Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Problem z 2 ciążą.

Polecane posty

Gość gość

Mam 2 letnią córkę i wychowawczy do końca grudnia. Teraz jestem w 6 tc, zagrożonej (plamienia). Należałoby mi się L4 - tak twierdzi lekarz. Jak zrobić aby przejść na L4? Wypowiedzieć urlop wychowawczy, wrócić na kilka dni do pracy i dać zwolnienie? A co w przypadku gdy nie daj Boże poronię? Muszę pracować czy mogę wrócić na wychowawczy? (chodzi mi o opiekę nad starszym dzieckiem, bo chciałam po grudniu przedłużyć wychowawczy aż małą nie skończy 3 lat). Czy L4 jest płatne, skoro już 1.5 roku przebywam na bezpłatnym wychowawczym? Czy później będzie należał mi się rok płatnego macierzyńskiego? Mam umowę na czas nieokreślony.

Gość gość
Oczywiście będziesz mieć płatne L4 przy czym aby wrócić z wychowawczego musisz napisać wniosek do pracodawcy na 30 dni przed planowanym powrotem do pracy. Wiem, że Ty do pracy nie wracasz, ale teoretycznie taki wniosek składa się na miesiąc przed chęcią powrotu.

Gość gość
Dziekuje za odpowiedz. I l4 jest wowczas platne, tak? A co jesli nie daj Boze poronie (2 ciaze juz poronilam), wracam do pracy czy moge byc nadal na wychowawczym?

Gość gość
tak L4 jest płatne. Co do poronienia to w takiej sytuacji składasz wniosek o udzielenie wychowawczego i dalej na nim jesteś -pamiętaj tylko że urlop wychowawczy może być podzielony na maksymalnie 3 części.