Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Ola_Amelia

Nazwisko, a alimenty

Polecane posty

Z ojcem dziecka rozstałam się w drugim miesiącu ciąży. Wiem, że nasza "sprawa" skończy się w sądzie, bo ten idiota nie chce się dogadać. Czy dziecko musi nosić jego nazwisko? Mogę go w szpitalu podać jako ojca, ale zaznaczyć że dziecko będzie miało nazwisko po mnie?Czy jeśli będzie miała moje, to coś to zmieni jeśli chodzi o obowiązek alimentacyjny? Pomocy...

Gość gość
nazwisko dla dziecka ustala się w USC a nie w szpitalu. W szpitalu podasz tylko dane ojca a całą resztę w USC trzeba załatwić.

Gość gość
Mozesz,moja siostra miala podobna sytuacje i dala swoje nazwisko dziecku

Gość gość
Puscilas sie z byle kim to mam nadzieje ze będziesz,miala ciągle pod górkę idiotko

Gość gość
nie musi, wręcz bym powiedziała, ze nie powinno- bo będziesz miała problemy. Alimenty facet musi płacic- jesli dziecko jest jego.

Gość gość
Gsc 11.51 modl sie zeby wychowac syna(jezeli go masz)tak zeby nie zostawil kobiety w ciazy.

Gość gość
jak nie macie slubu, to facet musi uznac dziecko w USC, a nie w szpitalu...w szpitalu to podajesz swoje dane i ojca, a dopiero w USC zalatwia sie wszystko. alimenty jak jego dziecko to musi placic i nie ma roznicy, czy dziecko ma twoje nazwisko, czy ojca.

Gość gość
Szpital sam wpisuje dziecku nazwisko matki

Po pierwsze - w szpitalu niczego nie zaznaczasz bo wszystko załatwiasz w USC Po drugie - Najpierw w USC ojciec musi uznać dziecko ( jeśli nie uzna - musisz sprawę dać do sądu , inaczej nie dostaniesz alimentów ) Po trzecie - dziecko jak najbardziej może mieć Twoje nazwisko. Po czwarte - alimenty są przysądzane na dane dziecko .... nazwisko nie ma nic do rzeczy.

Dzieki za wszystkie odpowiedzi.pytali m o szpital,bo ktos mi powiedzial ze to wazne na bo tam podam.a jak to jest z tym uznaniem w usc? mam go tam podac i co? Bo pojsc to on tam napewno nie pojdzie,choćby dlatego ze uciekł do mamusi na drugi koniec kraju

w szpitalu o nic Cię nie pytaja, wpisuja Twoje nazwisko. W USC on musi potwierdzić, że jest ojcem osobiście.

Gość gość
czeka cię sprawa sądowa: "Ustalenie ojcostwa przez sąd Bywają sytuacje spraw o ustalenie ojcostwa, w których o ustaleniu kto jest ojcem dziecka musi zdecydować sąd. Pozew może złożyć matka lub domniemany ojciec do momentu osiągnięcia przez dziecko 18 roku życia. W dalszej kolejności już tylko samo dziecko w ciągu trzech lat ma możliwość ustalenia kto jest jego ojcem lub prokurator - zawsze, gdy wymaga tego ochrona praworządność. - W dokumencie musi zostać precyzyjnie określone kto jest ojcem dziecka oraz dowody na potwierdzenie tej tezy - opinia lekarska, wynik badania DNA, zaświadczenia, zeznania świadków - wymienia Martyna Kamińska-Dziekanowska Omega Kancelarie Prawne. W zależności od osoby składającej wniosek, oprócz stwierdzenia ojcostwa, mogą zostać określone inne, dalsze żądania. Z reguły dotyczą one uznania nazwiska ojca, zasądzenia alimentów, nadanie lub odbiory władzy rodzicielskiej nad dzieckiem, pokrycie wydatków matki w związku z ciążą i porodem. Odpowiednio stworzony pozew o ustalenie ojcostwa składa się do wydziału rodzinnego Sądu Rejonowego, właściwego ze względu na miejsce zamieszkania ojca dziecka. "Warto pamiętać, że niezależnie od wysnuwanych roszczeń złożenie takiego pozwu jest wolne od opłat sądowych" - dodaje prawnik. "

Gość gość
Jeżeli ojciec dziecka nie jest twoim mężem to musi iść z toba do USC i osobiście podpisać ze uznaje dziecko. Ty sama tego nie możesz podać. Nazwisko może mieć twoje. Jeśli osobiście w USC się nie stawi i nie uzna dziecka nie dostaniesz alimentoiw. Musisz wtedy sądownie to zalatwic

Gość gość
Co do samej rejestracji w USC: "Rejestracja urodzenia - dziecko panieńskie (bez uznania przez biologicznego ojca) Podstawa prawna: Art. 42 ust.2 prawa aktu stanu cywilnego /Dz. U. z 1986r. Nr 36 poz. 180 z późniejszymi zmianami/. 1. Wymagane - odpis aktu urodzenia matki dziecka (jeżeli był sporządzony w innym Urzędzie Stanu Cywilnego) - dowód osobisty matki - obecność matki przy rejestracji 2. Opłata skarbowa - podanie - 5,00 PLN 3. Termin oczekiwania Akt zostaje wydany niezwłocznie."