Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Uważam że w kościele katolickim wiernych źle uczą

Polecane posty

Gość gość

Uważam, że wiele aspektów przez kosciól jest bardzo źle przekazywana wiernym: 1. Ksiądz mówi, że ludzie, którzy chodzą do kościoła są dobrzy, a ci którzy nie chodzą są źli - czyli wystarczy chodzic do kościoła aby być dobrym a to okropna bzdura i tylko sprawia, ze w człowieku narasta pycha (jeden z grzechów głownych) bo wielu uważa, ze wystarczy, że pójdą do kościoła i już są super i lepsi od tych niewiernych, którzy są złymi ludźmi. 2. Uczy się wiernych, że szatan to taki czerwony stworek z rogami, który miesza iwdłami z kotle i jak nie beda chodzili do kościoła i dawali na tacę to tam trafią (autentycznie cos takiego słyszałam, no moze bez tej tacy). Szatan, czyli zło, tak naprawde jest w nas, ludziach i musimy je przezwyciężyć. Nie ma jakiegoś wymyślonego stworka, są ludzie ogarnięci złem. 3. Nie podkreśla się, ze to wszystko np. Adam i Ewa, zjedzenie jablka, potop itp. to przenośnie. Wielu ludzi naprawdę wierzy, że grzech pierworodny to prawda, ta historyjka prawie żywcem wyjęta z "baśni i bajek" dla dzieci. Dodajcie moze cos od siebie, co jeszcze uważacie za niedorzeczne?

Gość gość
Wielkie mi odkrycie.Liczysz na Nobla.

Gość gość
Najbzdurniejsze sa nauki przedmalzenskie i nmpr to wymyslil jakis idiota ktory w -245665 roku naplodzil 4567 dzieci i chyba zywil ich jedna rybka na tydzien...

Gość gość
z jednym sie zgadzam ze kto chodzi do kościół i przyjmuje ciało boga i chodzi do spowiedzi ten będzie zbawiony i to jeszcze nie wszystko bo trzeba sie modlić 1,5 godziny dzienie post w srody i piątki o tym muwi maryja w Medjugorie

Gość gość
jestem katoliczką ale tak mnie nie uczono, ani o diable anio kosciele-trafiles na marnych ksierzy, ale fakt nauki przedmalzenskie to wyciaganie kasy-stare dewoty ucza o zajsciu w ciazę przynajmniej u mnie, czasami mowia o naturalnej antykoncepcji jak panna mloda-ma juz brzuch;) ghehe

Gość gość
"księrzy" :D:D:D

Gość gość
A ja nie praktykuje, ale chodziłam tez do szkoły katolickiej i NIGDY nie słyszałam takich bzdur ani w kościele ani w w szkole co tu ktoś wpisał... Mam nadzieje ze to durne provo. I jeszcze może powiesz ze świat serio powstał w 7 dni?! :)

Gość gość
Jestem katoliczka i ten pierwszy post to jedna bzdura. Koscilol katolicki mowi,ze wszyscy jestesmy grzesznikami. Wszyscy potrzebujemy łaski bozej,nawet ci co chodza do Kosciola..;)...Modlimy sie o łaske!!!

Gość gość
Wpiszcie w Google Czarne owce - Ślub polskiego ateisty

Gość gość
Autorko chyba dawno nie bylas w Kosciele lub masz bardzo mala wiedze.Czytalas Katechizm KK?Doinformuj sie najpierw.

Gość gość
ale mi odkrycie

Gość gość
wg mnie ta religia upokarza kobiety , kobiete uważa sie za nieczystą, nazywa się ją niewiastą, w biblii opisują jak abraham narobil dzieci wielu kobietom, naru/chał tego a one jak takie przyrządy z żywą pochwą ich powinnością jest służyć mężczyźnie i rodzić żeby pokolenia przetrwały Ohyda co ta religia robi z kobietami

Gość gość
a dla czego musimy czytac stary i nowy testament bo katolicy maja poczatek w zydostwie jezus był zydem i zeby zrozumiec po co jezus przyszedł to trzeba znac stary testament

Gość gość
To feministki poniżają kobiety, którym wyznaczają rolę sprzedajnej dz..ki. A fundamentem ich "nowego wspaniałego świata" ma być niestałość uczuć, niestabilność związków, konfrontacja płci, niszczenie rodziny, mordowanie nienarodzonych i narodzonych z wadami lub bez, niedookreślenie płci i częsta jej zmiana. W każdym tym punkcie Kościół się sprzeciwia i broni wartości, tradycyjnego modelu rodziny, broni życia od poczęcia do naturalnej śmierci.

Gość gość
grzech pierworodny to jedna z podstaw chrześcijaństwa. czy prawda czy nie, nie ma dyskusji bo bez niego nie ma chrześcijańskiej religii, głupcze.

Gość gość
bez tego g/rze/chu Je/zu/s nie musiałby przy/cho/dzić bo niby po co jesteśmy wsp/ólnota grzeszników którzy walczą z wła/snymi słaboś/ciami podsyca/nymi przez szat/ana np jak ktoś słyszy w głowie zabij go albo ona na pewno ciebie obgaduje to sa słowa szatana nie twoje i i zeby pozbyc sie mysli to trzeba wzywać Michała archanioła a /atei/sci jak te śnięte ryby płyną z rzeka i dla tego kato/lik powin/ien byc drapi/eżną o/wcą

Gość gość
oczywiscie ze bóg stworzył w siedem dni tylko dla czego go stworzył w siedem dni jak mógłby go stworzyć w ułamku sekundy

Gość martyna 33
To co mowia o Adamie i Ewie to jest prawda.Proponuje przeczytac Slowo Boze czyli Biblie. Jedynie co zle ucza to na temat zbawienia.Bo zbawienie jest TYLKO przez Jezusa Chrystusa i do Jezusa i do Boga nalezy sie modlic. A modlitwy do figurek i obrazow wedlug Biblii to balwochwalstwo i to sie Bogu nie podoba.

Gość gość
i tam wyżej jest film mikołaja kapusty 2 filmik dla czego modlimy sie do maryji i jak to podważysz to przepisuje sie do protestantów

Gość miszka34
Martyno Pan Jezus napewno sie nie myli.:) Kazde slowo w Biblii jest wazne. Slowa mowione do ukochanego ucznia z krzyza-,,Oto matka Twoja''maja dla nas znaczenie. Jest to tzw.Testament Krzyza.

tylko tumaństwo wierzy w bajdy kościołowe. Mądrzy, jesli już chodzą to dla tradycji. Zresztą co wiara ma wspólnego z prawdą? Nie ma nic i nigdy nie miała. Dlatego jest wiarą. A jeśli ktoś nie chce wierzyć w głupoty to pozostaje mu przestać chodzić do kościoła, bądź robić to tylko dla kultywowania tradycji a nie durnych zabobonów.

Gość gość
jest wiara rozumna logiczna i nikt nie wierzy ze cos ktos powiedział i to wierzymy nawet To/masz musiał dotknąć boku Je.zu/sa by uwierzyć nawet jest w Częst/ocho/wie sa/nktuarium krwi Longinus miał ze/brać tro/chę zie/mi, którą zrosiła krew męczonego Chryst/usa…

Gość gość
Do autora: chyba zjedzenie owocu (w Biblii nie jest powiedziane że to było jabłko- no chyba że kościół tak uczy to sorry; oni mają własną wersję chrześcijaństwa więc nic mnie już nie zdziwi)

Gość gość
ucza jak jest w pismie sw a jezeli znajdziesz w bibli ze ewa zjadła jabłko to znaczy ze ttak samo ucza ksieza a jak zjadła tylko zakazany owoc to tak samo beda uczyc ksieza chyba ze w apokryfach pisze ze ewa zjadła jabłko miałem okazje kiedys kuic apokryfy w licheniu ale byłu drogie 100zł

Gość gość
Martyna 33 a gdzie to w Biblii jest napisane żeby się modlić do Jezusa?