Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Nazwisko dwuczłonowe dla dziecka co sądzicie?

Polecane posty

Gość gość

Czy sa tu mamy dzieci które maja nazwisko po Was i po swoim tacie?

Gość gość
up

Gość gość
moje dziecko nie ma nazwiska dwuczłonowego, choć ja takie noszę, ma ono nazwisko wyłącznie ojca, bo nie chcieliśmy mu komplikować sytuacji

Gość gość
No właśnie ja tez mam dwuczłonowe,chciałabym żeby moje dziecko mialo tez moje nazwisko,a mąż oczywiście,że jego tez :/

Gość lawendowazewzgórz
mhmm myślę że będziemy musieli w przyszłości to z narzeczonym rozważyć, ja mam długie i trudne nazwisko ale on ma za to krótkie więc nie byłby to chyba aż taki problem

Gość gość
dla mnie było oczywiste, że dziecko będzie nosiło wyłącznie nazwisko męża, mimo że mi bardzo zależało na pozostawieniu swojego, więc na szczęście nie musiałam się nad tym zastanawiać

Gość gość
Jak oboje macie bardzo długie nazwiska np. Kowalski Tomaszewski to odradzam, ale jak jedno albo oba są krótkie to bez problemu.

Gość gość
potem dziecko z dwuczlonowym nazwiskiem bedzie chcialo sie ozenic i kolejny dylemat jak nazwiska pogodzic ... a jak urodzi sie chlopiec to bedzie mial dwa nazwiska co jest bardzo zadko spotykane

Gość gość
No ja też mam długie nazwisko,a mąż takie ' standardowe' , nie jest ani dlugie,ani krótkie. Dodam,że planujemy dać krótkie,jedno imię.

Gość gość
dodam jeszcze, że mam w rodzinie taką sytuacje, że dziecko nosiło nazwisko matki, po wielu latach rodzice w końcu zalegalizowali związek i ojciec chciał, żeby syn przyjął również jego nazwisko, na co ten absolutnie się nie zgodził (był wówczas nastolatkiem), ponieważ stwierdził, że podwójne nazwisko to domena kobiet

Gość gość
Mi bardzo zależy na tym żeby nasza córeczka miała też moje nazwisko. Jednak mąż uważa,że to jest bez sensu i standardowo dziecko otrzymuje nazwisko ojca.

Gość gość
ale pomyśl, że może kiedyś Twoja córka będzie również chciała mieć nazwisko i swoje i męża, więc jak to będzie wyglądało

Gość gość
:)to bardzo dziwna sytuacja ale mozna to sobie ulozyc czy cos no czemu nie no 555 www.youtube.com/watch?v=2DUpkLLyS0Y

Gość lawendowazewzgórz
ja mam bardzo mało rodziny i bardzo rzadkie nazwisko - mają je 4 osoby w Polsce , więc mam trochę parcie żeby całkiem nie zginęło , mój wtedy jeszcze chłopak a dziś narzeczony zasugerował że przecież dziecko też może mieć podwójne tak jak i ja sobie zrobię dwuczłonowe. Nie do końca jestem pewna tego pomysłu, pomyśli się o tym w odpowiednim czasie. Moje jest długie ale jego krótkie więc zmieściłoby się w papierach.

Gość gość
Zrób jak chcesz żebyś nie żałowała. Ja mam podwójne, syn męża, ale nie mam rodziny poza rodzicami i siostrą, która nosi nazwisko męża. Trochę żałuję, że synek nie ma podwójnego i zastanawiam się nad zmianą.

Gość gość
No jakby w przyszlości córeczka chciałaby mieć też nazwisko swojego męża i panieńskie to sobie wybierze które chce miec i tyle. Chyba jednak nadamy córci podwójne nazwisko,dziękuje za opinie,pozdrawiam.

Gość gość
dziecko nie może mieć podwójnego nazwiska

Gość gość
oczywiście, że może

Gość gość
oczywiście, że nie

Gość gość
to idź do usc i dopytaj, a potem się wypowiadaj, bo w tym momencie piszesz głupoty

Gość gość
Żebyś się czasem nie zesr... tym nazwiskiem, bo 4 osoby w Polsce... Jakie to ma znaczenie ? Dla twojego mózgu chyba tylko... Tradycja i zwyczaj jest już od lat taki a nie inny. A niektóre mamusie muszą się dowartosciowac i dziecku jeszcze oprócz imion z zachodu to 2 nazwiska nadać... Takie to jest szlacheckie... Ja mam 3 literowe nazwisko świetne ale po ślubie napewno zmienię na nazwisko narzeczonego. Tak jak w mojej pracy mnóstwo kobiet ma podwójne a tak naprawdę jest to problem tylko.

Gość gość
a dlaczego podwójne nazwisko kobiety według ciebie to problem? bo ja mam podwójne i żadnego problemu ono dla mnie nie stanowi, na szczęście mamy wolny wybór i możemy sami o sobie decydować

Gość gość
Tu autorka. Jeśli chodzi o podwójne nazwisko to jest taka mozliwosc,nawet względem dziecka. A nikomu nie zamierzam się tłumaczyc dlaczego tak chce.

Gość gość
Już sobie wyobrażam jak się z tego dzieciaka będą śmiać w szkole, gdy będą listę obecności sprawdzać :O