Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

kto powinien kupić pralkę

Polecane posty

Gość gość

wlaściciel czy wynajmujacy wynajmuje mieszkanie studentom, czyste zadbane jak pisalismy umowe wiedzieli co wynajmują kuchnia pokoje 2 łazienka łóżka im zapewnilismy szafki całe wyposazenie kuchni lodówka kuchenka itp mieszkali 3 lata teraz dziewczyna mi mówi ze przydałaby sie im pralka zeby ciuchów do domu nie woziły

Gość gość
To niech sobie kupią, są tanie, używane. Chyba że chcesz bardzo to kup sama, dolicz z 20 zł extra do czynszu to się zwróci.

Gość gość
a to mnie akurat najmniej interesuje interesuje mnie zakup pralki

Gość gość
a niech sobie kupia a potem zabiorą jak się wyprowadzą. mozesz też kupić jakąś używaną, dużo kosztowacn ie będzie

Gość gość
Wynajmujący. Jeśli kupią same to moją prawo odliczyc to od czynszu.

Gość gość
no własnie płacą mały czynsz bo 650 zł płaca a przeważnie w naszym miescie płaci sie po 800 albo nawet 1000 a moj mąz ochoczo twierdzi ze im kupi wkurzyło mnie bo to wydatek ok 1000 zł

Gość gość
a dlaczego niby od czynszu one mogłyby sobie odliczyc nikt im nie zapewniał wiedziały co biora czyli co wynajmują za chwile zazycza sobie komputery i szapmana

Gość gość
spłacą mężowi w naturze - daj chłopu trochę skorzystać z młodych ciałek

Gość gość
To jest kwestia umowna. Nikt nie powinien, każdy może. Przecież żadne prawo nie stanowi o tym co ma być w wynajmowanym mieszkaniu, ale pralka zawsze będzie na plus bo nikt nie chce mieszkać bez pralki a też mało kto ze studentów nosi ze sobą swoją po wynajmowanych mieszkaniach ;). Ja bym kupiła tą pralkę, tanią, używaną, przyda się.

Gość gość
O moj boże.. Pralka jest elementem wyposażenia mieszkania. Jesli jej nie ma wyposażenie nie jest kompletne. Btw decydując sie wynajmować studentom trzeba liczyć sie z takimi wydatkami. A odliczyc mogą ponieważ taka pralka zostaje w mieszkaniu.

Gość gość
nie no oczywiście nie mogą sobie sami zdecydować że kupią pralkę, sami ją kupić i odliczyć sobie od czynszu. Możesz co najwyżej na to pozwolić. Każdy będzie pytał o pralkę, weź sobie małą pralkę na kredyt, spłacaj z czynszu i już potem będziesz miała problem z głowy.

Gość gość
cóż, wynajmując studentkom trudno wymagać żeby one sobie kupiły pralkę bo co z nią zrobią? podzielą później na kawałki? ja wynajmuję mieszkanie z pełnym wyposażeniem, w tym jest pralka, ale jako że nie jestem studentką to mogłabym kupić pralkę sama, bo ona by mi została - jako studentka zwracałam uwagę na to aby w mieszkaniu była pralka, nie wynajęłabym bez, bo nie miałabym co z nią potem zrobić, poza tym wiadomo jak to u studentów z kasą ;) Autorze pytania - najtańsza pralka kosztuje 600-700zł, myślę, ze byłoby w porządku gdybyś kupił ją na wyposażenie mieszkania, zostanie przecież też dla przyszłych wynajmujących :-) albo możesz kupić jakąś używaną za 200zł

Gość gość
Pralka to standard powinna byc na stanie mieszkania bo jakby nie bylo to prawie przedmiot codziennego uzytku. Kuchenke w kuchni masz a tez mozesz powiedziec zeby sie dziewczyny na miescie stolowaly. Glupie pytanie

Gość gość
nie rozumiem tego, że autorka ma kupic pralkę i doliczyć studentom do czynszu :O niby z jakiej paki oni maja spłacać JEJ pralkę? Jeśli kupi pralkę i podniesie im czynsz to oni tę pralkę spłacą i będą mogli sobie zabrać pazerna autorka pralka powinna być w każdym mieszkaniu jak niby maja prać? w zlewie? w misce? chciwa autorka :O:O:O:O

Gość gość
jak wynajmowałam mieszkanie to właściciel kupił nam fajną małą pralkę lg, chyba była używana ale sprawdzała się nieźle, to nie jest nie wiadomo jaki wydatek a na pewno jeśli chce się zatrzymać wynajmujących to warto mieć na wyposażeniu

Gość gość
Niech sobie sami kupia, wynajmowali bez pralki. Co innego gdyby w mieszkaniu byla pralka i sie zepsula, wtedy masz obowiazek ja naprawic lub kupic nowa bo nastapilo pogorszenie stanu mieszkania. Rownie dobrze mozna wynajac calkiem puste mieszkanie , liczy sie stan w momencie podpisania umowy, w mysl zasady widzialy galy co braly.

>>>liczy sie stan w momencie podpisania umowy... ...Rownie dobrze mozna wynajac calkiem puste mieszkanie... ...gdyby w mieszkaniu byla pralka i sie zepsula, wtedy masz obowiazek ja naprawic lub kupic nowa bo nastapilo pogorszenie stanu mieszkania...<<< TAKIE OBOWIĄZUJE PRAWO x >>>Wynajmujący. Jeśli kupią same to moją prawo odliczyc to od czynszu.<<< Jacuzzi i fińską saunę również :D :D :D. Niedouczony doradca :( . x >>>O moj boże..<<< Najwyższego do swej głupoty nie mieszaj . x >>>Pralka jest elementem wyposażenia mieszkania.<<< Szkoda, że rozum nie jest elementem wyposażenia Twojej pustej łepetyny :(. x >>>A odliczyc mogą ponieważ taka pralka zostaje w mieszkaniu.<<< Zgodnie z obowiązującym prawem, każde udoskonalenie mieszkania, wprowadzone przez najemcę (na koszt najemcy), skutkuje zwiększeniem standardu wynajmowanego mieszkania i stanowi podstawę do podwyższenia stawki czynszu. Poczytaj przepisy nieuku. x Autorko: z całym szacunkiem: co obchodzi cię, gdzie będą prały swoje rzeczy? Przez 3 lata nie było z tym problemu, więc teraz jest to zwyczajna próba polepszenia sobie życia Twoim kosztem. Oczywiście możesz im ten prezent zrobić :D , ale NIE MASZ TAKIEGO OBOWIĄZKU :). Pozdrawiam serdecznie, jako człowiek, który zawsze wynajmował od kogoś, zupełnie puste mieszkania :D .

Gość gość
przejdź się do elektromarketu typu media expert i zobacz czy cenowo ci sie oplaca kupowac cos przyzwoitej jakosci. a potem zawsze mozesz wpisac koszt w czynsz

Gość gość
Tak, to prawda, ja na twoim miejscu bym jeszcze wyczaiła miejscówkę w której możesz np. kupić części do tej pralki tanie, żeby potem ci w koszyy horrendalnych napraw nie wciskał, łap, ja tiu zamawiam zawsze: http://www.popularna.pl/