Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ile trzeba przepracować przed porodem aby uzyskać zasiłek macierzyński ??

Polecane posty

Gość gość

Wie ktoś może ile trzeba przepracować przed porodem żeby dostać macierzyński?? Czy jeśli będę miała umowę od 1 września a na 31 października mam termin porodu to czy te dwa "przepracowane" miesiące się liczą i uzyskamy macierzyńskie? Przeczytałam ze każdej kobiecie która w dniu porodu ma umowę o pracę przysługuje prawo do zasiłku macierzyńskiego ale czy to prawda? I

Gość gość
Tak to prawda kazda kobieta ktora w dniu porodu ma umowe o prace dostaje macierzynski. Z teg co sie orientuje to juz po przepracowanym miesiacu mozesz isc na zwolnienie . Ja mialam umowe do dnia porodu i tez mialam macierzynskie

Gość NudaWpracy
Zeby dostać zasiłek macierzyński wystarczy pełny jeden miesiąc ale zeby iść na zwolnienie to juz trzeba 3 msc . Tylko teraz jest coraz więcej kontroli z ZUSu co do wyłudzania zasiłku wiec jak ma Cię zatrudnić znajomy to radziłabym sie najpierw dobrze zastanowić i zapoznać dobrze z tematem żebyście nie mieli problemów potem.

Gość gość
Ma to być umowa o pracę na czas 6 miesięcy..

Gość gość
Kilka błędów wylapalam w odpowiedziach. Po pierwse, wystarczy że w dniu porodu będziesz miała podpisaną umowę o pracę. Po drugie na płatne zwolnienie lekarskie możesz iść po 30stu dniach od podpisania umowy. Po trzecie, kontrole z ZUSu się zdążają, ale nie są tak częste jak straszą. Zrób tak żeby wszystko wyglądało legalnie - niech fikcyjny pracodawca założy Ci teczkę taką jak każdemu pracownikowi, przynieś wszystkie dokumenty typu CV, świadectwa pracy, podpisuj na bieżąco listę obecności. Jeżeli to możliwe zostaw po sobie jakiś ślad w pracy, typu wystawiona faktura. Niech Twój fikcyjny pracodawca wyśle Ci na Twoje konto wypłatę. No i w razie kontroli musisz miec gadane, żeby dobrze się wytłumaczyć. Nie wpisuj na umowę wysokiej wypłaty, bo będzie to podejrzane.

gość z 15:55 - ubiegłes mnie, nie trzeba 3 miesięcy do zwolnienia.

ps - pomyłka osoby, która to pisała wynikała pewnie z tego, że i owszem istniej 3-miesięczny okres wyczekiwania, ale przy samozatrudnieniu.

Gość gość
a mnie interesuje czy jeżeli będę miała wpełni opodatkowaną umowę zlecenie od 3 miesiąca ciąży aż do porodu to przysługuje mi macierzyński ?

Gość gość
To ma być umowa z urzędu pracy na pracę interwencyjne, a te prace będę miała u teściowej w sklepie na stanowisku dostawcy. Wiem już ze z urzędu pracy jestem zprofilowana i będę miała umowę od końca sierpnia lub początek września. Dodam że byłam pół roku na stażu z pupila u teściowej w sklepie a teraz przenoszą mnie na umowę o pracę interwencyjne wiec to chyba nie takie podejrzane co? Autorka

Gość gość
Miało być na stanowisku sprzedawcy..

Gość gość
* z pup... Ach ten telefon...

Gość gość
nie, nie podejrzane tym bardziej, że teraz po stażu pracodawca powinien Cię zatrudnić na okres co najmniej 3 miesięcy. Masz dokumentacje z PUP to co ma być podejrzane ? :) Powodzenia

Gość gość
Witam mam pytanie pracuje na 3/4 etatu umowa o pracę i mam pytanie jaki okres musze przepracować żeby należał mi się zasiłek macierzyński?

Gość gość
Wystarczy przepracowac pełny miesiąc żeby iść na płatne zwolnienie. A żeby dostać macierzyński na umowie musisz mieć napisane przykładowo od 26.02.15 do DNIA PORODU. Wiem to z własnego doświadczenia i obecnie jestem na rocznym macierzyńskim

Gość gość
Ba umowie zleceniu raczej nie dostaniesz macierzyńskiego. Z tego co się orientuję musi to być umowa o pracę.

Gość gość
W tym momencie zasiłek macierzyński jezeli kobieta zarabia Malo jest podwyższany do 1000 zl. Kazda kobieta która zarabia nawet 200 zl bedzie miała podwyższony zasilek do 1000 zl. Jezeli będziesz miec 2 umowy zlecenie i z jednej z nich będziesz miec przychód niższy niz minimalne wynagrodzenie będziesz miec 2 zasilki macierzyńskie takze możesz miec 2 umowy zlecenie.

Gość gość
Na umowie zlecenie dostaje się macierzyński jezeli jest się zgłoszonym dobrowolnie do ubezpieczenia chorobowego.

Gość gość
Witam mam pytanie bylam zatrudniona od pazdziernika do 3 stycznia i szef zrobil mi przerwe i teraz mam umowe od 15 lutego na czas nieokreslony a dowiedzialam sie ze jestem w ciazy kiedy moge isc na platne l4 i zeby mi przyslugiwalo macierzynskie i wychowawcze

Gość gość
Również mam podobny problem. Od 3 lat pracuje na umowę o pracę niestety w czerwcu zamykamy sklep w którym pracuje co jest równoznaczne z tym ze tracę prace. Właśnie dowiedziałam się że jestem w ciąży . I nie wiem co mam zrobić aby otrzymać macierzyńskie . Czy zatrudnić się obojętnie gdzie nawet na zlecenie i iść na l4 po miesiącu .czy zatrudnić się u znajomych na miesiąc i się z nimi dogadać lub iść do urzędu pracy i dostawać to 1000 zł czy w jakiś inny korzystny sposób to rozwiązać .bo z tego co rozumiem nawet jeśli wcześniej pracowałam na umowę o pracę to w momencie macierzyńskiego i tak się to nie liczy

Gość gość
Przeciez zaszlas w ciaze w trakcie trwania umowy. Normaknie dostaniesz platne L4 i maciefzynskie. Tylko L4 musisz dostarczyc do zakladu nie poniej niz 14 dni po rozwiazaniu umowy, a najlepiej jeszcze dopoki umowa trwa.

Gość gość
Cześć mam pytanie. Od 6 lat pracuje w jednym zakładzie pracy. Od 1 kwietnia dostałam umowę z nową podstawą. Ile musze przepracować na nowej umowie, żeby ta nowa podstawa naliczała mi się do urlopu macierzyńskiego? I czy jeśli w maju wpłynęła mi na konto premia roczna to czy też będzie miała ona wpływ na wysokość zasiłku?

Gość gość
Pracowała do 31czerwca na zastępstwo w szkole a od 1lipca jako sprzedawca u sąsiada w sklepie.Syn urodził się 4wrzesnia.Dostalam macierzyński. To chyba się liczy40dni

Gość gość
Gościu z 20:11- oblicza się średnią z ostatnich 12 miesięcy. Jak z premią to nie wiem.

Gość gość
Witam, mam pytanie podjelam prace 1 lipca na umowe probną (okres 3 miesiecy ) Szef dał mi wypowiedzenie 14 lipca , gdy dowiedzial sie o ciąży ( ponad 3 msc) następnego dnia przywrócił mnie do pracy , tłumaczyłam się że nie wiedzialam nic o ciąży . Mam przepracowane 15 dni w danej firmie. Nie pozwolil mi pracowac dalej ze wzgledu na to , iż jest to praca fizyczna i boi się ,że poronię. Kazał dziś udać się do ginekologa po zwolnienie( l4 ) martwie się , że zwolnienie nie bedzie platne a pozniej nie dostane macierzynskiego ze wzgledu na nieprzepracowany pelen miesiac. Upewnial mnie ze do dnia porodu bede jego pracownikiem ale co jak bede na l4 i to jeszcze nie wiadomo czy platnym?

Gość gość
Witam, zeby otrzymać macierzyńskie czy iśc na chorobowe wystarczy 30 dni pracy od podpisania umowy - i sa to dni robocze czy po prostu 30 dni? Czyli jak podpisana umowa np. 01.08 to wystarczy pracowac do 01.09 ? Pozdrawiam!

Gość gość
A jesli przepracowałam tylko 3 tygodnie i dowiedziałam sie ze jestem w ciazy a umowe mam na rok to należy mi sie płatne zwolnienie i zasiłek macierzyński? Wiem to wygląda ze sie zatrudnilam bo jestem w ciazy ale wcale tak nie bylo. Więc proszę bez hejtów.

Gość gość
E sorry ale moja kolezanka pracowala niecaly mc i zus nie chcial przyznac zasilku.przyszla kontrola z zusu,zawiadominie ze jest wyludzaczka i skonczylo sie w sądzie.skonczylo się niestety na korzysc dla zusu.Takie mamy piekne prawo.

Gość gość
Zus wszystko sprawdzi i jak się coś nie będzie zgadzać to będzie pierwszy który da znać. Pracodawca ma w d.... l4 jak jesteś w ciązy bo to płaci zus, a na twoje miejsce jest 1000 innych pracowników, więc możesz się zatrudnić i pójść do gina następnego dnia i już cię nie ma w pracy po 2 dniach, ale zasiłku zus ma prawo nie przyznać...mają te swoje wytyczne i żadne tłumaczenie w stylu "nie wiedziałam jak się zatrudniałam że to na jeden dzień będzie praca, ta ciąża mnie tak zaskoczyła"itp dyrdymały raczej nie przejdą w zusie.

Gość gość
Obecnie jestem w drugim miesiacu ciazy. Umowe o prace mialam od 1 grudnia 2014 r. do 30 czerwca 2015 r. Nastepnie przeszlam na dzialalnosc gospodarcza aby miec kontrakt z tym samym pracodawca czyli od 1 lipca 2015 r. do 30 wrzesnia 2016 r. prowadzilam dzialalnosc gospodarcza. Od 1 pazdziernika dzialalnosc zostala zawieszona. Oplacalam skladki do ZUS w wysokosci ok 1100 zl miesiecznie. Od 1 pazdziernika nie pracuje. Porod przewidziany jest na koniec lipca 2017 r. Moje pytanie brzmi jak naliczany bedzie zasilek macierzysnki i jak moge postarac o zasilek chorobowy przed porodem w jak najwyzszej wysokosci.