Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Szczepicie czy nie? jak to jest u Was? mam metlik w glowie.

Polecane posty

Gość gość

Juz sama nie wiem czy szczepic czy nie. Poczytalam troche o szczepieniach i chorobach zakaznych i nie jestem przekonana czy chce szczepic dziecko. Jak to u Was bylo szczepicie czy nie czy wybiorczo?

Gość gość
Ja bałam się szczepienia mmr ale trochę o tym czytałam i w końcu jednak zaszczepiłam

Gość gość
Ja tak samo jak poprzedniczka, troszkę za duzo sie naczytałam i poźniej bałam szczepionki mmr ale zaszczepiłam normalnie , tak samo jak mnie szczepiono ,tak samo jak dzieci z mojego otoczenia , znajomi znajomych sa szczepione :)

Gość gość
Szczepiłam, dzieci z otoczenia są szczepione i żadnemu nic nie jest :)

Gość Liwia a
ja nie szczepiłam.

Gość gość
ja szczepilam, tylko ta mmr kupilam dla mojego dziecka priorix, bo slyszalam od lekarza, że jest czystsza i lepsza szczepionka niż tak oferowana w mojej przychodni. ja tez bylam szczepiona, dzeci w otoczeniu tez

Gość gość
ok pytanie na ile mozna ocenic czy dziecku nic nie jest i czy nie wystapily u niego jakies zmiany jesli sie szczepi dziecko w pierwszej dobie a potem w pierwszym roku i i kilkulatkow. W takim wieku ciezko ocenic czy szczepionki nie spowodowaly pewnych uszczerbkow pewnych narzadow lub mozgu. Np jesli ktoras z was czytala to w kazdej szczepionce jest aluminium ktory bezposrednio dostaje sie do krwiobiegu, aluminium jak wiadomo uszkadza mozg, wiec jaka jest pewnosc ze aluminiu w szczepionce nie spowodowalo jakis zmian u kilkumiesiecznego lub nowonarodzonego dziecka jesli tego dziecka jeszcze nie znamy i dopiero zaczyna sie rozwijac? Ok jesli dziecko nie mialo zadnych ostrych powiklan po szczepieniu ale powiklania po szczepieniach to nie tylko ostre dobrze rozpoznawalne objawy to takze takie ktore sa niezauwazalne golym okiem lub skutkuja zmianami w organizmie po latach.

Gość gość
oho, zaczyna się propaganda

Gość gość
ja mam wrazenie ze propaganda to to co slyszymy w mediach

Gość gość
poczekaj aż dotzre do europy ebola to będziesz się modlić o szczepionkę

Gość gość
jakos na dzume, cholere, zolta goraczke, WZW typy C, E, D, G tez nie ma szczepionki, tez sa smiertelne i do tego bardziej powszechne niz Ebola a jakos nikt na to w Europie nie choruje i nie umiera masowo. Nie siej paniki. Ebola juz kiedys grasowalo w Europie i wyginelo samo bez zadnych szczepien.

Gość gość
Myslisz ze w szczpio kach ktorymi bylysmy szczepione nie bylo rteci czy aluminium?

Gość gość
Szczepiłam normalnie.

Gość gość
ktoś napisał że nie ma szczepienia na wzw c. Owszem nie ma i dlatego problem ten dotyczy kilku MILIONÓW polaków nawet nieświadomych swojej choroby!

Gość gość
no ale to ze nam rtec i aluminium wstrzykiwali to nie znaczy ze jestesmy z tego wzgledu zdrowsi lub tak samo zdrowi jakby nam tego nie wstrzykiwano. Skad wiesz jakie mialabys zdrowie gdybys nie miala tego swinstwa wstrzykiwanego? Nikt nie robil dlugoterminowach badan nad skutkami szczepien. Skad wiesz czy bole w stawach, chroniczne zmeczenie, infekcje, problemy z wieloma innymi rzeczami nie sa efektem szczepien? Skad wiesz czy bez szczepien nie bylabys pelna energii, wolna od jakichkolwiek dolegliwosci, ktore teraz juz dotykaja wiekszosc 30-latkow.

Gość gość
jaki masz dowod ze szczepienia pomoglyby w eliminacji WZW C. jest wiele chorob zakaznych na ktore sie szczepimy a mimo to sa dziesiatki tysiecy zachorowan co roku na nie i tak samo sa choroby na ktore nie ma szczepien i nie chorujemy na nie.

Gość gość
skuteczności szczepień nikt nie podważa. Przynajmniej częściowej. Szczepienie na WZWB jest genialne, uchroniło dziesiątki milionów przed zakażeniem okołoszpitalnym np. Niestety na wzwc szczepienia nie ma :( stąd kilkadziesiąt tys diagnoz "pierwotny rak wątroby" rocznie

Gość gość
A skad wiesz ze to jak wyglada nasze zycie nie jest efektem syfu w jedzenie w powietrzu i bralu ruchu? Gdybac sobie mozna prawda?

Gość gość
Pokaze Ci jakie genialne jest szczepienie na WZW B: -ryzyko wystąpienie poważnych powikłań w wyniku infekcji jest porównywalne dla grupy szczepionej szczepionką wzw typu B i grupy nieszczepionej tą szczepionką - badanie z Journal of Toxicology and Environmental Health z 2010 roku jednoznacznie wskazuje, że noworodki płci męskiej zaszczepione zaraz po porodzie szczepionką wzw typu B, mają 3 krotnie większe prawdopodobieństwo wystąpienia autyzmu niż ich nieszczepieni rówieśnicy! -badania przeprowadzone w 1999 roku opisuja zjawisko występowania licznych problemów chorobowych związanych z wątrobą u dzieci poniżej 6 roku życia. Okazuje się, że w grupie szczepionej, problemy takie występowały aż 3 krotnie częściej niż w grupie dzieci nieszczepionych! -I jeszcze jedno badanie. Jego wyniki sugerują, że szczepionka to wywołuje reakcje mogące przyczyniać się do powstawania chorób odśrodkowego układu nerwowego tj. stwardnienie rozsiane, oczywiście u uprzednio zdrowych osób. Cudownosc szczepionki przeciwko WZW B w calej okazalosci. jesli chodzi o WZW C to skad masz dane kilkadziesiat tysiecy diagnoz rocznie? Chyba z calego swiata.

Gość gość
ok iloma szczepionkami zaszczepiono ciebie w mlodosci? 10? a ile dostaja teraz dzieci? Prawie 30. To nie jest zadne gdybynie badania w wielu krajach jasno pokazuja ze dzieci nieszczepione sa zdrowsze od szczepionych, badania w Austrii, Nowej Zelandii, Niemczech.

Gość gość
pierdu pierdu. Tak jak w życiu nie każda jest piękna, mądra i bogata, wbrew temu co twierdzi kafeteria, tak wszyscy szczepią, a tylko na kafe zgrywają chojraków specjalistów medycyny, pediatrii cholera wie czego.

Gość gość
"Szacuje się, że w Polsce jest prawie 700 000 zakażonych wirusem HCV (dane Polskiej Grupy Ekspertów HCV), czyli około 1,5% populacji, a na świecie około 170 mln" Tyle jest przypadków potwierdzonych, do 10x więcej niepotwierdzonych bo ludzie się nie badają. 80% raków pierwotnych wątroby to wyraz zapalenia wirusowego typu B lub C

Gość gość
to chyba ci sie zdaje ze wszyscy szczepia, w Austrii i Niemczech coraz mniej osob sie szczepi, w Austrii ponad milion dzieci jest nie zaszczepionych a epidemii ani widu ani slychu, baa zachorowalnosc na choroby zakazne maja jak na lekarstwo tylko w Polsce najwieksi eksperci co strasza epidemiami ze sredniowiecza jak nie bedziemy sie szczepic. Straszyc to mozna bylo za komuny jak ludzie nie mieli dostepu do niezaleznej wiedzy a nie teraz w dobie internetu.

Gość gość
doba internetu. hahahahah, nędzne wypociny, wycinki wiedzy bez kontekstu. Trzeba mieć wiedzę żeby potem interpretacje interpretować. Wiedziałam że zaraz padnie przykład Austrii. Tylko że tam sytuacja epidemiologiczna jest inna w Polsce i to jest ta różnica.

Gość gość
słuchaj się tutaj kilku głupich matek, to wyjdziesz jak "zabłocki na mydle"

Gość gość
"Szacuje się, że w Polsce jest prawie 700 000 zakażonych wirusem HCV (dane Polskiej Grupy Ekspertów HCV), czyli około 1,5% populacji, a na świecie około 170 mln" szacowac to sobie mozna a wikipedie tez potrafie cytowac " Wykryto dotychczas zaledwie pomiędzy 20 a 50 tys. zakażonych " w Polsce. rak pierwotny watroby to nie tylko WZW ale takze w duzym stopniu skutek marskosci watroby spowodowanej alkoholizmem.

Gość gość
a jaka to maja sytuacje epidemiologiczna w Austrii? Maja wiekszy kontak z niezaszczepionymi imigrantami? To chyba powinna dzialac na zwiekszenie zachorowalnosci a nie zmniejszenie. Jasne maja tam lepsza stope zyciowa ale to tylko dowodzi tego ze szczepienia maja znikomy wplyw na zachorowalnosc na choroby zakazne a probuje sie nam wmowic ze one sa odpowiedzialne za ich eliminacje.

Gość gość
Tutaj co 3 nie szczepi a w praktyce wyszczepialnosc w pl wynosi 98%. Jezeli nie masz odpowiedniej wiedzy to zapytaj kogos z wyksztalceniem medycznym a nie kwok na kafe bo tutaj co 2 ma tytul dr n. med. a w rzeczywistosci cos tam przeczyta i na tym sie konczy.

Gość gość
rak pierwotny watroby to nie tylko WZW ale takze w duzym stopniu skutek marskosci watroby spowodowanej alkoholizmem. xxx marskoci watroby - a wzw c rowadzi również do marskosci wątroby. Kiedyś przeczytałam na kafe , że wzw b jest w pełni wyleczalne, a tylko 5% chorych nie udaje się wyleczyć. Ogarnął mnie śmiech. Od 8 lat leczę się. Niestety nie reaguje na leczenie interferonem tak jak obecnie ok. 30% chorych.

Gość gość
współczuję choroby. Pamiętaj że dla kafe 99% jest wyleczalnych za pomocą hartowania, czosnku i mleka :)