Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy ludzie z poszczególnych regionów Polski jakoś się od siebie różnią?

Polecane posty

Gość gość
Rożnią się. Nie w każdym regionie używa się powiedzeń typu wpędzać kogoś w lata a na dziewczynę mówi się panna chyba tylko bliżej gór. Standard to wychodzić na pole lub na dwór ;) Daję sobię rekę uciąć że na Wschodzie jest o wiele więcej niebieskookich ludzi niż choćby na południu ;) Jest dużo różnic w zakresie upodobań żywieniowych między regionami. W niektórych częściach kraju nie jada się pewnych dań które są popularne gdzie indziej. Co do wyglądu... oczywiście że mieszkańcy większych miast inaczej się ubierają niż w małych miejscowościach. Mentalność też różna.

Gość gość
warszawiacy wcale się nie wywyższają bo dużo rozumieją,możliwe że czasem są podrażnieni przyjezdymi bo Ci nie są kulturalni ,tutaj jak dla mnie jest rozmowa o różnicach więc po co obrażać się

Gość gość
A my krakowiacy ponoć jesteśmy skąpi ale to nie prawda. My tylko nie jesteśmy niepotrzebnie rozrzutni. Ot co!

Gość gość
a jacy są jeszcze krakowiacy ?powiedz powiedz bo podoba mi się jeden ,a ja z wawy

Gość gość
A bielszczanie jacy są? Bielsko-Biała-proszę o wypowiedz

Gość gość
Krakowiacy to buraki. Lubią lekko niechlujny wygląd.

Gość gość
ludzie spod bielskich wsi straszliwe chamy

Gość gość
akurat :-)

Gość gość
Ludzie z Krakowa są fajni.Nie są rozrzutni jak tu u mnie na Śląsku,lubią zwierzęta,a szczególnie jamniki.Studiowałam w Krakowie,ciągnie mnie tam jak wilka do lasu:-P

Gość gość
generalnie ci z południa jakby lepsi, ci ze wschodu też lepsi, najgorsze draby mieszkają na północnym zachodzie; chyba wszyscy zajmują się handlem ludźmi albo narkotykami

Gość gość
Radom i Płock to małe miasteczka? No,może w porównaniu z Londynem i Paryżem [choć Radom powierzchniowo większy],to tak. WG mnie to są duże miasta. Akurat w Lubelskim jest najmniejszy odsetek osób zaciągających ze wszystkich województw.

Gość gość
a Torun, co o tym sądzicie? super miasto i ludzie jak dla mnie :)

Gość gość
Na pewno są jakieś różnice w języku, określenia gwarowe etc. Nie zauważyłam żadnych różnic w wyglądzie albo charakterze, to zależy od człowieka.

Gość gość
Mialam do czynienia z ludzmi z roznych regionow bedac na obczyznie. Najgorsze doswiadczenia mialam z tymi z Malopolski. Kobiety cwane, leniwe, niestety chetnie wskakujace do lozka dla korzysci. Falszywe na maksa. Materialistki. Kolezanka miala 2 facetow z Malopolski, pomieszkac, podupcyc za darmo, obaj wrocili do Polski,a tam narzeczone.. Egoisci nie z tej ziemi. My obie z Wielkopolski, dogadywalysmy sie razem, praca, edukacja, jezyk, podroze na wlasny koszt, te z Malopolski skubalyby tylko, oby nic nie robic, raczek nie brudzic.. Mam bardzo zle doswiadczenia z ludzmi z tego regionu.