Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Badanie wody pitnej.Proszę o rady.

Polecane posty

Gość gość

Sytuacja wygląda następująco- woda w moim domu budzi poważne zastrzeżenia.Jest rdzawa,żółta,nie pachnie czasem dobrze ( pachnie jak zlew bez syfonu),czasem jest bez zapachu.Natomiast jest non stop rdzawa/żółta- zależy od dnia.Problem występuje w całej gminie.U innych jest czysta,ale źle wg ludzi pachnie,u innych brudna.Jeszcze u innych ponoć śmierdzi ostro chlorem.Ludzie tej wody nie piją,kupują butelkowaną.Kobiety w ciąży i dzieci do 1 r.ż mają odgórnie dowożoną wodę butelkowaną(dostawcą są wodociągi, z których pobieramy wodę,ponoć ta woda nie nadaje się do użytku przez w/w odbiorców). Były zgłoszenia,telefony od ludzi do prezesa wodociągów- że coś jest nie halo,że tak woda nie może wyglądać itd.Prezes ściemnia,że oni wodę badają,że normy nie są przekroczone co chodzi o azotany,że pewnie ludzie mają w domach coś nie tak z instalacją,że ta woda jest taka rdzawa.Ja osobiście zarówno u siebie w domu jak i u innych zauważyłam,że jest wysyp tzw."jelitówek".O ile wcześniej ta przypadłość atakowała raz do roku.o tyle teraz co kilka tyg ludzie są chorzy,mają biegunki,wymioty itd.Moja córka chodzi do szkoły i dzieci regularnie i wymiennie chorują.U nas w domu co jakiś(częsty) czas dochodzi do tego typu problemów.Mój mąż,który do niedawna mieszkał w innej miejscowości i po ślubie sprowadził się do mnie-nigdy wcześniej nie miał jelitówki ani nie wymiotował.Teraz wymiotuje regularnie i choruje jak inni.Co robić?Dzwoniłam do jakiegoś większego laboratorium i tam mi powiedzieli,żeby przyjechać do ich laboratorium,zabrać ze sobą pracownika i on pobierze wodę.Następnie wykonają szczegółowe analizy i dostarczą mi wyniki.Tak wykonana analiza ma moc prawną w razie wykrycia nieprawidłowości.Laboratorium jest niezależne.Nasze wodociągi robią badania jakby "u siebie".Możecie coś jeszcze doradzić?

Gość gość
bez badań wody nic się nie doradzi. Niech badają. a tak swoją drogą co to za laboratorium. Najlepszą instytucją do zgłąszania takich uwag jest Sanepid

Gość gość
Specjalistyczne laboratorium do badania wody,ścieków,gleby itd.Niezależne.Ponieważ nasze wodociągi robią badania "u siebie".

Gość rroob

są przecież firmy ktore sie tym zajmuja

Gość patrykzerto44

Też robiłem takie badania wody, tyle że na działce. Korzystałem wtedy z pomocy firmy Palab. Odezwij się do nich. Podchodzą do tematu bardzo profesjonalnie i konkretnie. Cenowo też nie powinieneś być zdziwiony. Ze swojej strony mogę polecić.