Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Marek1273

Opuchnięte nogi po opalaniu

Polecane posty

Gość Marek1273

Witam Panie i Panów! :) We wtorek postanowiłem się poopalać i niestety skończyło się to oparzeniami. Jeszcze tego samego dnia doskwierało mi jedynie podrażnienie skóry, pieczenie, ale skutecznie łagodziłem to sobie żelem chłodzącym. Niestety kolejnego dnia po przebudzeniu obudziłem się z obrzękiem nóg w miejscach, w których doszło do poparzenia. Nie jestem w stanie stać w miejscu przez dłużej niż kilka sekund, bo nie pozwala mi na to kłujący ból w opuchniętych miejscach, więc jeśli nie siedzę, to koniecznie muszę poruszać nogami. Z chodzeniem rano było okej, jednak z czasem ból zaczął narastać i musiałem robić sobie dużo przerw na odpoczynek. Po kolejnej nocy opuchlizna lekko zeszła, ale z biegiem dnia znów zaczęła się zwiększać. Miałem nadzieję, że może dziś będzie lepiej, ale jeśli jest, to nieznacznie. Wiecie może jak temu zaradzić, co by pomogło? Stosowałem okłady z lodu, wodę termalną i żel chłodzący.

Gość gość
Pianka z panthenolem

Gość gość
smaru białkiem z jajka i okład z ogórków

Gość gość
gość dziś smaru białkiem z jajka i okład z ogórków Gościu z tobą wszystko w porzadku?

Gość gość
gość dziś A z toba wporzadku???

Gość gość
Heeej! Miałam podobne objawy. Spędziłam 5h na plaży nie używając balsamu z filtrem :/ i skończyło się podobnie. Ogólnie opaliłam się baaardzo mocno, nie mogłam spać na plecach, brzuchu. Jednak nogi i tak były w najgorszym stanie. Nie mogłam ustać na nogach przez kilka sekund. Miałam pęcherze i obrzęk, stopy wielkości słonia, o założeniu jakichkolwiek butów mogłam zapomnieć :/ udałam się do lekarza i okazało się, że na nogach mam poparzenie II st. Boooolało strasznie. Zaczęłam używać pianki panthenol w sprayu, jednak nie przyniosło to żadnych efektów. Dopiero po tym zaczęłam się smarować MAŚLANKĄ! Pomogła jak nic innego. Opuchlizna z nóg zaczęła mi schodzić po jakimś tygodniu, stopniowo. Na opuchliznę używałam pianki i zaczęła w końcu pomagać. Ogólnie to 4 noce miałam nieprzespane. Minął 2 tydzień od mojego opalania i nogi nie są jeszcze w idealnym stanie, co prawda mogę chodzić ale są jeszcze sine i czerwone na łydkach, jednak opuchlizna zeszła całkowicie. Nikomu nie życzę takiego bólu. Mam nauczę na całe życie! KREMY Z FILTREM to będzie pierwsza rzecz jaką zapakuję na następny wypad na plażę! Pozdrawiam :)

Gość gość
Hejka. MAM taki sam problem z opuchnietymi kostkami w ogóle ich nie widać, istac też się nie da piszczele tak bolą a na dodatek jeszcze chodzę do pracy z tymi nogi i stoję cały dzień często w pracy muszę się prze spacerowac bo nie idzie ustac. Niestety w mojej okolicy jak na złość nie ma panthenolu i muszę się smarować kremem do opalania, który ma panthenol.

Gość gość
mam ten sam problem po opalaniu robilam oklady z octu jablkowego na cala noc opuchlizna troche znalala

Gość Opuchlizna na nogach

Hej. Mam taki sam problem. Posmarowałam sie olejkiem kakaowym przyspieszającym opalanie i opalałam się na kocyku przez 2 godziny. Gdy przyszłam do domu opalenizna była niewielka, ale po godzinie zrobiła się bardzo czerwona( wyglądałam jak rak, w dodatku nie mogłam zginać nóg w kolanach i siadac) . Od razu zastosowałam okłady z zsiadłego mleka, później wykąpałam się w letniej wodzie i posmarowałam balsamem chłodzącym po opalaniu i na noc znowu okłady z zsiadłego mleka. Kolejnego dnia bylo juz lepiej (nawet moglam siadać i w miarę możliwości chodzić! Bo na początku było ciężko) jednak wieczorem zaczęłam zauważać opuchlizne wokół kolan i z tylu ud. Stosowalam okłady z naparu z mięty, zsiadłego mleka, pianki z panthenolem, chlodne kapiele i nic nie pomaga! Nie miałam gorączki, bąbli, ani innych objawów, więc przypuszczam, że to oparzenie 1 stopnia. Najbardziej jednak niepokoi mnie ta opuchlizna, która utrudnia chodzenie. Powinnam natychmiast udać się do lekarza czy jeszcze poczekać - może opuchliza sama zejdzie?