Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mamamatika

Diagnoza upośledzenie umysłowe u dwulatka czy to możliwe?

Polecane posty

Gość Mamamatika
A kiedy ta padaczka miała miejsce, bo przebywam z synem cały czas i nie zaobserwowałam?? Dziwne wypowiedzi ludzi nie znających kompletnie sprawy. Pozdrawiam

Gość Mamamatika
Ktoś tu usilnie próbuje mnie sprowadzić do myśli, że moje dziecko napewno jest upośledzone i ma padaczke. Takim osobom dziękuje za rady bo widać, że z tematem mają mało do czynienia ale są mądrzejsze od lekarzy. Powodzenia w udzielaniu rad innym.

Gość gość
Nie przejmuj się, taka specyfika forum. Pamiętaj, że opis twoich doświadczeń jest bezcennym źródłem informacji dla innych rodziców, którzy być może napotkają na podobne problemy, dlatego mam nadzieję, że się nie zrazisz. Pozdrawiam

Gość gość
ja cie nie usiluje sprowadzic do jakiejś mysli, pisze ci fakty. Bardzo mało wiesz, ale cieszysz sie, bo nie użyto słowa "upośledzenie". Czy wiesz, ze napady padaczkowe to nie jest czlowiek szczerkajacy zębami i toczacy piane z ust? Kiedy Twoje dziecko np. sie zapatrzy moze miec wyladowania w mozgu. Pisze Ci to, bo robie eeg nocne- i czesto niestety mam dzieci, ktore spia jak aniołki a wykres szaleje. Wiesz, że mózg regeneruje się głównie w nocy? a kiedy ma napady niestety to nie nastepuje, dziecko, mimo pozornego snu, nie odpoczywa. Nie bardzo rozumiem z czego tak sie cieszysz mając podejrzenia landau kleffnera- to nie jest łatwa choroba. Po prostu doczytaj sobie troche o afazji, atakach napadowych i tyle.

Gość gość
Glupi,podly,zlosliwy gosc z 19.26 wstretna baba,a moze chlop,niewazne! Poszla won! Idz krakac gdzie indziej! Mamamatika zaangazowana,oddana,z nadzieja i sila,bo to jest bezcenne,a znajdzie sie taka larwa i czlowieka doluje! Jeszcze raz powtorze: POSZLA WON!!!!

Gość gość
a ja nie kumam nagonki na kogoś kto napisał prawdę :/ dlaczego autorka ma żyć w idylli? powinna być wdzięczna że ktoś ją uświadamia w tak ważnych sprawach jak padaczka i eeg, padaczka to nie tylko napady ale choroba trzewiąca organizm 24/24, i fakt dziecko z afazją to dziecko z zaburzeniem rozwoju i najpewniej upośledzeniem a na 100% niepełnosparwnością, co to zmienia jak się to nazywa?

Gość gość
Gdyby autorka bagatelizowala objawy i zyla w blogiej nieswiadomosci i tylko sie pocieszala,to ok,mozna cos probowac tkumaczyc,ale dziewczyna jest mocno zaangazowana,biega od lekarza do lekarza,chce pomoc dziecku i nawet jesli okaze sie ,,to najgorsze" to widac,ze sie nie podda i zrobi wszystko,zeby pomoc synkowi.Ale tu,jak zwykle,trafia sie zmije,co czlowiekowi rzucac klody beda,jakby tak zyczyly jej i dziecku i to jest podle!!!!

Gość gość
Boze,a juz pytanie,z czego tak sie cieszysz swiadczy o twoim podlym charakterze !!!

Gość gość
no sorry, ale podejrzenie poważnej choroby jest gorsze niż np. zwykłe zaburzenie w rozwoju mowy. A autorka zamiast biegać lekarzach powinna zacząć pracować z synem. Ale dobra, skoro tak dołuję autorkę, to już nie napiszę co myślę- bo i po co. Ja na pewno nie życzę jej dziecku żadnych powaznych zmian w mózgu ani tym bardziej padaczki. Myslałam, ze pomogę informacją czym naprawdę jest padaczka- bo widzę, ze autorka pojęci anie ma. ale juz spadam- na życzenie jednej z was. Zdrowia życzę.

Gość gość
I bardzo dobrze! Uswiadamiaczka sie znalazla od siedmiu bolesci! Chyba po to chodzi do specjalistow,zeby dowiedziec sie,jak postepowac z dzieckiem! A no,zapomnialam,powinna olac lekarzy i ciebie jedna prosic o opinie i porady! Bos alfa i omega!

Gość gość
głupia jesteś kobieto. Chyba po to autorka zalożyła ten temat, czy się mylę? Powinna jak najszybciej złożyć wniosek w poradni o opinię o wczesnym wspomaganiu rozwoju- bo na to się czeka. I nawet prywatnie zrobić nocne eeg- zeby JUZ wiedziec jak wyglądaja te ataki napadowe. Przeciez na padaczkę są leki na boga!! Ale nie, lepiej ją klepcie po pleckach i mówcie "dasz radę", będzie dobrze! A ona tylko szuka "normalnych" zachowań u dziecka. A bo odwzorowuje, bo robi kosi kosi.Byleby nikt nie użył tego strasznego słowa "UPOŚLEDZENIE". Czy upośledzenie, czy jakiś zespół czy choroba- inaczej nazwane nie zmieni faktu, ze jej dziecko ma problem rozwojowy.

Gość gość
Nie przejmuj sie, ja pamietam jak dziecko kołeżanki mojej matki w wieku trzech lat latało jedynie po pokoju i piszało jak nienormalne. Matke skierowali z nim do psychologa ale to olała i nie poszła (takiego zachowania nie popieram). Teraz ma 11 lat i bardzo dobrze sie uczy, jest to bardzo inteligentny chłopak. Ewidentnie widać że jest na wyższym poziomie niż dzieci z jego klasy.

Gość gość
Mialo cie tu nie byc! A temat zalozyla zanim zaczela wedrowke po specjalistach! Ale ty jestes madrzejsza od lekarzy,o eeg tez pisala,ze ma miec,o co ci chodzi?! Robi ,co moze,a tobie to nie wiem o co chodxi? Dobra,to ja spadam,poczekam,co Mamamatika napisze po kolejnych wizytach....a glupia,to ty jestes! Nara!

Gość gość
Zespol Landau-Kleffnera to ciężka choroba, terapia jest trudna, a jezeli dziecko ma ataki to poglebiajaca sie. Niestety brak rozwoju mowy uposledza. Taka jest prawda i nie zaczarujecie rzeczywistości. Wyzwiskami też. Wolalabym autyzm. Taka prawda. Znam dziecko z tym zespolem. Autorko, życzę powodzenia. Dziwny ten neurolog, bez badan postawil diagnozę. W ogóle, lekarze są bardzo ostrożni i dziwie się, ze postawil diagnozę tak rzadko wystepujacej choroby.

Gość Mamamatika
Ojej, ale się tu goraco zrobiło.. Do osoby, która pisała o tym, żepowinnam jak najszybciej podjąć wczesną interwencje - już ją mam! Bo mój syn jest rozpisany na cały sierpień i pół września (nie czytałaś moich wcześniejszych wpisów wiec nie wiesz) piszesz, że powinnam zacząć prace z dzieckiem - skąd przekonanie, że jej nie podjełam jakiś czas temu? poza tym, kiedy ja napisałam, że się cieszez tej diagnozy??? Ktoś naprawde podle próbuje mi wkręcić śrubke w brzuch.. Skad tyle jadu? Nienawiści i złości? Ludzie - o co Wam chodzi? Wydaje mi się, że osoby, które piszą tu bluzgając po mnie, gnębiąc i dołując mają zal, że nie napisałam: "Bardzo dziekuje za mądrości, napewno masz racje" Czy to wynika z kompleksów, nie odznaczasz się w towarzystwie i tak bardzo zależy Ci, żeby przynajmniej na jakimś forum ktoś Cię posłuchał? O jakiej padaczce mowa? Skierowanie na eeg jest po to by neurolog mogła dalej diagnozować mojego syna. Tam może nic nie wyjść, wtedy też powiesz mi: nie ciesz się bo Twoje dziecko ma padaczke? Skąd to przekonanie, że ją ma??? Nic na to nie wskazuje! Powtarzam jeszcze raz: Neurolog stwierdziła, ze woli wydać wstępną diagnoze błędną, pomylić się niż nie wydać żadnej i odesłać do domu. Wydała wstępną diagnoze by móc skierować mojego syna na eeg bezpłatnie, ide w środe czy to tak późno? 5 dni??? po co mam iść prywatnie? Co za brednie ktoś wypisuje, totalna kompromitacja..

Gość gość
Wwr w sierpniu? Kurcze, u nas w wakacje nie ma interwencji. Poradnie pracują na kartę nauczyciela. Od wrzesnia do końca czerwca. Czyli neurolog nie postawil diagnozy tylko podejrzenie. To jest różnica. Chociaz niewielka :). Powodzenia

Gość gość
Gość 19:26 x Są trzy odmiany tego zespołu: dziecięca afazja nabyta, nabyta afazja z padaczką, afazja z zaburzeniami drgawkowymi. Jak widzisz w pierwszej odmianie nie ma nic o padaczce i drgawkach. Mało wiesz na temat tego zespołu, usłyszałaś padaczka i teraz drążysz jedno i to samo. Idź się doinformuj i dopiero pisz.

Gość Mamamatika
Nie jest to diagnoza w pełni, gdyż nie ma jeszcze ukierunkowania na dany rodzaj terapii. Jest podejrzenie (diagnoza wstępna) a dalsze badania ją potwierdzą lub nie. Poradnia na Prochowej działa całe wakacje. Tam na pierwszej wizycie rozpisała mnie na półtorej miesiące i powiedziała, ze terapia bedzie o tej samej godzinie by synek się fajnie przyzwyczaił. Raz na czas robią terapie grupową. Na tych zajęciach musze wszystko obserwować i później powtarzać te czynności w domu.

Gość gość
Nie odebrałam wpisu z 19:26 jako chęci dokopania, a raczej wyjaśnienia, bo autorka tego wpisu napisała, że zajmuje się eeg i napisała, że padaczka to nie tylko drgawki, bo autorka tematu napisała, że kiedy dziecko miałoby mieć ataki padaczki, jeżeli ona jest przy nim cały czas i nic takiego nie widziała. Oczywiście super jeżeli padaczka nie dotyczy dziecka autorki tematu, ale ja w tamtym wpisie nie odczytałam chęci dokopania, wbicia szpili itp.

Gość gość
gosc 20:25 ty cymbale nie widzisz ze wczesna interwencja juz sie zaczela a eeg bedzie za pare dni. gdzie przeczytalas ze autorka zalila sie ze dziecko ma napady i padaczke i trzeba mu szybko podawac leki?co za debil z ciebie

Gość gość
Autorko, WWR wymaga opinii z poradni, więc Ty masz na razie zajęcia, które nie są WWR. Tutaj info z jednej poradni (procedura jest właściwie wszędzie taka sama), więc ewentualnie zbieraj badania. Procedura wydawania opinii o potrzebie wczesnego wspomagania rozwoju dziecka Zespół Orzekający wydaje orzeczenia i opinie dla dzieci i młodzieży uczęszczającej do szkół i placówek mających siedzibę w rejonie działania Poradni oraz dla dzieci mieszkających na terenie działania Poradni, które nie rozpoczęły nauki szkolnej. Orzeczenia/opinie wydawane są na pisemny wniosek rodziców/prawnych opiekunów (konieczny podpis ojca i matki dziecka) lub pełnoletniego ucznia. Wymagana dokumentacja: wnioski do pobrania na stronie Poradni w zakładce "druki do pobrania" : wniosek rodziców o przeprowadzenie specjalistycznej diagnozy dziecka, informacja nauczyciela/wychowawcy o dziecku, kserokopie posiadanej dokumentacji medycznej, wniosek o wydanie orzeczenia (podkreślić: opinia o potrzebie wczesnego wspomagania rozwoju), zaświadczenie lekarskie na potrzeby Zespołu Orzekającego (część A) wypełnia lekarz rodzinny lub specjalista (jeżeli dziecko pozostaje pod opieką specjalisty), W celu wydania opinii o potrzebie wczesne wspomagania rozwoju dziecka koniecznej jest przeprowadzenie specjalistycznej diagnozy. Diagnoza przeprowadzana jest w dwóch etapach: diagnoza psychologiczna i diagnoza pedagogiczna. Jeżeli zachodzi taka potrzeba zleca się również wykonanie diagnozy logopedycznej. W przypadku, gdy dziecko było już diagnozowane w tutejszej Poradni konieczne jest wpisanie na wniosku sygnatury wydanej opinii/orzeczenia. Jeżeli dziecko było badane poza naszą Poradnią należy załączyć posiadane wyniki badań. Jeżeli wniosek został złożony do Zespołu Orzekającego niewłaściwego do jego rozpatrzenia dyrektor poradni niezwłocznie przekazuje wniosek do poradni, w której działa Zespół właściwy do jego rozpatrzenia, zawiadamiając o tym wnioskodawcę. W skład każdego Zespołu wchodzi przewodniczący zespołu, psycholog, pedagog, lekarz, a jeśli zachodzi taka potrzeba również logopeda lub inny specjalista. Rodzic ma prawo do uczestnictwa w posiedzeniu Zespołu, jednak nie jest to konieczne. Posiedzenia Zespołu Orzekającego odbywają się 2 razy w miesiącu tj.w drugi i w czwarty wtorek miesiąca. Zespół wydaje opinie o potrzebie wczesnego wspomagania, orzeczenia większością głosów. W przypadku równej liczby głosów decydujący jest głos przewodniczącego zespołu. Zespół wydaje orzeczenie w terminie 14 dni od dnia posiedzenia Zespołu Orzekającego.

Gość Mamamatika
Szczerze mówiąc nie miałam pojęcia, że tak się to odbywa, poprostu po wizycie w poradni powiedziała mi o tych spotkaniach z nią i myślałam, ze to jest właśnie to. Z tego co piszesz to ta wczesna interwencja jest czymś trudnym do uzyskania - długi czas oczekiwania, Posiedzenia Zespołu Orzekającego odbywają się 2 razy w miesiącu tj.w drugi i w czwarty wtorek miesiąca. Zespół wydaje orzeczenie w terminie 14 dni od dnia posiedzenia Zespołu Orzekającego. No cóż zobacze co mi powiedzą, w środe mam też wizyte w poradni zapytam o to wszystko.

Gość Mamamatika
Dobrze, ze teraz mam już krótkie terminy to nie bede czekać tak z nieciepliwością jak na pierwsza wizyte.

Gość gość
Zazwyczaj zespół się zbiera dwa razy w miesiącu, ale w każdej poradni może być inaczej (te informacje wzięłam ze strony pierwszej lepsze poradni, bo prawie w każdej procedura wygląda tak samo), sprawdź na stronie swojej poradni. I tak pierwszy zespół w nowym roku szkolnym będzie pewnie we wrześniu, więc będziesz miała większość badań i jakąś diagnozę i w razie czego na samym początku sprawa stanie na zespole.

Gość Mamamatika
Mam nadzieje, że to szybko pójdzie, alete spotkania i tak przydadza się mojemu synkowi i bede chodzić cały sierpień starając się o to wwr i kompletując badania. dziekiza info

Gość gość
Poradnie pracują na kartę nauczyciela. Od wrzesnia do końca czerwca. xx Większość poradni jest otwarta przez część wakacji. Co do Zespołów Orzekających, w niektórych poradniach odbywają się raz w miesiącu.

Gość gość
Tu jeszcze garść informacji, może się przydadzą :) Rozmowa z Magdaleną Kryś – Psychologiem z Poradni Psychologiczno – Pedagogicznej w Lesznie Co to jest opinia o potrzebie wczesnego wspomagania rozwoju? Opinia ta jest dokumentem wydawanym przez zespół orzekający działający w Poradni Psychologiczno – Pedagogicznej. Na jego podstawie dziecko może zostać objęte wczesnym wspomaganiem rozwoju w Zespole czy Ośrodku składającym się ze specjalistów takich jak oligofrenopedagog, tyflopedagog, surdopedagog,psycholog, rehabilitant, logopeda i inni. Ustala się w nim indywidualny harmonogram działań podejmowanych względem dziecka biorąc pod uwagę jego indywidualne potrzeby i możliwości psychofizyczne. Na jakiej podstawie dziecko otrzymuje taką opinię? Zarówno rodzic, którego z różnych względów niepokoi poziom rozwoju jego dziecka, jak i rodzic dziecka, które posiada orzeczenie o niepełnosprawności, składa w Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej wniosek o przebadanie dziecka. Po badaniu rodzic może wnioskować o wydanie opinii o potrzebie wczesnego wspomagania rozwoju dla swojego dziecka. Na czym polega to badanie? Psycholog, a także w zależności od wieku dziecka, pedagog czy logopeda określają poziom jego rozwoju psychoruchowego, czyli funkcjonowanie w trzech głównych sferach: poznawczej, emocjonalnej i ruchowej. I co dalej? Na posiedzeniu zespołu orzekającego (w skład którego wchodzi przewodniczący, czyli dyrektor poradni lub jego zastępca, osoby badające dziecko oraz lekarz) w oparciu o wyniki przeprowadzonych badań oraz analizę dostarczonej przez rodziców dokumentacjipodejmowana jest decyzja o wydaniu opinii o potrzebie wczesnego wspomagania rozwoju. Na posiedzeniu zespołu obecni mogą być również rodzice dziecka. Jak długo ważna jest taka opinia? Od chwili jej wydania do momentu podjęcia przez dziecko nauki w szkole. Warto tutaj wspomnieć o tym, iż wczesne wspomaganie rozwoju nie wyklucza późniejszego uczęszczania przez dziecko do przedszkola( w przypadku małych dzieci), jak również wcześniejsze uzyskanie przez dziecko orzeczenia o potrzebie kształcenia specjalnego organizowanego w przedszkolu integracyjnym bądź specjalnym nie wyklucza możliwości korzystania przez nie z zajęć organizowanych w ramach wczesnego wspomagania rozwoju. Dziecko może korzystać z obu form oddziaływania jednocześnie. Kiedy najlepiej zgłosić się do poradni? Oddziaływania o charakterze wczesnego wspomagania rozwoju powinny rozpocząć się w jak najkrótszym czasie od momentu uzyskania informacji przez rodziców o nieprawidłowościach rozwoju u ich dziecka. I to niezależnie czy dziecko ma kilka tygodni, kilka miesięcy, czy kilka lat. Ważne jest też, aby wsparciem objęta była rodzina dziecka, w tym przede wszystkim jego rodzice. Jakiej grupy wiekowej dotyczy zatem kwestia wczesnego wspomagania? Wczesne wspomaganie kończy się wraz z pójściem dziecka do szkoły. Kiedy się rozpocznie natomiast zależy w dużej mierzeod rodziców. Uważam, że to właśnie oni najlepiej znają swoje dziecko, jego potrzeby, mocne strony i często są pierwszymi "terapeutami" własnej pociechy. To rodzice kierowani wątpliwościamico do prawidłowości w rozwoju psychorchowym swojego dziecka, intuicyjnie wyczuwając, że coś jest nie tak,często konsultują się z lekarzem idecydują się nie czekać aż kolejny etap w rozwoju w końcu się pojawi, tylko biorą sprawy w swoje ręce. Wówczas przychodzą do poradni i wspólnie szukamy najlepszego rozwiązania. Czasami potwierdza się, że dziecko faktycznie wymaga dodatkowego wsparcia rozwoju a kiedy indziej okazuje się, że nie ma powodów do zmartwień. No właśnie a co w sytuacji, kiedy badanie w poradni nie ujawnia żadnych uchwytnych nieprawidłowości, a dziecko mimo wszystko wydaje się dyskretnie nie nadążać za rówieśnikami? W przedszkolach podejmowane są działania w ramach pomocy psychologiczno – pedagogicznej. Kadra pedagogiczna danego przedszkola rozpoznaje indywidualne potrzeby rozwojowe dziecka oraz jego możliwości psychofizyczne i podejmuje decyzję o tym, jakie formy wsparcia będą dla niego optymalne .Wsparcie udzielane jest w ramach zajęć specjalistczynych, takich jak: zajęcia korekcyjno-kompensacyjne, logopedyczne czy socjoterapeutyczne. A więc pracuje się z dzieckiem w sposób zindywidualizowany w każdej sferze jego rozwoju, która tego wymaga.

Gość gość
Poradnie są placówkami nieferyjnymi, więc pracują cały rok, z tym, że wakacje są lżejszym czasem w poradniach i nie ma zajęć, ewentualnie są zajęcia bardziej rozrywkowe, że tak to ujmę. :)

Gość gość
Moja poradnia jest zamknięta przez jakiś czas w okresie wakacji.

Gość Mamamatika
Weszłam teraz na strone tej poradni i tam jest napisane faktycznie , że terapia odbywa się od wrzesnia do czerwca. I przypomina mi się, że ta pani z poradni mówiła mi ze w sierpniu miała iść na urlop ale nie idzie i dlatego rozpisze mi syna. są to różne godziny w sierpniu a ze od erzesnia bedzie on juz chodził o tej samej godzinie raz w tygodniu. Tylko o tym jest napisane. Nie ma tam nic o innej terapii.Musze o to wszystko zapytać w środe.