Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy jest tu ktoś kto ma spiłowane zęby pod korony porcelanowe?

Polecane posty

Gość gość

ja w środę miałam piłowane zęby pod korony.mam założone tymczasówki.Do tej pory było ok,jednak dziś w nocy troszkę mnie pobolewały.wzięłam tabletkę i jest ok.poza tym nie ma opuchnięcia itd.Czy po założeniu koron stałych te spiłowane zęby przez jakiś czas "czuliście"? ile czasu?

Gość gość
było trochę dziwnie, bo jednak mają odrobinę inny kształt. Jak się przyzwyczaisz to potem jest jak z własnymi. Ja mam 4 korony

Gość wredny małpiszon
Większość kafeterianów ma zaawansowaną próchnicę i ubytki zębowe tak więc nie dziw się, że nikt Ci tu nie chce pomóc

Gość gość
ja mam mieć 5.musiałam usunąć dwa sąsiadujące zęby i przez to mam opiłowane 2zęby, żeby na nich zawiesić most.dodatkowo nigdy nie wyrosła mi dwójka z tej samej strony co miałam ubytki-od razu przy jedynce miałam trójkę co wyglądało dziwnie.dentysta ją spiłował i tam mam mieć dorobioną dwójkę plus te brakujące zęby i korony na te opiłowane.jak Ci się to goiło?jak długo zęby były tkliwe po założeniu stałych koron?ja mam teraz tymczasówki i są trochę tkliwe i swędzą mnie bardzo dziąsła

Gość gość
ja mam jednego takiego zęba, ułamał mi się na jakimś sucharku trzeba było spiłować i założyć koronkę porcelanową, mam ją już bardzo długo, ale pamiętam, że na początku bardzo mi preskadzała, uwierała i gdybym mogła wywaliłabym ją natychmiast, taki miałam dyskomfort a teraz nawet nie wiem który to ząb :)

Gość porcelankowa
mam cała górę w porcelanie. Jedyny dyskomfort jaki odczuwam to zbieranie sie większej ilości śliny w ustach podczas np . dłuższej przemowy . Poza tym są jak wlasne :)

Gość gość
dziąsła cię swędzą bo sie goją . Podczas piłowania zawsze jest ryzyko uszkodzenia dziąsła a ty nie czujesz tego jak to si dzieje bo masz znieczulenie .

Gość gość
dentysta robil przerwy co chwile wiec chyba sie nie przegrzala.teraz troche gryzlam tymi zebami ta sa lekko tkliwe.mam nadzieje ze bedzie dobrze :( ogolnie wszystko wyglada zupelnie normalnie nie ma opuchliny nie boli tylko jest tkliwosc i swiad dziasel.

Gość gość
jutro do niego pojde.w sumie zaraz po zabiegu jak zeszlo znieczulenie to nie bolalo ja sie przygotowalam na bol i wgl,dzis w nocy pobolewalo mnie tak jak nieraz rana w pierwszy dzien po usunieciu zeba.nie bardzo ale wolalam nie spac na tej stronie.czulam taki troche ucisk.dziasla bola i mowil ze maja prawo bolec bo zeby dokladnie korony zrobic na chwile podwiazal mi je nicia

Gość gość
a jeszcze mam takie pytanie-bo on mi te tymczasowki zacementowal na jakims kleju.jak on to zdejmie potem?wiem ze na pewno da znieczulenie ale czy ta zebina odslonieta od zdejmowania mi sie nie urazi?

Gość gość
pewnie na fleczerze - wypełnieniu czasowym, które zakłada się np między wizytami w leczeniu kanałowym.

Gość gość
czyli jak będę mieć korony stałe założone,to mam rozumieć,że te spiłowane zęby nie będą tkliwe?będę mogła nimi normalnie gryźć i będą jak "własne"i nie będą się tam pod spodem psuć (o ile będą dobrze założone)?

Gość gość
Ja miala pilowana trojke żywą..most mam zacementowany i niestety czuje ból w trojce przy nagryzaniu.chyba niedobrze?

Gość gość
A ja mam wszystkie zęby zaopatrzone w porcelanowe korony he, he ale po szlifowaniu bolało jak diabli przez 8-10 dni uff

Gość gość
Ja mam 12 koron porcelanoeych . Po oszlifowaniu zebow bol mnie nie oposzcza. Bol mial przejsc po zalozeniu koron wlasciwych,niestety mija 4 dzien i bol dalej jest.Czy to sie zdaza?

Gość gość
Ja też mam mam całą górę w porcelanie ...trzeci dzień i biorę leki przeciwbólowe. .boli wszystko buzia dziąsła głowa. ....nie wiem już nie daje rady tak boli

Gość gość
pierwsze piłowanie dało sie wytrzymac {oczywiscie w znieczuleniu}.po tyg. piłowanie po raz drugi ból okropny .zeby wrazliwe jak diabli

Gość gość
Witam ja miałam 6 koron na raz z tego musieli mi moje spilowac. Ból miałam tak do 13dni tymczasowki ściągali mi mloteczkiem nie było bólu byłam znieczulona. Po 2 tyg wstawiali mi już stałe znów to samo ściąganie znieczulenie i okazało się że nie pasuje jeden ząb. Włożyli znów tymczasowki. Teraz mam za sobą już 3 wizytę i te bole. Za 3 razem znów zab nie pasował ale ta prawa stronę co była dobra już mi założyli żebym mogła sobie ją przetestować. Ból mam w nocy jak śpię takie jak by ciągło moje żeby trochę ciężkie ale po ostatnim razie wiem że ten bol miałam do 2tyg najgorsze ze jak juz ból mi przejdzie muszę iść po lewa stronę.

Gość gość
Cześć Mam 33 lata, jestem facetem. Od kilku lat borykałem się z brakiem górnej czwórki. Chciałem zrobić implant, ale kość już zdążyła troszkę zaniknąć, do tego nie miałem zbytnio warunków na implant - skrzywiony zgryz, za mało miejsca itp. Stomatolog zaproponował mi most protetyczny, że to świetne rozwiązanie, a ja mam idealne warunki żeby taki most założyć - zdrowa 5 i 3. Wyglądało to tak, że oszlifował mi 3 i 5, pobrał wyciski założył tymczasówki. Jak miałem tymczasowe to przez kilka dni czułem lekki ból, ale to był ból do zniesienia, po prostu czułem, że coś tam szczypie itp. To normalne i się tym nie przejmuj. Natomiast kilka dni temu czyli jakiś tydzień po założeniu tymczasówek, byłem założyć już most. Wziąłem droga opcję pełna porcelana na podbudowie z cyrkonu, wydałem prawie 5 tysięcy pln. Od tygodnia mam to w ustach i nie mogę się przyzwyczaić. W zgryzie jest ok, nic nie boli podczas jedzenie, natomiast mam cały czas uczucie i wrażenie, że jakieś ciało obce siedzi między moimi zębami i nie mogę się go pozbyć. Czuję z tego powodu duży dyskomfort. Przed założeniem dentysta pytał czy podoba mi się kolor, czy w zgryzie nic nie przeszkadza. Powiedziałem mu, że jest wszystko ok, ale czuję po prostu, że jest dyskomfort, na co on mi odpowiedział, że to normalne, że jutro już tego czuć nie będę. No ale minęło kilka dni i ja cały czas ma uczucie ciała obcego w buzi. Nie wiem czy to kwestia przyzwyczajenia, czy tak ma być, czy po prostu most został źle wykonany i nie po tych kilku dniach nie może się ułożyć?

Gość kaktus
Dnia 10.12.2017 o 11:49, Gość gość napisał:

Cześć Mam 33 lata, jestem facetem. Od kilku lat borykałem się z brakiem górnej czwórki. Chciałem zrobić implant, ale kość już zdążyła troszkę zaniknąć, do tego nie miałem zbytnio warunków na implant - skrzywiony zgryz, za mało miejsca itp. Stomatolog zaproponował mi most protetyczny, że to świetne rozwiązanie, a ja mam idealne warunki żeby taki most założyć - zdrowa 5 i 3. Wyglądało to tak, że oszlifował mi 3 i 5, pobrał wyciski założył tymczasówki. Jak miałem tymczasowe to przez kilka dni czułem lekki ból, ale to był ból do zniesienia, po prostu czułem, że coś tam szczypie itp. To normalne i się tym nie przejmuj. Natomiast kilka dni temu czyli jakiś tydzień po założeniu tymczasówek, byłem założyć już most. Wziąłem droga opcję pełna porcelana na podbudowie z cyrkonu, wydałem prawie 5 tysięcy pln. Od tygodnia mam to w ustach i nie mogę się przyzwyczaić. W zgryzie jest ok, nic nie boli podczas jedzenie, natomiast mam cały czas uczucie i wrażenie, że jakieś ciało obce siedzi między moimi zębami i nie mogę się go pozbyć. Czuję z tego powodu duży dyskomfort. Przed założeniem dentysta pytał czy podoba mi się kolor, czy w zgryzie nic nie przeszkadza. Powiedziałem mu, że jest wszystko ok, ale czuję po prostu, że jest dyskomfort, na co on mi odpowiedział, że to normalne, że jutro już tego czuć nie będę. No ale minęło kilka dni i ja cały czas ma uczucie ciała obcego w buzi. Nie wiem czy to kwestia przyzwyczajenia, czy tak ma być, czy po prostu most został źle wykonany i nie po tych kilku dniach nie może się ułożyć?

To uczucie nigdy nie zniknie, ale stomatolog ci tego nie powie bo byś sobie tego u niego nie zrobił. Dwa zęby są ze sobą połączone mostem więc jeden ciągnie i pcha drugiego i tak już będzie zawsze. Miałem takie połączenie tymczasowe nad brakującym zębem i w pierwszy dzień powiedziałem sobie że nigdy sobie żadnego mostu nie zrobie, nigdy.

Gość greg
Dnia 17.04.2019 o 19:20, Gość kaktus napisał:

To uczucie nigdy nie zniknie, ale stomatolog ci tego nie powie bo byś sobie tego u niego nie zrobił. Dwa zęby są ze sobą połączone mostem więc jeden ciągnie i pcha drugiego i tak już będzie zawsze. Miałem takie połączenie tymczasowe nad brakującym zębem i w pierwszy dzień powiedziałem sobie że nigdy sobie żadnego mostu nie zrobie, nigdy.

Czyli usunąłeś most i założyłeś korony na opiłowane zęby ?