Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jestem w uk od 2 miesiace i jestem zadowolona

Polecane posty

Gość gość
Guzik prawda, zobacz sobie ile czasu i pieniędzy zajmuje założenie własnej firmy. Jak wygląda rozliczanie się z podatków w UK a w Polsce ( u nas coroczne składanie PIT-ów a tutaj nie musisz robić dosłownie niczego chyba że jesteś self employed, mało tego urząd sam cię poinformuje i zwróci nadpłatę jeśli ci się należy) , jaki % pensji jest zabierany na poczet podatków i składek, ile litrów benzyny/bochenków chleba możesz kupić za najniższą pensję w UK a ile w Polsce itp. itd. Przykładów jest całe mnóstwo i to w każdej dziedzinie życia.

Gość gość
posiedz z rok a potem drugi i wtedy napisz jak wyglada wasze zycie ok ?

Gość gość
vv jestem w szoku jak ludzie jada po autorce i tych ktorzy za nia staneli w obronie ! Super ze jej sie udalo,ze ma z mezem prace i jest zadowolona :) obczyzna nie obczyzna, gosc nie gosc, 'dla anglikow jestescie gorsi' bla bla bla skad to myslenie, byliscie choc raz w uk? to NORMALNE ze jezeli ktos jest leniwym cwelem bez pracy, zyjacym z benefitow i chodzacym w poplamionej koszuli z piwem w reku od samego rana pod premierem to NIKT na niego nie bedzie patrzyl przychylnym wzrokiem. Ale jezeli ktos jest pracowity, uczciwy usmiechniety i z czasem przyswaja jezyk to nikomu nie wadzi ! Jestem od roku w uk, przyjechalam tu nie majac nikogo, na poczatek na 2-3 miesiace na zbiory w wakacje,potem znalazlam prace w miescie i stwierdzialm,ze nie chce wracac konczyc studiow. Pracowalam i w typowo polskiej fabryce i w pracy gdzie 90% stanowili anglicy i owszem,uslyszalam na poczatku od pracujacego tam polaka 'uwazaj na tego angola, on nie lubi polakow' ale po kilku dniach gdzie pokazalam ze potrafie pracowac,znam sie na zawodzie i jestem uprzejma,kulturalna osoba ten wlasnie anglik sam do mnie podszedl i zaczal rozmawiac, zartowac takze wszystko jest okej gdy my jestesmy okej. Czasami gdy czytam wypociny zawistnych polakow w skierowane do emigrantow to zastanawiam sie czy to nie podpucha, bo nie jestem w stanie uwierzyc ze ktos moze az tak pluc bezpodstawnie pluc jadem. Jest Ci dobrze w Polsce? okej, brawo, naprawde sie ciesze. Uwazasz,ze ktos kto wyjechal do Uk/ogolem za granice jest za przeproszeniem spie***lina zyciowa, bo Tobie sie udalo w PL a nam nie ? to nie fajnie, bo zauwaz ze kazdy ma w zyciu inny start, inna sytuacje materialna, inne umiejetnosci i mniej/wiecej szczescia. Te posty i zakladane tematy o tym,ze w Uk zyje sie lepiej nie maja na celu stlamsic tych ktorzy sa w PL tylko dodac otuchy ktorzy chca wlasnie z tej Polski wyjechac. Na zakonczenie dodam tylko - jezeli uwazasz ze Uk to jeden wielki shit, to pokaz mi prosze emigrantow ktorzy opuscili swoj kraj tylko i wylacznie po to,zeby moc mieszkac i pracowac w Polsce vv

Gość gość
" Na zakonczenie dodam tylko - jezeli uwazasz ze Uk to jeden wielki s**t, to pokaz mi prosze emigrantow ktorzy opuscili swoj kraj tylko i wylacznie po to,zeby moc mieszkac i pracowac w Polsce" x x x Napisz po polsku, bo nih**a nie mozna zrozumiec o co ci chodzi. Poza tym pomieszkasz tutaj troche wiecej latek to zobaczymy jak wtedy bedziesz spiewala. Btw, A ten angol co byl taki mily dla ciebie, to pewnie chcial cie wyrwac jak nie zajarzylas o co mu chodzi.

Gość gość
vv O IRONIO :D :D :D :D autorka napisala ze jest tu 2 miechy wiec zjechaliscie ja 'posiedz tu rok lub dwa to pogadamy' a gdy Ja bedac tu rok sie udzielilam to slysze od Ciebie 'posiedz tu dluzej' : D :D :D aha, wiec rozumiem,ze gdy wypowie sie tu osoba ktora dajmy na to jest w uk 6 lat to ktos zaraz napisze 'posiedz tu 10 lat to pogadamy' ? :D :D :D Nie, nie sadze zeby 'ten angol' czegokolwiek ode mnie chcial poza tym,zebym poprostu dobrze pracowala, nie wszedzie pozycje w pracy buduje sie w ten sposob, uwierz mi :) vv

Gość gość
Hehe, ja napisalam ze jestem za granica ponad 20 lat i jest mi tu dobrze to tez mi sie oberwalo ;) ... bo przeciez jestem "patlogia" i "typem emigranta prymitywnego, ktoremu wystarczy dac wiecej kasy i juz jest zadowolony" :P ...a dla rdzennych mieszkancow i tak jestem "zakichanym obcokrajowcem" i "zyje tak naprawde poza nawiasem spoleczenstwa" :D :D :D :D :D :D :D Na kafeterii sami specjalisci i domorosli psychologowie, lepiej od Ciebie wiedza ze tak naprawde to wcale nie jestes szczesliwa i sama siebie oszukujesz i wmawiasz sobie ze jest Ci za granica dobrze :D

Gość gość
no jestescie patologia :) zwlaszcza patologia wyjechala z PL madrzy ludzie zaradni nie musieli wyjezdzac :) bo maja zycie poukladane w swoim kraju nie musza podlizywac sie obcym nacjom i wchodzic im w tylki ,nie licza na benefity tak jak wy tam za granica :) i co najwazniejsze , anglicy ,niemcy czy holendrzy skandynawowie nigdy nie dorownaja poziomowi zycia na jakim zyje Polak :) mam porownanie i to bardzo dokladne znam powyzsze kraje i ludzi ktorzy finansowo stoja b. dobrze a mimo to ,zyja jak dzadostwo w porowananiu z Polakami ktorzy w PL zyja na porownywalnej stopie :)

Gość gość
bo Polacy jadą na kredytach żeby tylko się pokazać jakie to domiska mają i jakim autem jeżdżą ta patologia jak mówisz pracuje także na twój dobrobyt praca Polaków za granicami kraju ma ogromny wpływ na pracę Polaków w Pl powiedz mi co robisz a powiem ci jaki wpływ ma ich praca na twoją zaczynając od lotnisk i firm przewozowych,ilu ludzi ma pracę dzięki emigrantom ale to trzeba ciut wysilić umysł anie kłapać byle co żeby się popisać

Gość gość
Tak? A ty popatrz ile ciapakow zarabia na tobie wynajmujac ci mieszkanie, czy tez jak nakrecasz im biznes kupujac u nich w sklepie, czy tez dzwoniac do Polski na karte etc. Po za tym jak dajesz sie wykorzystywac za takie dziadowskie pieniadze w pracy.

Gość gość
No i dobrze. Mnie się też podoba.

Gość gość
Koleżanki,koledzy świnie z was! Takich jak autorka powinno być więcej, takich co myślą o przyszłości,o przyszłości dziecka! Ja mam 1000 funciaków miesięcznie,mąż 1200! Co za to mamy my i nasz syn? Domek(jeszcze wynajmujemy,ale w Polsce ledwo byliśmy wynajmowali,pewnie kawalerkę), wakacje w lipcu w ciepłych krajach. Normalne życie. Dlaczego mam i ja kłamać jak o tutaj źle? Skoro tu jest 1000000000000000000000000000000000x lepiej jak w Polszy. Nie sram na swój kraj ale to co się w nim dzieje ,żałosne! I tak wolę byćź na emigracji,tak wolę być osobą drugiej kategorii dla Angoli,tak k***a mać za tę,,pare groszy tak''. W Polszy nawet nie mogłam sobie pozwolić na Kołobrzeg,nie wspominając że w górach byłam max 2 razy. Więc proszę nie pieprzyć jak to w Polsce z pracy fizycznej można żyć bajecznie. Tu mogę sprzątać i wiem że na coś mam. W Polsce mogę sprzątać i mieć garba. Jestem tu 3 lata nie znając angielskiego,opnaowałam go po roku. I dla was mało,dużo? Ch*j mnie obchodzi. Życzę powodzenia przyszłym emigrantom.Pozdr.

Gość gość
Z moper w ręce zapiernicza, a jaka wyszczekana ho oh bo

Gość gość
no faktycznie jako sprzataczka to kariery bys w Polsce nie zrobila, robisz za to furore w UK :D

Gość gość
bo obce rzygi, plwoniny, goowna lepiej smakuja jak polskie :)

Gość gość
gość dziś Tak? A ty popatrz ile ciapakow zarabia na tobie wynajmujac ci mieszkanie, czy tez jak nakrecasz im biznes kupujac u nich w sklepie, czy tez dzwoniac do Polski na karte etc. Po za tym jak dajesz sie wykorzystywac za takie dziadowskie pieniadze w pracy. x x ciapak mi nie wynajmuje bo mam swoje,ale choćby nawet to gdzieś mieszkać musimy a rząd polski już liczy ile to mniej funciaków i eurasków napłynęło do Polski bo polska ma ludzi w d***e,ale pieniądze ciężko przez nich zarobione i owszem tak? a domy które ludzie budują w Pl za kasę zarobioną np w UK ilu ludzi w Polsce ma z tego tytułu pracę? tak to działa to że kupuję żarcie w Anglii też ktoś na tym zarabia i tak powinno być bo szewc robi buty a murarz stawia domy i nie ważne w jakim kraju to robi ważne że z tej pracy godnie żyje a wy co tak psioczycie na emigrantów siedzicie u mamusi na pokoiku za darmochę to łatwo gadać bo ten zaradny co ciężko w Pl pracuje tak nie powie bo ceni pracę drugiego człowieka i że ten człowiek robi wszystko żeby poprawić swój byt

Gość gość
tako rzecze emigrancka parooowa :D

Gość gość
gorzej jak paroowa wstyd za ten plebs co wyjechal ale z drugiej strony dobrze pozbylismy sie najwiekszej patologii

Gość gość
No właśnie, siedzą z rodzinami (maz, zona, dzieci) na jednym pokoju u mamusi i nigdzie d**y nie ruszają, bez wykształcenia a na kogoś psioczą. Widać kto tu siedzi, jakie sukienki na wesele dajecie do oceny, najtansze g***o i bez gustu, takie moja babcia nosiła 30 lat temu na Ukrainie, tu siedzi więcej ludzi z PL niż z UK

Gość gość
gość dziś tako rzecze emigrancka parooowa smiech.gif x x nie wstydzę się tego że jestem emigrantką, możesz mnie nazywać jak chcesz,skoro ci to poprawia samoocenę ja jestem dumna z siebie,że pracuję sama na siebie a ciebie utrzymuje tatuś i musisz się prosić o kasę na waciki

Gość gość
Zawzięcie tak bronicie Polski piszecie jak to w niej wspaniale. Wyzywacie ludzi a podstawowe pytanie: po co tu siedzicie jak was emigracja nie interesuje? Tak z*********m z mopem i dzieki temu moge normalnie zyc i wyjechać nad morze, ps.sprzatam biura. Chamstwem od was wieje na odległość, az wstyd. I wy uwazacie sie za lepszych? Bo jesteś na wysokim szczeblu? Chyba przez zrobienie loda szefowi dzieki czemu takie chamstwo można spotkac w urzedach w pl. Bo normalny człowiek wyksztalcony na stanowisku lekarza, dyrektora tak by nie rzucal wylgaryzmem. Bye

Gość gość
ja też wyjeżdżam z narzeczonym do UK w przyszłym miesiącu bo w PL zarabiamy w sumie 2500zł, za wynajem mieszkania płacimy 1000, plus internet, telefony, bilety miesięczne kolejne 500... i jak tu odłożyć na wakacje, wesele, własne mieszkanie? Kredyt na 30 lat i zapieprzać za 1300zł i ledwo ciągnąć od 10ego do 10ego? Dzięki... wolę emigrować.

Gość gość
tam tez bedziesz egzystowac od wyplaty do wyplaty, i brac pozyczki na 30 lat, ale na obczyznie to slodziej przeciez :D

Gość gość
Dla takich niemot to i gowno jest lepsze bo zagraniczne, :D

Gość gość
Fajnie ze ci sie podoba jak zwykle znajdzie sie tu duzo osob ktore poswieca swoj cenny czas zeby ci wytlumaczyc dlaczego powinno ci byc zle ja wierze w to ze za te 1000f mozna tu normalnie godnie zyc wynajmujac mieszkanie we dwojke oczywiscie pracujac ale osobiscie wyjechalem z kraju zeby cos odlozyc gdybym nie odkladal nie mialby sensu moj pobyt tutaj ale to ja :) kiedys mialem 1 tys do reki starczawo na ciuchy imprezy wycieczki bylo ok ale dolowalo mbie ze sie nic nie odklada konkretnie teraz mam 2 klopsy do reki i to sie czuje ze warto tu byc w pl zle nie zarabialem mialem cos kolo 2800 ale tuja jestem wstanie odlozyc te 60 tys zl rocznie w polsce bylo zycie od 10 do 10

Gość gość
Bo wy przecież lepiej niemoty wiecie czy im sie podoba czy nie! Po co tak wmawiacie ? Ja tez mam 1000f i mi sie podoba. A jak wam sie nie podoba to co tu robicie? Ja nie mam kredytu ma mieszkanie. Chuj was obchodzi co kto ma.

Gość gość
"....anglicy ,niemcy czy holendrzy skandynawowie nigdy nie dorownaja poziomowi zycia na jakim zyje Polak..." Na podstawie czego to oceniasz ? Na podstawie domu, samochodu i zdjec ne fejsie ? Tu nie zasciankowa Polska gdzie dom i samochod kupuje sie dla sasiada, zeby mu gula skoczyla ;) :D I na wakacje jedzie sie tam gdzie najladniejsze zdjecia na fejsa mozna zrobic ;) W doopie byles i goowno wiedziales :D :D :D :D :D Znasz nocne zycie Sydney, Tokyo , Londynu czy Paryza ? PRAWDZIWE nocne zycie a nie klubiki i dyskoteki :P WIesz jak spedzaja wakacje bogaci europejczycy ? WIesz jakie maja rozrywki, gdzie spedzaja weekendy ? Jak wypoczywaja, jak sie bawia i jak wyglada ich dzien ?? Goowno wiesz :P Ty znasz glosnych, niewychowanych i gburowatych polskich "byznesmenow" rozbijajacych sie samochodami po kilkaset tysiecy, robiacych bydlo w knajpach, szastajacuch kasa i urzadzajacych ogolne "pokazowki".... Bawia sie przy tym ? Hmmm, mozliwe... poziom rozrywek dostosowany do poziomu rozwoju intelektualnego :P... Ale nie pieeerdol ze nikt poza Polakami nie potrafi sie bawic.... tyle ze ZADEN normaly czlowiek nie afiszuje sie z kasa tak jak potrafi robic to Polak !

Gość gfredrtg
Ja chętnie uwierzę, że autorce się udało, że dobrze im się wiedzie i zapewne będzie coraz lepiej. Więc kochani! Jedźcie do niej! W UK jest super, serio! Im was mniej w Pl, tym lepiej.

Gość gość
jechac w chuuuujjjj i nie wracac ! UK jest cudem najlepszy kraj do zamieszkania

Gość gość
WIesz jak spedzaja wakacje bogaci europejczycy ? WIesz jakie maja rozrywki, gdzie spedzaja weekendy ? Jak wypoczywaja, jak sie bawia i jak wyglada ich dzien ?? Goowno wiesz jezyk.gif >>>>>>>>>>> sadze ,ze to ty goffno wiesz i goffnem jestes w tylku bylas i goffno widzialas i jestes biedaczyskiem plebsowatym co zyje jak dziadowa na emigracji od i tyle

Gość gość
No już wiecie co :D Emigracja jest rozna, tak jak ludzie są rozni, bywają typowe tanie koorwiska / dziady ze Wschodu, ale są też ludzie na poziomie.