Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mam swoje zdanie 123

Całowanie w dłoń. Co robić?

Polecane posty

Gość mam swoje zdanie 123

Ostatnio jakoś tak przypadkowo się złożyło, że sporo facetów pocałowało mnie w dłoń. Nie chciałam tego, ale nic nie pomogło. Trzymałam rękę nisko, kciuk był pionowo, ale oni i tak przekręcali mi dłoń. Co robić w takiej sytuacji? Bardziej usztywniać dłoń? Naprawdę tego nienawidzę. Uważam, że taki pocałunek to pozostałość starego patriarchalnego systemu i dość mocno akcentuje nierówność między płciami.

tez nie lubie, w takich sytuacjach wrecz wyrywam dlon. Czlowanie w reke kojarzy mi sie z panem Czesiem spod budki z piwem, co mowi "kierowniczko" i przymila sie zeby mu dolozyc do wina :O

Gość kotka poes
Chyba jestescie nienormalne. Jest to stara forma grzecznosciowa, praktycznie juz zapomniana. Facet, ktory caluje w reke jest dobrze wychowany i np otworzy drzwi przede mna, przepusci mnie w przejsciu i takie tam. Mnie by pochlebialo gdyby mnie w reke calowali.

co innego otwieranie drzwi, a co innego obslinianie komus reki. W dodatku wiekszosc tych "dzentelmenow" nie schyla sie do dloni, tylko ciagnie ja do gory :O :D

Gość gość
Tez tego nie znoszę ale ze względów higienicznych,natomiast starsze pokolenie tak robi i nie ma w tym nic patriarchalnego wręcz odwrotnie jest to wyraz szacunku(powinien byc),moja babcia zawsze podawała rękę z dużym pierścieniem jak królowa :)pierwsza i uznałaby pewnie,ze jesli mężczyzna tego nie zrobi to jest niekulturalny,nie umie sie zachować.W rękę całują różni ludzie i wiekszosc robi to z przyzwyczajenia ,zostali nauczeni,ze tak trzeba.Zapewniam,ze nie tylko pijaczki itp.caluja rękę ale tez ludzie na poziomie ,sama mam takie przypadki w rodzinie.Moi wujkowie,moj tata i nie sa to ludzie zacofani,żyjący na uboczu,sa wykształceni,pracują.To pozostałość po innych czasach,moj chrzestny zawsze całuje mnie najpierw w rękę a następnie w policzki a przecież opiekował sie mną jak byłam dzieckiem:)Jednak teraz jestem kobieta i kobiety należy całować w rękę.Jednak nie znoszę jak ktoś obcy ma takie zapędy bo mnie to brzydzi,jest to niehigieniczne.

Gość gość
Doszukujesz sie w tym zbyt wiele.Całowanie w rękę nie podkreśla nierówności miedzy płciami,tutaj demonizujesz.Zawsze na świecie byli różni mężczyźni i jedni szanowali kobiety a inni nie,jak dzis słyszę jak faceci rozmawiają ze swoimi partnerkami,jakim językiem to mi rece opadają.Wszyscy ,których znam ,którzy całują jeszcze w rękę zawsze schylaja sie do ręki.Nie lubię tego ale wiem czemu to robia ,ich zdaniem na tym polega dobre wychowanie .W rękę kiedyś całowali wszyscy ,dyrektorzy,lekarze,robotnicy itd...Nikt inaczej nie witał sie z kobieta,nie obrażajcie starszych ludzi mówiąc,ze to takie typy spod budki z piwem,po prostu zostali tak wychowani.

nie mowie, ze wszyscy, co caluja w reke stoja pod budka z piwem :D Po prostu nie lubie, jak ktos obcy chce to zrobic.

Gość gość
Wystawiaj tylek do calowania,ja bym cie cmokną:-)

Gość gość
zabrać rękę jak widzisz, że ktoś jest gotowy do obślinienia Ci dłoni.

Gość gość
Pozwalam sie niektórym całować w rękę a innym nie,zalezy od człowieka.Staje wtedy dalej ,witam sie z daleka lub witam sie inaczej,przez dygnięcie:),niekiedy cos tam wymyślam ,ze akurat mam uczulenie itp.Jednak najcześciej nie da sie tego uniknąć i cóż trzeba to przeżyć.Mozesz nie podać ręki jakiemuś obcemu żulowi ale innym powinno sie bo wypadnie to źle .To jest forma grzecznościowa ,dzis niezręczna ale kiedyś było inaczej.

Gość gość
Oj młoda styczniowa to z kciukiem to pewnie był głupi żart,mężczyźni nie biorą ręki kobiety na sile tylko najpierw sie schylaja,kobieta podaje dłoń a oni całują.Nie zawsze można odmówić- powiesz tak szefowi,dziadkowi ,starszemu sympatycznemu sąsiadowi?Wtedy uznałbym,ze to ja zachowuje sie niekulturalne.Nikt nie lubi jak całuje nas ktoś kogo nie lubimy bądź jest dla nas odpychający.W policzki tez nie lubię byc calowana przez byle kogo ,jest czasami jak jest.Najlepiej podczas przywitania trzymaj rece za sobą,złożone na plecach ale nie zawsze tak wypada.

Gość Nie martwcie się
Nie martwcie się, wyzwolone panie, jest to zwyczaj stary, coraz rzadszy i zanikający, już niedługo nie będziecie musiały znosic takich głupich ceregieli, a wasze córki na pewno ;) A drzwiami to będziecie dostawac w twarz od faceta, zamiast mieć je przed wami szeroko otwarte :) Także spokojnie, jeszcze trochę cierpliwości i świat męsko-damski będzie urządzony po waszej myśli ;) x kotka poes - właśnie mężczyzna powinien się SCHYLIĆ ku dłoni kobiety, a nie ciągnąć ją do góry, także nie masz racji :)

Jesli mialoby mi to zagwarantowac, ze nikt mnie do konca zycia nie bedzie calowac po rekach bez mojej zgody, to tak, z radoscia bede sobie otwierac drzwi. Jakos przezyje. Ja wole facetow idealnych, takich, ktorzy nie caluja, ale drzwi otworza. Ale ja mam wygorowane wymagania, wiem.

Gość gość
Do młodej styczniowej,jestem za tym aby kobiety mogły żyć jak chcą ,robić co chcą jednak nie znaczy to,ze wszyscy mężczyźni chcą nas upodlić ,wiekszosc nawet pewnie nie słyszała o całowaniu kciuka.Autorka nie chce byc calowana jednak ludzie sa różni,najprawdopodobniej tego nie rozumieją,nie widza,po prostu robia odruchowo.Nie znaczy to,ze wszyscy sa głupi,źli i maja złe intencje oraz chcą nas obslinic,to kwestia tego,ze sa z innych czasów.Moj dziadek całował w rękę wszystkie kobiety i nigdy pewnie nie pomyślałby,ze je tym obraza czy brzydzi.Chciał byc miły,całował w rękę tez swoja żonę moja babcie a następnie w policzki,oni zawsze sie kochali:)mimo nieporozumień.Dziadek w rodzinnym domu mojej mamy gotował obiady,babcia pracowała w tym czasie,dziadek tez pracował jednak w innych porach,nigdy nie migal sie od obowiązków domowych,lubił je,zajmował sie dziećmi a nie był typem ciepłych kluch.Nie wiem skad ten patriarchat tutaj wam sie wziął.Mnie tez niestety pocalowal obleśny,cwaniaczkowaty facet,potem poszłam umyć rękę ale nie wszyscy tacy sa.

Gość Nie martwcie się
Wygórowane wymagania? :) Raczej chyba niewiele wymagasz, skoro to wystarczy do ideału :P Większość mężczyzn z młodszego pokolenia spełnia te kryteria - w rękę nie całują, ale jeszcze drzwi otwierają (gimbaza już może nie otwiera). Całowanie w dłoń to domena pokolenia naszych dziadków, ewentualnie ojców (choć nie wiem, ile masz lat, ale przypuszczam, że jesteś młoda). To pokolenie już odchodzi, tak jak pisałam - niedługo nie będziecie musiały bać się o niehigieniczne buziaki, którym ktoś chciał wam okazać szacunek :) Chyba lepiej jest przecierpiec symboliczny pocałunek (wychowany meżczyzna nie obślinia dłoni, właściwie jej nie dotyka ustami, liczy się sam gest pochylenia nad dłonią), niż zrobić przykry afront panu w wieku naszego dziadka, prawda? Ja przynajmniej tak to postrzegam.

Gość Nie martwcie się
Mnie to zawsze ujmuje :) Kiedy starszy wiekiem mężczyzna pochyla się do mojej dłoni jest w tym szacunek dla kobiety (choć młodszej, ale mężczyzna zaznacza, że przed kobietą on się pochyla), hołd dla jej urody i płci :) Takie mam skojarzenia. Może dlatego, że mnie nie całowaly w życiu w rękę Cześki spod budki z piwem, tylko dobrze wychowani, wykształceni, godni szacunku mężczyźni na przykład z rodziny (dziadek całujący wnuczke w rękę - piękne).

Gość gość
Do młodej styczniowej ,rozumiem rady sa tutaj jak najbardziej wskazane,jednak (jeszcze raz to napiszę)czy powiesz tak jak napisałaś do szefa,dziadka czy starszego sympatycznego sąsiada?Nie zawsze da sie tego uniknąć.

Gość gość
jeżeli mezczyzna całuje w dłoń tak jak powinien, ok. ALE PRZEWAZnie jeden z drugim PODNOSI DŁOŃ DO GÓRY, boleśnie PRZEKRĘCA RĘKĘ i OBŚLINIA.I TEMU ZACHOWANIU mówimy stanowcze NIE. NIE dla tego typu CHAMSTWA. Jesli kobieta ustawia dłoń do uscisku, to NIEKULTURALNE jest przekręcanie jej i unoszenie dłoni do góry. PSEUDOKULTURCE mówimy NIE. NIE I jeszcze raz NIE

Gość gość
No cóż ja bardzo chciałabym aby moj dziadek mogl całować mnie w rękę nadal bo niestety juz nie zyje,nasze dzisiejsze zwyczaje za jakiś czas tez pewnie bedą nieaktualne i jako starszym ludziom bedzie wam przykro,ze ktoś to odtrąca.Nie piszę o cześkach spod budki z piwem.Czasami nawet ten Czesiek jest mimo wszystko kulturalniejszy niż to co widzę często teraz.

Gość gość
Tak trochę z innej beczki,mieszkałam w Skandynawii,mam tam znajomych,którzy odwiedzają tez Polskę.I zawsze miałam problemy z tym,ze z jakimś znajomym zderzałam sie drzwiach,ja przyzwyczajona do tego,ze wchodzę pierwsza a mężczyzna otwiera dzwi robię to odruchowo,to samo dotyczyło dźwignia ciężkich przedmiotów itp.,z czasem jak nie mogłam czegoś podnieść,było mi za cieżko zaczęłam dawać koledze zakupy tekstem pomożesz mi masz.Ile razy nasłuchałam sie o tym,ze mężczyzna nie musi tak robić itp.smialam sie z tego i mówiłam,ze ja jestem polska kobieta i kultury wymagam.Nikt sie z tego nie śmiał po prostu uznano,ze taka mamy kulturę,zwyczaje.Skandynawia to kraje zapuszczone pod względem kultury zachowania,tradycji i brakuje tego.Nie bądźmy nigdy tacy bo szkoda aby cos dobrego i ładnego zaprzepaścić.Całowanie w rękę nie jest fajne jednak tak jak ja jestem przyzwyczajona,ze wchodzę pierwsza tak starsi ludzie całują kobiety w rękę.

Gość gość
A ja nie caluje juz kobiet w reke na powitanie, ba nawet slownie nie witam sie. Dzwi tez juz nie otwieram przed kobietami, ani nie przepuszczam w drzwiach kobiet po tym jak kilka razy zostalem wysmiany przez grupki kobiet za takie uczynki. Same uczycie aby was nie szanowac.

Gość gość
Całowanie dłoni kobiety to wyraz ogromnego szacunku dla niej. Durne baby wolą teraz spermę na twarz