Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

wyjazd za granice

Polecane posty

Gość gość

Oplaca sie jeszcze wyjezdzac do pracy za granice? Np. Anglia, Irlandia? Chcielismy z mezem wyjechac mamy 2 dzieci plus jego syn z poprzedniego zwiazku ale on by zostal w kraju. Jednak ciezka jest sytuacja finansowa stad pomysl na wyjazd

Gość gość
Anglia z góry odpada, Irlandia powoli tez. Proponuje holandie

Gość gość
wyjazd zwłaszcza z dziecmi to nie jest prosta sprawa.. Nie mozecie jechac w ciemno bo jak coś nie wyjdzie to co zrobicie? musicie mieć już ustawioną pracę, mieszkanie. Dzieci muszą iść przeciez do przedszkola/szkoły. Pasuje znać język przeciez jak dziecko zachoruje to nie dogadasz sie na migi. Generalnie to nie jest prosta sprawa.. aaa i tu (mieszkam w uk) też nie jest tak kolorowo jak to sie niektórym wydaję że funty spadają z nieba. to tyle co miałam do napisania

Gość gość
A lepiej przez znajomych czy przez biuro?

Gość gość
Wiadomo ze tam tez nie jest kolorowo ale napewno lepiej niz w Pl. Ja proponuje aby najpierw wyjechal Twoj maz mial prace mieszkanie a potem Ty zdziecmi

Gość gość
Co za temat... Powiem tak ja od miesiąca jestem w Anglii, dodam że mam tu siostre i to ona załatwiła pracę mi i mojemu chłopakowi.. Z pracą niestety wyszło tak ze dostalam sie na inne stanowisko niż zakładałam i jest cholernie cięzko, fizycznie nie do wytrzymania. Postanowiłam szukać innej pracy np na kuchni chociazby itp.. Złozylam sporo aplikacji i niestety cisza. Nie jest łatwo z pracą w Anglii, lata temu byla inna sytuacja. Teraz zaluje tego wyjazdu i bardzo chce wracać do domu, niestety troche czasu minie zanim sie odkuje i bede miala na bilety. Natomiast jeżeli chodzi o samo życie w anglii jak ma się w miare dobrą prace jest o wiele łatwiejsze niż w Polsce to fakt, na wszystko spokojnie starcza i na rachunki i na przyzwoite zycie, nie to co w Polsce.

Gość gość
U nas było tak że mąż wyjechał przez biuro, popracował pół roku, odłożył pieniądze, załatwił mieszkanie i ściągnął nas ;) ja pracę znalazłam na miejscu

Gość gość
Gdy bym miaala mozliwosc tez bym wyjechala. Tylko ma nie chce sie z kraju ruszyc

Gość gość
jak nie znacie jezyka, to juz nie macie co szukac pracy w innych krajach Europy... z PL wyjechalo ogromna liczba ludzi, to samo ze Slowacji, Litwy, Estonii, wszedzie juz jest pelno ludzi do prostych prac...

Gość gość
Nie wiem znajomi powyjezdzali i nikt nie narzeka. Niektorzy po powrocie do kraju wkrotce potem wyjechali spowrotem bo tu nie widzieli przyszlosci dla siebie

Gość gość
Do Anglii z dziecmi jak najbardziej sie oplaca przyjechac i zyc bo puieniedzy duzo nie odlozysz ale na zycie bez stresu maz zarobi... tylko musicie miec kogos kto na poczatek Wam pomoze, bo jest troszke zalatwiania, a najlepiej przyjechac w pod koniec wakacji bo wtedy rusza sie praca na fabrykach przez agencje...

Gość gość
"przez znajomych, jak Ci przez biuro załatwia prace to czesc Twojej wypłaty beda sobie brali" co to za bzdury :O czy ty kiedykolwiek pracowałaś przez agencję czy jak to nazywasz "biuro"? Ja na początku tak pracowałam i wielu moich znajomych również i nie zdarzyło sie by agencja pobierała jakieś opłaty od pracownika! Powtarzasz jakieś bzdury a goowno wiesz :O

Gość gość
a ile ta agencja im da zarobic? minimum wage? jak sie z tego utrzymaja? z dziecmi? benefitow nie dostana, bo w UK juz ukrocili to, ze ktos przyjechal i zaraz mial benefity, jak jezyka nie znacie to lepiej siedzcie w PL...to juz nie te czasy, mnostwo ludzi wyjechalo do prostych prac, a wiele firm upadlo, wiec na jedno miejsce jest mnostwo osob, a agencje teraz sa panami, robia z ludzmi co chca...

Gość gość
Agencje pobieraja oplate za kazdego pracownika od pracodawcy, tzn, ze jezeli agencja Ci placi 7f to firma placi agencji ok 10f za godzina Twojej pracy, dlatego lepiej pracowac bezposrednio bo wieksza szansa na lepsze zarobki, poza tym w UK jest teraz tez ciezko i bez jezyka ani rusz, do tego benefity na dzieci nie przysluguja ''z marszu'' i wcale nie sa tak atrakcyjne, dobrze, ze autorko myslisz co zrobic by bylo Wam lepiej ale przemysl dokladnie 100razy zanim zdecydujesz, w miescie, gdzie my mieszkamy w uk ogromna czesc Polakow mieszka niestety w slumsach az przykro patrzec, a z dziecmi jest jeszcze trudniej , zycze powodzenia i dobrych decyzji

Gość xyz

Też mamy z mężem problemy finansowe i znajomi namawiają nas na wyjazd do UK z tym, że polecają nam zabrać ze sobą dokumenty z deluxa. A jak to u was wygląda?Macie takie dokumenty?

Gość taka jedna

mozecie wyjechac z dziecmi , bez dzieci trudniej bo dostaniecie gowniane prace z ktorych nie odlozycie na wynajem porzadnego domu dla calej rodziny, natomiast majac dzieci przy sobie do tych gownianych wyplat dostaniecie mnostwo swiadczen na dzieci co pozwoli wam wszystkim godnie zyc od samego poczatku. nie sluchajcie tych powyzej, nie maja pojecia o systemie swiadczen socjalnych lub zwyczajnie z zawisci nie chca o nich napisac. kazdy kraj ma swoja stronke na ktorej jest napisane po Polsku ( wszystkie jezyki) co sie komu nalezy i na jakiej zasadzie.Pamietajcie ze rodzina i dzieci sa priorytetem w UE i chocby nie wiem co to nie bedziecie z dziecmi na lodzie