Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MężczyznaBezJęzyka

Problem z rozmawianiem

Polecane posty

Gość MężczyznaBezJęzyka

Witam, jestem 16 letnim nastolatkiem, który ma problem z rozmawianiem z ludźmi. Rodzice mówią, że za młodu byłem rozrabiaką i byłem otwarty na wszystko, a nieśmiałość była mi nieznana. Teraz jest trochę inaczej, nie wiem o czym rozmawiać z ludźmi, wszyscy mówią, że o wszystkim, ale ja nie wiem, co znaczy "o wszystkim". Moje odczucie jest takie, że w czasie mojego dzieciństwa coś się wydarzyło, nagle zacząłem się czuć od innych gorszy i może, dlatego przestałem rozmawiać, bałem się też, że powiem coś głupiego i wszyscy będą się ze mnie śmiać, boje się chyba odrzucenia i dlatego siedzę cicho. Wszystkie moje odczucia tłumię w sobię, nie wiem nawet o czym rozmawiać z rodziną i zawsze przytakuję tylko głową. Ogólnie to nie jestem nieśmiały, nawet podchodzę do dziewczyn i próbuję zagadać, czyli taka gra wstępna, ale gorzej już gdy muszę rozmawiać... Rozmawiałem raz z taką panią i powiedziała, żeby przestał tłumić się w sobie odczucia, ale problem w tym, że nie wiem jak. Zdarzyły się takie 2 sytuacje, że ja poczułem zauroczenie do dziewczyny i ona do mnie, ale nie umiem rozmawiać i straciłem te 2 szansce... Proszę pomóżcie mi...

Witaj ,szesnascie lat to piękny wiek ja mogła bym być Twoją babcia ale powiem Ci ,ta pani miała rację nie ma co tłumić emocji ,przejmować sie tym co inni pomyślą o Tobie .Jeśli rozmawiasz z rodziną to możesz wyrazić swoje zdanie .Zawsze znajdzie sie temat na który można sie wypowiedzieć ,choćby o pogodzie ,musisz przełamać blokade która nie daje Ci mówić ,rozmawiać.Może faktycznie w dzieciństwie byłeś ciągle oceniany.Od rana spojżyj w lustro i powiedz do siebie jestem spoko gość .Czy masz jakies hobby czy czytasz książki bo to jest dobry temat do dyskusji ,,to z książek można zdobyć wiele wiadomości ,co Cię ciekawi ?.Dlaczego masz być odrzucony ,na pewno masz kolegów z którymi można pogadać nawet o sporcie .Staraj sie być sobą ale rozmawiaj z innymi i nie bój się dyskusji na pewno dasz rade .Życzę Ci powodzenia .

Dziękuję, że przeczytałaś mój temat, może to był mój pierwszy krok, by jakoś przestać tłumić w sobie uczucia. Niestety nie posiadam żadnego hobby, a tym bardziej talentu, gram w gry komputerowe, ale chyba dlatego by uciec od rzeczywistości... Ale jak mam przełamać tą blokadę?

Bedę z Tobą szczera te gry uwsteczniaja ludzi ,tracisz kontakt z rzeczywistościa ,ogranicz te gry lub wogóle zrezygnuj a ten czas poświęć na zdobywanie wiadomości którymi mógł byś zaimponować nawet dziewczynom.,moze masz możliwość uprawiania jakiegos sportu a kto Ci powiedział ,ze nie masz talentu ,musisz tylko pomyślec .Młody facet powinien interesować sie sportem ,samochodami ,byc na bierząco i wiedzieć czego młodzi ludzie słuchają jaka muzyka jest na topie .Jeśli faktycznie zależy Ci na podniesienie swojej wartosci to musisz popracować nad sobą a może zaciekawi Cię przyroda a wiesz ,że wróble lączą sie w pary na całe życie a ile jest gatunków ptaków a który jest najmniejszy a który największy ,to są wiadomości o których mozna z każdym porozmawiać.Wniosek jest jeden zamiast gierek ciekawe wiadomości i praca nad soba.Masz to na co godzisz się a Ty chcesz być spoko gościem ,wszystko zależy od Ciebie ,powodzenia ,pozdrawiam.

Tej blokady nie bedzie jeśli będziesz posiadał wiadomości ,ta blokada sama zniknie jak bedziesz czuł sie pewniej .Ogladałes mundial bo ja tak ,ogladałam po to aby miec o czym porozmawiać z młodymi aby być na bierząco z sportem ,

Widzisz nie ma ludzi idealnych ja robie błedy na bieżąco pisze sie przez ż a nie rz jak ja napisałam ,pozdrawiam.

Gość Zuzanna Amelia ææ
16 lat to piekny wiek i duzo jeszcze przed Toba. Ludzie sa rozni. Jedni mowia duzo i czesto a inni raczej milcza. Moze Ty po prostu jestes takim malomownym typem. Kiedy zaczelo Ci to przeszkadzac lub w jakich okolicznosciach ? Czy pamietasz kto pierwszy raz zwrocil na to uwage?

Drogi Michallle, co znaczy słowo " fegel"? Może rzeczywiście uwsteczniają, ale podczas rozgrywki nawiązuję kontakt z innymi graczami, jakieś 4-5 lat temu poznałem osobę w moim wieku, z którą utrzymuje kontakt do dziś, gry komputerowe mają plusy i minusy, ale rzeczywiście lepiej jest już np. poszerzyć wiedzę na jakiś temat, mam 187 cm wzrostu i próbowałem grać w koszykówkę, ale mi nie wyszło :/ , siebie nazwałbym nieudacznikiem, w nauce nie jestem jakoś specjalnie wybitny, jakbym mógł pozbyć się jakieś cechy w sobie to byłoby to lenistwo... Niestety nie interesuję się zbytnio sportem albo motoryzacją, ale ma pani rację, muszę zacząć pracować nad sobą, bo inaczej może to się odbić za jakieś kilka, kilkadziesiąt lat. Musi pani chyba dobrze wspominać młodość :)

Ale ja nie chcę na leżeć do tej grupki osób, które nie potrafią siebie wyrazić... Kiedy mi to zaczęło przeszkadzać? Chyba tak od 2-3 lat, a najbardziej mi przeszkadza, gdy wszyscy rozmawiają ze sobą, a ja siedzę obok i tylko słucham, co mówią, a potem się pytają, czemu tak cicho siedzę... Boję się, że całe życie będę sam...

Czy masz rodzenstwo bo ja mam siostre bliżniaczke i zawsze miałam i mam z kim pogadac o wszystkim.Masz bardzo ważną pozytywną cechę bo potrafisz krytycznie ocenić siebie ,postawić diagnoze .Sport bardzo wiele daje dla młodego człowieka ,uczy systematyczności ,odpowiedzialności ,daje możliwość poznania kolegów ,wysportowany facet ma branie u dziewczyn ,pomyśl o tym a dla zdrowia jest bardzo ważny .Moze jeszcze możesz chodzić gdzieś na siatkówke lub koszykówkę ,od czegoś trzeba zacząć ,zacznij od sportu,udowodnij sobie ,że koniec z lenistwem czas cos zmienić aby poczuć sie pewniej .Ja gdybym była młoda uczyła bym się języka Angielskiego bo w wielu krajach można sie dogadać ,teraz młodzi mają wiele możliwości nie marnuj czasu bo to jest Twoje życie i od Ciebie też zależy jakie ono będzie ,w grach ,w świecie wirtualnym czujesz sie dobrze a w rozmowie odpadasz czas to zmienic .To ważne ,ze widzisz u siebie problem i ,że chcesz coś zmienić .

czasami się zastanawiam, czemu Bóg dał mi takie życie, w sensie, nigdy nie zaznałem głodu, nigdy mi nie brakowało jakiegoś ubrania, a na świecie jest miliony dzieci, które powinny życ na moim miejscu, bo ja niczego nie wnoszę dla tego świata, czasami mam myśli samobójcze, ale i tak wiem, że się nie odważę tego zrobić...

Witaj ,zmartwiłeś mnie tymi myślami samobójczymi takie myśli swiadczą ,ze powinieneś koniecznie iść do psychologa lub do psychiatry ,nie dlatego że jesteś jakims wariatem ale dlatego ,ze z różnych przyczyn nie radzisz sobie sam z sobą .Jesteś jeszcze młody i wszystko przed Tobą ,nic nie piszesz o swojej rodzinie ,o rodzicach ,jestem przekonana ,że Cię kochaja .Może masz depresje ,poczytaj o tej chorobie w goglach ,jesteś młody i powinieneś cieszyć sie zyciem a Ty nie wiesz po co żyjesz ,przemyśl możliwość załatwienia sobie wizyty u psychologa ,to bardzo ważne.Nie poddawaj sie ,szukaj pomocy i rozwiazania swojego problemu,pozdrawiam.

Gość gość
Musisz się przełamać innej opcji nie ma. Nie ma ćwiczenia komunikacji bez komunikacji. Zawsze mogłeś się zapytać tej pani co to znaczy, że masz nie tłumić w sobie emocji i jak masz nie tłumić. Możesz się więcej wypowiadać na tego typu czatacj. Może nauczysz się trochę komunikować z ludźmi i nabierzesz pewności sibie. Zastanów się także, co Cię interesuje i w czym jesteś dobry. Możesz przy rozmowie z drugą osobą właśnie poruszać ten temat. I nie przejmuj się co ludzie o tobie pomyślą.

Gość gość
Myśli samobójcze są bezwzględnym wskazaniem do udania się do lekarza psychiatry. Ja bym na twoim miejscu, jak Ci ktoś doradził nie czytała na googlach o chorobach.internet powoduje, że można sobie wszystko wmówić. Porostu to co czujesz przekaż lekarzowi Diagnozę postawi Cie lekarz.