Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak to jest z tym lotem samolotem w ciąży??

Polecane posty

Gość gość

Witam Was kochane. Napiszcie proszę jeśli leciałyście w ciąży samolotem jakie to uczucie.Czy faktycznie brzuch robi się twardy, czuć jakieś przeciążenia, jakie to uczucie i czy odczuwałyście jakieś negatywne skutki lotu? Czy któraś z Was leciała po jakiś plamieniach wcześniej? Bardzo mi pomożecie, dzięki.

Gość gość
Chyba nie ma reguły. O ile lekarz nie zabroni można latać. Ale z tego co wiem to już pod koniec ciąży mogą Cie nie wpuścić do samolotu. Ja w pierwszej ciąży leciałam kilka razy i nic mi się nie działo. W drugiej ciąży leciałam w 5 miesiącu i miałam delikatne skurcze. Brzuch się napinał, trochę bolał ale wszystko minęło po locie i odpoczynku.

Gość gość
ja lecialam w tamtym roku w sierpniuto bylo chyba w 4/5 miesiacu i wszystko było ok

Gość gość
ja latalam w 2, 4 i teraz pod koniec 6go i tylko pamietam, ze w tym 4tym cos twardnial. Po pierwszym locie mialam niepokojacy sluz ale szybko wszystko wrocilo do normy. Po 28mym tyg musisz miec potwierdzenie od lekarza, ze mozesz latac (sa formularze na stronach samolotowych) a po 35/6 juz nie ma co latac. Przy blizniakach latasz do 32tc.

Gość claudina
Ja latałam wiele razy w 3, 5 i 6 miesiącu na krótkich dystansach (max 2h) i zawsze wszystko było ok. Nie zauważyłam żadnego dyskomfortu ani problemów. Znam dużo ciezarowek które latały i nie słyszałam żadnej złej historii. Teraz jestem w 7 miesiącu i juz mi się po prostu nie chcę nigdzie latać ;) myślę że latanie jest bezpieczne ale jeśli się boisz o ciążę i lot miałby Cię stresować to lepiej odpuścić.

Czyli nie ma co się bać latania??? a czy są tu jakieś dziewczyny , które miały jakieś incydenty po locie???

Gość gość
Spokojnie,nie ma:)na calym swiecie ciezarne lataja i dla nich to jest codziennosc. Ja tu zostalam zjechana ze w ciazy w gory wyjechac chcialam,a od swojej lekarki dostalam zyczenia milych wakacji i wypoczynku.tutaj to nawet wjechanie winda na 10 pietro moze sie skonczyc poronieniem jak mieszkasz na parterze:)

heheeh dzięki, u mnie decyzje podejmie wprawdzie gin bo 2 tyg. temu miała krwawienie, ale zupełnie niezagrażające ciąży :)

Gość gośćjajajajajajja
Ja w ciąży lecialam 8 razy, w tym ostatni raz w 37 tc. Wszystko bylo ok, żadnych twardnień itp a tez bardzo sie martwilam.

Gość gość
a ja znam dziewczynę, która poroniła z powodu latania samolotem, a drugą, która leciała do Anglii i wylądowała tam w szpitalu, dostała w czasie lotu krwawienia, z lotniska zabrała ją karetka. latanie w ciąży - raczej nic się nie stanie, jak poronisz, będziesz sobie wyrzucać. ja na szczęście nie musiałam latać, odwołałam zaplanowany wyjazd, bo zdrowie dziecka było najwazniejsze. Oczywiście, gdybym nie miała wyjścia to bym poleciała, ale uznałam, że to niepotrzebne ryzyko w moim przypadku.

Gość gość
a ja słyszałam, ze nie ma problemów aby kobieta w II trymestrze latała samolotem na trasach europejskich.

Gość milego lotuuuu
jestem na poczatku 6 miesiaca, latam w ciazy od czwartego, nic sie nie dzieje, nie czuje zadnych przeciazen, brzuch nie robi sie twrady,w sumie bez roznicy niz jak latalam bez ciazy, ostatni lot mam zaplanowany na 27 tydziem, mozna latac zwykle 28 tygodnia bez zaswiadczen a po 28 trzeba zaswiadczenie od lekarza ze mozesz latac a po 34 tygodniu zwykle juz nie wpuszcza na poklad, ale to wszystko zalezy od linii lotniczych, kazda ma swoje reguly ale zwykle sa podobne, ja bede latac do konca 2 trymestru i koniec :)

Gość milego lotuuuu
a ciaze zagorozne powinny powstrzymsc sie od latania bezwzglednie, ciaze blizniacze rowniez gdyz z gory sa one ciazami wysokiego ryzyka, ale nie znaczy to ze sie cos stanie podczas lotu, wszytsko takze moze przebiegac spokojnie,

Gość gość
Samolot w ciazy ??? :-D

Gość gość
:-D chodzilo mi o ciezarny samolot :-D