpoczynku, leżenia i delikatne spacerki, ale niestety zero sportu. Absolutnie.

Gość gość
Aha i bierz nospe - jest rozkurczowa. W szpitalu jak byłam to do leków podawali mi nospe 3 razy dziennie mówiąc że rozkurcza macice. A kolejna sprawa to zero seksu. Bynajmniej mi powiedziano byśmy się wstrzymali jak mam takie dolegliwości. Ja Cię tutaj oczywiście nie zamierzam straszyć, ale generalnie trzeba na siebie chuchac i dmuchać jak ma się twardy brzuch. Ja początkowo albo wziełam córeczkę kumpeli 1,5 roczną na ręce, a to podniosłam krzesło, a to miskę z wodą dużą itd. Dalej się zapominam na szczęście mężuś mnie solidnie pilnuje. Nie można dźwigać nic mimo że wydaje nam się to że niewiele.

Gość Padudinka
Staram się oszczędzać ale nie zawsze idzie robić jak naj mniej. Lekarz nic nie zakazał i kazał brać tylko magnez 3 razy dziennie po tabletce. Może z uwagi na to ze nic się nie skraca wymiary są dobre naradzie nic nie zalecił? Tak czy inaczej martwicę się żeby wszystko było ok. A to bulgotanie może faktycznie dzidziuś teraz juz nie rozróżniam w ogóle..

Gość Padudinka
No i tak jak pisalam chwile pochodzenia lekka reklamowej chwyce i juz mi jakoś źle na brzuchu i plecy bola...

Skurcze łydek, zespół niespokojnych nóg czy twardnienie brzucha mogą być objawami niedoboru magnezu. Pamiętać należy, że w ciąży zapotrzebowanie na magnez jest nawet o 35% wyższe od przeciętnego zapotrzebowania dorosłego człowieka. Szczególnie będąc w ciąży warto wybierać preparaty sprawdzone, przebadane, o statusie leku – te, które poleca lekarz ginekolog.