Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy brakuje wam dawnych czasow lat 80 90

Polecane posty

"Teraz to już pierwszoklasiści muszą mieć Smartfona i tableta, co z tego,że ledwo czytać umieją. " O tak, miałam do czynienia z synem kuzynki... iPad w ręce, czytać nie umie, tylko duka sobie. Dopiero uczy się liczyć i pisać. Jego starszy brat, na komunię dostał 5 tysięcy, laptopa i smartfona. Całość ok. 10-11 tysięcy. I strzela focha, bo dostał najmniej z całej klasy, a Marek jeszcze dostał quada...

Gość zdegustowanatym
Strasznie mnie denerwuje pogoń za gadżetami, srajfonami, tabletami i innymi, ubraniami markowymi itp. jeszcze 10 lat temu nie każdy miał komputer czy byle jaka choćby komórkę a teraz bez srajfona jest nikim. No i te portale spolecznosciowe - syf, kiła, mogiła, nic dobrego.

Gość gość
w tamtych czasach nie było wcale tematu pedofilii

Gość gość
pedofili gwaltow nic takiego czego nie bylo ;/ hahah dokladnie srajfon zasrany ;/ ja to sie cieszylam z wielkiego kloca komorki lub kasetek takich do grania na telewizorze tam bylo mario z takiegos czegos sie kiedys cieszylo ..

Gość gość
pamietam to zima lubi dzieci jak to wszystko sie zmienilo ;[ moje dziecko bede wychowywala na takich piosenkach i bajkach jak byly kiedys :) czyli tom i jerry muminki kaczor donald wrobelek pinokio zwirek i muchomorek i pelno tego jest:)

Gość gość
jezu plakac mi sie chce, te 90 lata byly cudowne, jestem z 83 roku, wspominam dziecinstwo pieknie, nie bylo netu, 2 programy w tv, a bylo cudownie, zyly babcie,zajebista muzyka, byly zabawy na polu do nocy, jadlo sie wspaniale rzeczy, bez chemii, cudowne spomnienia, moja rodzina bogata nie byla, ale chcialabym wrocic w te czasy, tak mnie boli ze juz minely, sama jestem matka 6 latka, i zal mi go, bo te dzieci od malego sa troszke materialistami, takie czasy, zabawek mnostwo a zero polotu, staram sie jak moge ale z postepem n ie wygram, a ja mam inne sposoby aby przywoalac wspomnienia, dziekuje Bogu za YT, zapodaje muzyke lat 90 tych, hity , przypominaja mi sie wakacje, pierwsze milosci, bez podtekstow bo red tuba nie bylo, podkradalo sie gazety bratu kolezanki:):) czasem przy backstreet boys czy czyms podobnym lza plynie z oka, zwlaszcza przy drinku pozno wieczorem jak nikt nie widzi

Gość gość
anala też nie było, ja nawet nie wiedzialam co to jest. To znaczy domyslalam sie ale myslalam sobie, że to jakas zabawa dla zwyrodnialcow, zboczencow, ktorzy mają cos z glową. A potem jak bylam starsza, zaczelam przegladac neta to sie okazalo, ze niemal kazda para to robi, dla mnie to jakas masakra :O dzieciarnia wychowana na po\rnosach, nie potrafią juz uprawiac normalnego seksu tylko musi byc anal, polykanie swoich wydzielin, spust na ryja jak z po\rnusa, normalny seks jest nudny :O wieczory kawalerskie z prostytutkmi, w klubach gogo, dla mnie to jakas masakra

Gość Alez bzdury opowiadacie
aż szkoda czytać :O Oczywiście, ja też wspominam z rozrzewnieniem lata 80 i 90, bo to były beztroskie czasy dzieciństwa, ale nie przesadzajmy. Po pierwsze- te dzieci goniące za gadżetami same tak siebie nie wychowały. Nauczyli ja tego rodzice wychowani właśnie w tych cudownych latach 80, nadrabiający teraz za wszelką cenę czasy socjalistycznej nędzy. Po drugie- sama mam dziecko nie goniące za gadżetami, czytające ksiązki, oglądające programy popularno-naukowe, do ktorych w tych cudownych latach dostępu nie było; zwiedzające świat, co tez było wówczas niemozliwe. Starannie wybrałam jej szkołę podstawową. Wszyscy rodzice dzieci są nieźle sytuowani, w większość ludzie dobrze wykształceni. Nie ma problemu markowych ciuchów, gadżetów, prezentów komunijnych. Komunia była rok temu i ani przed ani po temat w ogóle nie istniał. Córka, owszem gra i na komputerze, ale oprócz tego uprawia pochłaniającą czas dyscypline sportu i sporo czasu spędza na podr\wórku z paczką znajomych dziewczynek. Tak więc to nie kwestia czasów, ale środowiska i ludzi. No i powtórzę- nie zapominajmy, że te koszmarne dzieciaki wychowują ludzie, którzy sam\i wychowali się w tych latach wspominanych przez was z sentymentem

Gość gość
Wtedy, w latach 80/90 Polska nie była taka szara i smutna. Teraz mamy smutnych ludzi, głodujących emerytów, wielu młodych bez szans na pracę i dzieci zauroczone internetem i śmieciowymi gadzetami.

Gość gość
szara i smutna ale inna!!!! teraz jet kures...two jedno ! gowno nie dziecinstwo jest. gosc 21.29 powiem ci ze sie a popakalam ja jestem taka ze strasznie mi brakuje ;[ ooo przypomnialas mi ja kupowalam gazetki bravo girl i plakaty tez wieszlam w pokoju ;p

Gość gość
blok czekoladowy sie robilo :D

Gość gość
ale myślę że trochę przesadzacie mam w rodzinie małe dzieci teraz jest inaczej bo wszystkiego jest pełno ale dzieci nadal potrafią się bawić tak jak kiedyś pewne one za 20 lat będą pisały to co my teraz

Gość gość
Świat schodzi, a właściwie zszedł już na psy. Nie ubliżając psom

Gość gość
- i nie było tyle samobójstw co dziś...

Gość gość
psy sa takie same jak byly ludzie sie zmieniaja na gorsze ;/ pamietam jak wstawalam rano i odrazu bajki w niedziele rano ogladalam i do tego bulka z serkiem : )

Gość gość
..a be dzie jesz cze gor zej..

Gość gość
Ano nie było...

Gość gość
Dzieci teraz to mali materialiśc****amiętam jedną z moich kuzynek, która podczas swojej własnej Komunii Św. wyjęła z kopert wszystkie pieniądze i zaczęła przy gościach liczyć komentując,że "ciekawe czy będzie miała najwięcej w klasie" . Masakra :O

Gość gość
No tak ludziom od tego dobrobytu się we łbach poprzewracało to popelniają samobójstwa...

Gość zdegustowanatym
Alez bzdury opowiadacie - Ale było lepiej bez tych gadżetów powszechnie, każdy ma, sama przyznajesz, ze większość w szkole twojego dziecka to dzieci bogatych rodziców, wszystko mają a potem inne dziecko sie czuję gorze bo nie ma laptopa, tableta itp. w dzisiejszych czasach non stop trzeba być podłączonym do neta bo inaczej cos nas ominie, jak ktoś nie odbiera telefonu to wszyscy zdziwieni itp.a kiedyś ludzie żyli bez tego, jeden telefon mieli w domu i było dobrze a nie jak teraz uwiazani wszyscy ;/. ja często wyłączam telefon np. na cały dzień i potem 4512315 wiadomości, wku*wia mnie to.

Gość gość
a ja pamiętam że już w latach 90 była rywalizacja w klasie, kto ma ładniejszy piórnik, plecak itp. także takie rzeczy były zawsze i będą

U mnie przed domem jest spora górka.Zimą przychodziło się na sanki a teraz pustki.Dzieci wolą siedzieć przed kompem.

Gość gość
o przypomniałam sobie że była rywalizacja na lalki barbie

Gość gość
takie rywalizacje jak byly kiedys pomiedzy dziecmi jeszcze mozna zrozumiec teraz to jest straszna zawisc i gorsza zazdrosc ;/

Gość gość
a czemu myślicie że będzie jeszcze gorzej? Ja nie żyłem jak była komuna ale inni ludzie co mi wypowiadają się było lepiej niż dzisiaj , łatwiej było z praca nie było problemu znaleźć do wojska policji też łatwo było się dostać nie było z tym pewnie problemu i pewnie mieli o wiele lepsze warunki niż dzisiaj Też uważacie ze jak była komuna i nawet te lata 90te to było znacznie lepiej niż dzisiaj?

Gość gość
lata 90 byly najlepsze pod wzglediem uczuci co jest dzisiaj miedzy ludzmi a wtedy

Gość gość
Fakt ,że ciężko dzisiaj bo dzieci mają dużo i często nie doceniają tego co mają .Ja bardzo fajnie wspominam dzieciństwo,zabawa pod domem do 20,21 podchody,chowanego,trzepak,Backsteet Boys,Spice Girls,śpiewanie piosenek na podwórku,zbieranie wycinków z gazet,łażenie po drzewach zwykłe pasje i zabawy,zasady,wartości,bez fałszu,obłudy oj pięknie było:-)

Gość gośćZ
baardzo tęsknię ! Czasem zaglądam do listów do swojego pamiętnika nastolatki, do listów, które pisałam do mojego obecnego męża, albo do tych, otrzymanych od niego... Chyba tych listów, tej całej otoczki pisaniu towarzyszącej, oczekiwaniu - tego najbardziej mi żal. Smutne to że dzisiejsze pokolenie już tego nie zazna...

Gość gość
czemu nie mozna na chwilke cofnac czasu...