Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kto mi jasno powie jakie są zasady pierszeństwa na drodze??

Polecane posty

Gość gość

Bo już mam taki mętlik w głowie, że szok. Może mi ktoś to jasno jak krowie na pastwisku wytłumaczyć? Kiedy są znaki - ok wiadomo. A kiedy nie ma? Proszę!

Gość gość
Obowiązuje zasada prawej ręki,chyba że wyjeżdża z parkingu to nie.

Duży TIR :D :D :D x ewentualnie: SPIESZĄCY SIĘ NA POLIGON CZOŁG :D :D :D.

Gość gość
Czyli jeśli nie ma znaków zawsze przepuszczam tych, którzy jadą z prawej, tak? I zawsze mam pierszeństwo przed wszystkimi innymi? czołgi przepuszczam :P :D

Gość gość
Zrob cos dla siebie i innych i nie wyjezdzaj lepiej na droge :D

Spokojnie. Jesteś kobietą. To normalne, że wiele rzeczy dla ciebie jest dziwnych, trudnych albo cię śmieszy. Nie zamęczaj się.

Gość gość
Zielone światło - jakbyś była na drodze z pierwszeństwem. 1) Jeżeli jesteś na drodze z pierwszeństwem i jedziesz prosto - zawsze masz pierwszeństwo. 2) Jeżeli jesteś na drodze pierwszeństwem i skręcasz w prawo - teoretycznie nikogo nie przepuszczasz ale musisz jechać wolno, bo ktoś jeszcze może też iść albo jechać, np. piesi, albo auta z innego pasa 3) Jeżeli jesteś na drodze pierwszeństwem i skręcasz w lewo, na pewno musisz kogoś przepuścić, np. auta z naprzeciwka, bo też są na drodze głównej ale one jadąc prosto mają pierwszeństwo. Musisz ustawić się tak, żeby mogły przejechać te z naprzeciwka i dopiero sama jedziesz. Auta skręcające z naprzeciwka w lewo Ci nie przeszkadzają, bo jadą po innym torze. Te, które chcą skręcić w prawo - muszą Cię przepuścić. 4) Rondo jest jak skrzyżowanie, wjeżdżasz tylko kiedy pozwala Ci na to światło, jeżeli świateł nie ma - Ci na rondzie mają pierwszeństwo. Tramwaj który masz po lewej stronie musisz przepuścić, bo on już jest na rondzie, tylko na swoim pasie, i chce zjechać. Chyba że ma swoje światła i stoi - wtedy jedziesz. 5) Na skrzyżowaniach bez drogi głównej zawsze jedzie najpierw ten, który jest po prawej. Tramwaje są równorzędne, ale lepiej na to uważać, bo są przyzwyczajone że się je przepuszcza i się pchają

Gość gość
Boże, dziękuję, niech Ci Bozia w dzieciach wynagrodzi!!!!!! Dziękuję!!!!!

Gość gość
3) Jeżeli jesteś na drodze pierwszeństwem i skręcasz w lewo, na pewno musisz kogoś przepuścić, np. auta z naprzeciwka, bo też są na drodze głównej ale one jadąc prosto mają pierwszeństwo. Musisz ustawić się tak, żeby mogły przejechać te z naprzeciwka i dopiero sama jedziesz. Auta skręcające z naprzeciwka w lewo Ci nie przeszkadzają, bo jadą po innym torze. Te, które chcą skręcić w prawo - muszą Cię przepuścić. to ostatnie to bzdura, jesli ty skrecasz w lewo to musisz puscic tych z przeciwka, ktorzy jada prosto czy skrecaja w ich prawo (czyli ta sama ulice w ktora ty chcesz zjechac).

Gość gość
rowerzyści mają zawsze pierwszeństwo, od niedawna to wprowadzili i warto pamiętać. piesi mogą przechodzić w poprzek ulicy bez pasów jeśli do pasów jest ileśtam metrów, także też lepiej nie rozjeżdżać.

>>>rowerzyści mają zawsze pierwszeństwo<<< Te ROWERZYSTA... SPADAJ DO LASU !!! Życzę Ci spotkania z TIR-em na skrzyżowaniu. Przynajmniej renty nie będzie trzeba ci wypłacać :(.

Gość gość
Dzięki za wyjaśnienia - włąśnie też mi się wydawało, że jeśli jestem na d. z pierszeństwem, muszę przepuścić tych, którzy skręcają tak jak ja (w moje lewo, a ich prawo). Dziękuję ;) Rowerzyści mają pierwszeństwo? Bezwzględne i wszędzie?? Nie słyszałam o nowym przepisie, gdybyś mógł sprecyzować, będę dłużna ;)

Gość gość
') Rondo jest jak skrzyżowanie, wjeżdżasz tylko kiedy pozwala Ci na to światło, jeżeli świateł nie ma - Ci na rondzie mają pierwszeństwo. Tramwaj który masz po lewej stronie musisz przepuścić, bo on już jest na rondzie, tylko na swoim pasie, i chce zjechać. Chyba że ma swoje światła i stoi - wtedy jedziesz.' a nie jest tak czasem na rondzie, z e jak nie masz znaków ani świateł, to ci co są na rondzie ustępują Tobie pierwszeństwa jak wjeżdżasz? Pierwszeństwo na rondzie jak są znaki mają ci co są na rondzie. Nie jest tak?

Gość gość
i co tylu tu super kierowców, a odpowiedzieć nie ma komu ;)

Gość gość
gośc z 16:25 ma rację, jesli nie ma znaków, ci co są na rondzie muszą wpuscić wjeżdzających, bo ich mają z prawej strony - vide: jedno takie rondo w Kielcach. Natomiast o wiele wygodniej jest, i większosc rond tak ma, gdy jednak jest znak ustąp pierwszeństwa przed rondem, wówczas mają pierwszeństwo ci,. co już na nim są, oczywiscie

Ronda nie są wcale takie proste :(. Czasami mają oznakowanie, które ZUPEŁNIE zmienia pierwszeństwo. Ronda są niebezpieczne, bo po pierwsze: nawet specjaliści spierają się w niektórych kwestiach, a po drugie: większość ludzi nie ma pojęcia, jak po nich jeździć :( .

Gość ciotka bardzo dobra rada
"4) Rondo jest jak skrzyżowanie, wjeżdżasz tylko kiedy pozwala Ci na to światło, jeżeli świateł nie ma - Ci na rondzie mają pierwszeństwo. Tramwaj który masz po lewej stronie musisz przepuścić, bo on już jest na rondzie, tylko na swoim pasie, i chce zjechać. Chyba że ma swoje światła i stoi - wtedy jedziesz." x a jeśli tramwaj masz po prawej stronie? :) :) :)

Gość gość
a powie mi ktoś kiedy tramwaje mają pierwszeństwo a kiedy nie? bardzo proszę, mam za godzinę egzamin, a ciągle mi się wszytsko myli :(

tramwaje są jak rowerzyści :) - mają pierwszeństwo, chyba że są światła, wtedy stosujemy sie do świateł

Gość gość
"a nie jest tak czasem na rondzie, z e jak nie masz znaków ani świateł, to ci co są na rondzie ustępują Tobie pierwszeństwa jak wjeżdżasz? Pierwszeństwo na rondzie jak są znaki mają ci co są na rondzie. Nie jest tak? " mylisz dwie rzeczy. Rondo jest oznaczone niebieskim znakiem, dodatkowo przed wjazdem masz znak ustap pierszenstwa. Jesli sa swiatla to juz nie jest rondo tylko skrzyzowanie. Kierowcy na rondzie maja zawsze pierwszenstwo. Gdyby nie bylo znaku rondo i innych czy swiatel to byloby to zwykle skrzyzowanie rownorzedne, na ktorym obowiazywalaby regula prawej reki, czyli ci z lewej powinni ci ustapic, ale takiego cuda to w przyrodzie nie widzialam. rowerzysci nie maja bezwzglednego pierwszenstwa, to nie sa swiete krowy. Jak bedziesz ekspercie tak jezdzil to lepiej juz rezerwuj sobie kwatere na Powazkach. Co sie zmienilo ostatnio to to, ze jesli jest sciezka rowerowa to jadacy prosto rowerzysta ma pierwszenstwo przed skrecajacym samochodem; moze tez wyprzedzac prawa strona samochody stojace w korku. ma pierwszenstwo na skrzyzowaniu ze sluza rowerowa i przejezdzie rowerowym. Rowerzysci moga tez jechac kolo siebie a nie w lini o ile nie przeszkadzaja tym w ruchu.

Gość gość
pierwszeństwo ma ten, kto ma auto-casco :classic_cool:

Gość gość
ok a jak tramwaj wyjeżdzą z pętli, coś takiego m mi się na testach przytafiło, to nie trzeba go przepuszczać. o co w tym chodzi?

cos czuję, że jednak będziesz miała drugie podejście, albo i trzecie :) godzina do egzaminu, a ty na Kafe?

"pierwszeństwo ma ten, kto ma auto-casco cool.gif" x bzdura ! - pierwszeństwo ma ten, kto jest pierwszy :)

Gość gość
jak tramwaj wyjezdza z petli to wlacza sie do ruchu wiec ty masz pierwszenstwo.

Gość gość
Ok dziękuję bardzo za wszystkie wyjaśnienia <3

Gość gość
bzdura ! - pierwszeństwo ma ten, kto jest pierwszy bzdura, przeciez wiadomo ze to kobieta ma pierwszenstwo, chyba ze jest stara i brzydka;)

Gość gość
dam znać czy zdałąm :)