Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

palicie epapierosy? też są rakotwórcze...koleżanka się na mnie obraziła za to.

Polecane posty

Gość gość

ja nie palę, przeszkadza mi też jak ktoś obok pali. mam koleżankę która się na mnie obraziła, bo zwróciłam jej uwagę, aby u mnie w domu nie paliła e-papierosa, bo jest szkodliwy. oczywiście się obraziła i stwierdziła, że jestem nawiedzona :O

Gość gość
I bardzo dobrze, niech się obraża fajki e-papierosy powinny być traktowane na równi z uzależnieniami np. od narkotyków. Jest to dokładnie to samo- tyle ze szkodzi nie tylko osobie uzależnionej ale otoczeniu

Gość gość
jestem wrogiem palenia ale mimo wszystko e-papieros nie jest szkodliwy albo dużo mniej szkodliwy dla otoczenia jak zwykły papieros. w e-papierosie jednak nie powstają rakotwórcze związki jak podczas palenia papierosa zwykłego

Gość gość
a wiesz czemu epapierosy są mniej szkodliwe? bo osoba paląca wdycha to co rakotwórcze a wydycha parę wodną, która już dla otoczenia nie jest szkodliwa. Dlatego epapierosy są duże lepsze. I to uzależnienie różni się od narkotyków, dlaczego? Bo jak jesteś na haju nie jesteś sobą, a paląc papierosy twój mózg nie zmienia myślenia.

Gość gość
Jeżeli jest to twój dom to panują w nim TWOJE zasady,koleżance nic do tego ;) ja paliłam normalne papierosy ale mam też ten cud techniki(epapierosa) ale nie przypada mi do gustu,ale przy dziecku nigdy nie będę paliła wszystko jedno czego,uważam, że robię głupotę paląc ale mnie to relaksuje . Jak przychodzą koleżanki i koledzy (ogólnie hałaśliwi imprezowicze) to mój chłopak na nich sie wydziera żeby nie palili a w szczególności przy naszej córeczce (a ponieważ nie chcą mieć z nim na pieńku to papieroski od razu są zgniatane i nie ma o czym dyskutować)

Gość gość autorka tematu
i tu się mylisz - powstają rakotwórcze substancje, w płynie jest zawarty arsen, który może prowadzić do rozwoju nowotworów płuc, poza tym w wyniku spalania glikolu też powstają rakotwórcze związki.

Gość gość
To Twoj dom i Twoje zasady! Ja tez nigdy bym nie pozwolila palic w moim domu, bo sama nie pale idraznie sam smrod nawet epapierosa!

Gość gość autorka tematu
Naukowcy przebadali 12 związków w aerozolach, 10 ogólnie dostępnych roztworów nikotyny i 3 roztworów wzorcowych składających się z czystej gliceryny, czystego propylenu glikolowego oraz mieszaniny obu rozpuszczalników. Związki były badane przy różnej mocy baterii. Substancje rakotwórcze znaleziono aż w 8 na 13 próbek, a najbardziej niebezpieczne okazały się aerozole na bazie propylenu glikolowego.

Gość gość
a skąd masz pewność że wydycha się tylko parę wodną? skoro ktoś wciąga te substancje to i wydycha ich część. badania nad szkodliwością e-papierosów dopiero się zaczęły i już wskazują na niebezpieczne substancje w nich zawarte. a co będzie dalej? kiedyś uważano, że palenie papierosów nie jest niebezpieczne...

Gość gość autoka tematu
no własnie mój dom, więc zaproponowałam aby wyszła na dwór, bo jak ma się ochotę truć to ok, ale mnie truła nie będzie.

Gość gość
I prawidłowo ;)

Gość gość
Mit nr 1: E-papieros pomaga zerwać z nikotynowym nałogiem Koronnym argumentem wielbicieli puszczania "elektronicznego dymka" jest to, że to po prostu świetna terapia pozwalająca wyzwolić się z nałogu. Prawda jest trochę inna. Elektroniczne fajki mogą zawierać dwukrotnie większą dawkę nikotyny niż np. popularny w terapii antynikotynowej inhalator.

Gość gość
Mój kolega 32 lata okaz zdrowia wylądował w szpitalu przez te elektroniczne fajki /stan przedzawałowy/ lekarz go badał i powiedział że możliwe że przyczyną było palenie przez kilka miesięcy e-papierosa a wcześniej kolega palił zwykłe szlugi przez kilkanaście lat i nic mu nie było :-)

Gość gość autorka tematu
Co do chłopaka który wylądował w szpitalu to równie dobrze mogła być reakcja po prawdziwych papierosach - skutki wychodzą po latach. tego generalnie nie wiemy, ale naukowcy udowodnili, że w e-papierosach są rakotwórcze substancje czyli to wiemy na 100%.

Gość gość
Mitr nr 4: E-papieros nie szkodzi zdrowiu palacza Zawiera nikotynę więc szkodzi. Lista możliwych dolegliwości jest długa, począwszy od zawrotów głowy i bólu mięśni, przez arytmię serca i nadciśnienie, skończywszy na trwałych uszkodzeniach mózgu i ataku serca.

Gość gość
Paliłam zwykłe papierosy 16 lat, e- papierosa rok. Po zwykłych było ok, po e wylądowałam u kardiologia zaczęły się kłopoty z sercem. Rzuciłam świństwo w cholerę jedno i drugie. E-papieros pomógł o tyle, że od dwóch lat w ogóle nie palę.