Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Zmiana adresu zameldowania

Polecane posty

Gość gość

Mam pytanie, będę zmieniać adres zameldowania i zamieszkania, jakie będą potrzebne dokumenty aby zameldować się w nowym miejscu (spółdzielni) i czy w ogóle jakiekolwiek będą potrzebne, może wystarczy, że pójdę z dowodem i się zamelduje? zaznaczam, że nie jestem właścicielem mieszkania, czy z poprzedniego miejsca wymeldują mnie z automatu czy muszę iść do nich osobiście. Wiem, że najłatwiej byłoby wykonać telefon do spółdzielni ale zamiast czekać do poniedziałku, któraś z Was mi pomoże.

Gość gość
jeżeli nie jesteś właścicielem mieszkania to sama się nie zameldujesz. Z poprzedniego miejsca sami cię wymeldują.

Gość gość
dokładnie. Jeśli nie jesteś właścicielem mieszkania to sama się w nim nie zameldujesz. Musisz wybrać się z właścicielem do urzędu miasta/gminy wypełniacie taki druczek i jesteś zameldowana. Tam jest też taka rubryczka odnośnie aktualnego adresu i jak to wypełnisz to automatycznie Cię wymeldują. Radzę wziąć ze sobą od razu zdjęcia do dowodu osobistego ( będziesz musiała wymienić) oszczędzi Ci to latania. W przypadku gdy nie ma właściciela mieszkania ( np nie żyje, a Ty chcesz się zameldować) to składasz wniosek aby zameldowano Cię ''decyzją administracyjną''

Gość gość
aha i do spółdzielni to idziesz na samym końcu, jak już załatwisz sprawy w urzędzie

Gość gość
a po co do spółdzielni? przecież spółdzielnia nia ma z zamledowaniem nic wspólnego

Gość gość
A wcale nie prawda. Wystarczy Ci akt własności, odcinek z opłacenia podatku za ten rok i dowód odobisty właściciela. :) Wypęłniony druczek z urzędu z podpisem właściciela rzecz jasna. Jak nie wiecie to się nie wypowiadajcie. Tak meldowałam córkę u teściowej, mama u babci tak się meldowała. Więc wiem co mówię.

Gość gość
jestem gościem z 08:05 Jest dokładnie tak jak napisałam. Pracowałam wiele lat w urzędzie miasta ds meldunków i sama niedawno przechodziłam przez proces meldowania się. Możesz jak najbardziej być bez właściciela mieszkania, ale i tak potrzebujesz jego podpisu, dowodu i aktu notarialnego.

Gość gość
Nie zgodzie się z poprzednimi wpisami, moi rodzice meldowali sie w mieszkaniu wynajmowanym od prywatnego wlasciciela. Wystarczyla umowa najmu ( są na niej dane wlasciciela). Sami wypelnili druki do meldunku, poszli do urzędu miasta i bez problemu zostali zameldowani

Gość gość
do 08:05 - akt notarialny - oryginał czy może być kopia, zgoda właściciela może być na papierze? jest na to jakiś druczek czy trzeba własnoręcznie napisać?

Gość gość
zresztą , w poniedziałek przejdę się do urzędu miasta i o wszystko zapytam.